polpo_makaronada_tou_psara_anoigma
clock icon
30'

Η μακαρονάδα του ψαρά, όπως τη σερβίρει το Polpo

Υλικά

    Μερίδες: 1

  • 150 γρ. λινγκουίνι, βρασμένα al dente
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • λίγο μαϊντανό
  • λίγο άνηθο
  • 5 γαρίδες νούμερο 2
  • 100 γρ. καλαμάρι φρέσκο, κομμένο
  • 5 μύδια, την ψίχα
  • 40 γρ. χταπόδι, κομμένο
  • 50 ml ζωμό ψαριού
  • 20 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 50 ml ούζο
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 4-5 ντοματίνια
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 ml μπισκ γαρίδας
  • αλάτι, πιπέρι

Μία ελαφρώς πικάντικη μακαρονάδα με θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, χταπόδι και καλαμάρι), που δοκιμάσαμε στο Polpo, στη Λαχαναγορά του Ρέντη.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και 10 γρ. βούτυρο να κάψουν. Ρίχνουμε το σκόρδο για να το αρωματίσουμε και στη συνέχεια το κρεμμύδι. Το αφήνουμε για 1'-2' να μαλακώσει.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το καλαμάρι και το χταπόδι. Τσιγαρίζουμε για 2' και μετά προσθέτουμε τις γαρίδες, τα μύδια, τα αρωματικά και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε για 2'-3' ακόμα.

Σβήνουμε με το ούζο και το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την μπισκ και αν θέλουμε ενισχύουμε με τον ζωμό από τα ψάρια. Μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί λίγο η σάλτσα και στη συνέχεια αφαιρούμε τα μύδια και τις γαρίδες.

Προσθέτουμε τα προβρασμένα al dente λινγκουίνι και τα ντοματίνια. Αφήνουμε να πάρει μια βράση το φαγητό και ρίχνουμε 10 γρ. βούτυρο για να δέσουμε τη σάλτσα.

Βάζουμε τα μακαρόνια σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε τα μύδια και τις γαρίδες και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και 10 γρ. βούτυρο να κάψουν. Ρίχνουμε το σκόρδο για να το αρωματίσουμε και στη συνέχεια το κρεμμύδι. Το αφήνουμε για 1'-2' να μαλακώσει.

Βήμα 2

Στη συνέχεια προσθέτουμε το καλαμάρι και το χταπόδι. Τσιγαρίζουμε για 2' και μετά προσθέτουμε τις γαρίδες, τα μύδια, τα αρωματικά και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε για 2'-3' ακόμα.

Βήμα 3

Σβήνουμε με το ούζο και το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την μπισκ και αν θέλουμε ενισχύουμε με τον ζωμό από τα ψάρια. Μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί λίγο η σάλτσα και στη συνέχεια αφαιρούμε τα μύδια και τις γαρίδες.

Βήμα 4

Προσθέτουμε τα προβρασμένα al dente λινγκουίνι και τα ντοματίνια. Αφήνουμε να πάρει μια βράση το φαγητό και ρίχνουμε 10 γρ. βούτυρο για να δέσουμε τη σάλτσα.

Βήμα 5

Βάζουμε τα μακαρόνια σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε τα μύδια και τις γαρίδες και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης