Κάτω στον Πειραιά, στην Τρούμπα, μια περιοχή με βαριά ιστορία και ναυτική αύρα, ένα νέο εστιατόριο παίρνει τα ρίσκα του και τολμά να αλλάξει τα δεδομένα. Το Barrique Port είναι ένα σύγχρονο κρεατοφαγικό στέκι που ειδικεύεται στις premium κοπές και στο ψήσιμο με φωτιά, επαναφέροντας την ουσία του κρέατος σε πρώτο πλάνο. Διαφέρει από το λαϊκό προφίλ μιας συνοικιακής ψησταριάς και προσεγγίζει τη γαστρονομία της φωτιάς με πρώτες ύλες εκλεκτές και ατμόσφαιρα φτιαγμένη για να αναδείξει την εμπειρία.
Αν έχετε παρακολουθήσει το «Chef’s Table» ίσως να θυμάστε τoν διάσημο Αργεντινό chef Φράνσις Μάλμαν να λέει: «Η φωτιά έχει μία αγριότητα που με συναρπάζει. Μου αρέσει να καίω λίγο την πρώτη ύλη».
Πάμε στη δική μας εμπειρία. Ένα καλοκαιρινό βράδυ, στα μέσα της εβδομάδας, αποδεχθήκαμε την πρόσκληση της παρέας «να πάμε για σοβαρή κρεατοφαγία». Βρεθήκαμε λοιπόν λίγα βήματα από το λιμάνι, κοντά στην Πύλη Ε9, στο Barrique Port. Με θέα λίγο στο λιμάνι, λίγο στα ferry, καθίσαμε στα τραπέζια που είναι έξω στο πεζοδρόμιο, στη διασταύρωση των Οδών Φίλωνος και 2ας Μεραρχίας. Στο σημείο που τα πρωινά επικρατεί η χαοτική κίνηση, τα μεσημέρια σφύζει από ζωή και το βράδυ κυκλοφορούν οι θαμώνες της Τρούμπας. Οξύμωρο το σκηνικό μεν αλλά αυτή είναι και η γοητεία του.
Καναπέδες στις άκρες, ψηλά τραπέζια με ψηλές καρέκλες, κεριά, μουσική με dj χαμηλά και φιλικό σέρβις με διάθεση να μας εξηγήσει τις επιλογές στην κάρτα του μενού.
Ιδιοκτήτης του εστιατορίου είναι ο Πειραιώτης Δημήτρης Μεσούλας, γνωστός και από το Aristotle Piraeus που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Το Barrique Port είναι η πρότασή του με επίκεντρο την premium κρεατοφαγία και το ανοιχτό ψήσιμο.
Τι σερβίρει το μενού του Barrique Port
Στα ορεκτικά διαβάζω «ελληνικές γεύσεις σε ένα πιάτο με τζατζίκι, τυροκαυτερή (χτυπητή), αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, κρέμα πάπρικας, μαζί με τραγανά πιτάκια», «κεφτεδάκια της Κυρά Μαρίνας με σάλτσα γιαουρτιού και coulis ντομάτας», «φρεσκοκομμένες πατάτες με ανθό αλατιού και φρέσκια ρίγανης» κα. Εμείς, επιλέξαμε «φέτα ψημένη στον ξυλόφουρνο με φρέσκια ντομάτα, πράσινη πιπεριά, πιπεριά τσίλι, μπούκοβο, γραβιέρα Κρήτης και σάλτσα ντομάτας» και την «τηγανιά μανιταριών πλευρώτους, σιτάκε, πορτομπέλο, με τοματίνια, απάκι Κρήτης, κατσικίσιο τυρί, πάστα μανιταριών με τρούφα, σβησμένη με Ottos Vermouth».
Αποδείχθηκαν νοστιμότατες επιλογές και εκτίμησα το γεγονός ότι δεν χρησιμοποίησαν τρουφόλαδο. Ευχάριστη προσθήκη ήταν και το «ζεστό καρβέλι dark sourdough mini» που σερβίρεται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πελτέ ντομάτας και ανθό αλατιού. Μανιφίκ.

Φέτα ψημένη στον ξυλόφουρνο με φρέσκια ντομάτα, πράσινη πιπεριά, πιπεριά τσίλι, μπούκοβο, γραβιέρα Κρήτης και σάλτσα ντομάτας

Τηγανιά μανιταριών πλευρώτους, σιτάκε, πορτομπέλο, με τοματίνια, απάκι Κρήτης, κατσικίσιο τυρί, πάστα μανιταριών με τρούφα, σβησμένη με Ottos Vermouth
Στις σαλάτες υπάρχουν 4 ξεχωριστές επιλογές όπως «καλοκαιρινή με φρούτα εποχής, μοσχαρίσιο παστράμι και οξύμελο», «portobello, μαριναρισμένο κολοκύθι, μαστέλο Χίου και βινεγκρέτ ρόδι», «χωριάτικη με κρίταμο και κουλούρι Θεσσαλονίκης» καθώς και τη δική τους signature σαλάτα με «mix μαρουλιών, μαριναρισμένα μοσχαρίσια φιλετάκια, γραβιέρα Κρήτης και φιλέτα ψητής πιπεριάς Φλωρίνης».
Ο ξυλόφουρνος είναι το Α και το Ω
Κρεατοφαγία χωρίς ξυλόφουρνο δεν γίνεται και όπως γράφουν στον κατάλογό τους «ο ξυλόφουρνος είναι το Άλφα και το Ωμέγα της κουζίνας τους. Ισπανικής προέλευσης καίει ακατάπαυστα και ψήνει παραδοσιακά με ξυλοκάρβουνα, ελέγχοντας όμως με απόλυτη ακρίβεια τη ροή του αέρα για το βέλτιστο αποτέλεσμα». Έτσι, μια ενότητα στην κάρτα είναι αφιερωμένη σε επιλογές στον «ξυλόφουρνο» και περιλαμβάνει κοντοσούβλι μοσχάρι ή χοιρινό, κοτόπουλο σχάρας, μοσχαρίσιο συκώτι, αρνίσια παϊδάκια σχάρας, μαριναρισμένα πανσετάκια, που σερβίρονται με φρέσκιες τηγανητές πατάτες.
Για τους φαν των burgers υπάρχουν 3 επιλογές. Οι δύο είναι με κιμά από black angus και μία με κοτόπουλο.
Οι premium κοπές
Το μενού επικεντρώνεται σε premium κοπές, που ξεχωρίζουν για το «μαρμάρωμα» με την ιδανική αναλογία λίπους και μυϊκής μάζας, την γευστική ένταση και τη δυνατότητά τους να απογειωθούν όταν είναι σωστά ψημένες πάνω από ανοιχτή φλόγα. Rib-eye black angus, tomahawk, picanha wagyu, striploin, Galicia tomaco, flanc steak, T-bone ωρίμανσης και άλλες τέτοιες λαχταριστές λέξεις – κλειδιά.
Αφού αλλάξαμε πολλές φορές γνώμη μέχρι να αποφασίσουμε τι ακριβώς θέλουμε, είχαμε και την επιλογή να επιλέξουμε μόνοι μας από την βιτρίνα, καταλήξαμε σε tomahawk και σε picanha. Υπό κανονικές συνθήκες φέρνουν την φλόγα και ψήνουν παρουσία του πελάτη, όμως για λόγους ασφαλείας ήρθαν σε καυτό μαντέμι ελαφρώς ψημένα medium rare – όπως τα ζητήσαμε και τελειοποιήθηκαν μπροστά μας.
Στα συνοδευτικά με τις κοπές υπάρχουν οι εξής επιλογές: πουρές πατάτας, ψητά λαχανικά, πατάτα ψητή (εννοείται) στον ξυλόφουρνο, σπαράγγια και σαλάτα με πλιγούρι. Οι επιλογές στις σάλτσες είναι οι εξής: αρωματικό βούτυρο, chimichurri, peppercorn, μαγιονέζα τρούφας, ceasar;s sauce, μαγιονέζα ταρτάρ, barbeque και Jack Daniels. Στα highlights σημείωσα το βαζάκι με τον καπνιστό ανθό αλατιού από το Καστέλλι Κισσάμου.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές, ας κρατήσουμε το γεγονός ότι οι τηγανητές πατάτες είναι αληθινές και όχι κατεψυγμένες, με ικανοποιητική ποσότητα στη μερίδα και κοστίζει 6€. Οι premium κοπές κοστολογούνται ανάλογα με το βάρος και την υψηλότερη χρέωση έχει η μοσχαρίσια tomahawk Αυστραλίας, γαλλικής κοπής.
Το κρασί το άφησα για το τέλος. Λόγω της υπερβολικής ζέστης δεν επιλέξαμε κάποια ετικέτα σε κόκκινο. Ωστόσο, μάθαμε πως συνεργάζονται με το Κτήμα Άλφα οπότε επιλέξαμε δροσερό ροζέ ξινόμαυρο, Σκαντζόχοιρο.
View this post on Instagram
Και η ερώτηση έρχεται πάντα στο τέλος: Θα ξαναπήγαινα; Ναι, οπωσδήποτε μια χειμωνιάτικη βραδιά, μέσα στον ζεστό χώρο με τη φωτιά του ξυλόφουρνου να κάνει το παιχνίδι της.
info
Φίλωνος 66, Πειραιάς, τηλ: 210 4528010
Διαβάστε επίσης
8 στάσεις για φαγητό στο λιμάνι του Πειραιά, πριν σαλπάρει το πλοίο