Στρογγυλά ή μακρόστενα, με ψωμί ή χωρίς, με πρόσθετα υλικά ή σκέτο κρέας, τα μπιφτέκια παραμένουν μέχρι σήμερα ένα από τα πιο comfort φαγητά της ελληνικής ταβέρνας και της οικογένειας

Υλικά
- 600γρ κιμά από ελιά (μία φορά περασμένο)
- 100 γρ. ψίχα από ψωμί μπαγιάτικο
- 100 γρ. κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Tips
- Για συνοδεία: πατάτες τηγανητές ή πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ με νερό μουλιάζουμε το ψωμί για 3΄- 4΄. Έπειτα το στύβουμε πολύ καλά να μην έχει καθόλου νερό. Σε μια μεγάλη μπασίνα βάζουμε τον κιμά, το ψωμί θρυμματισμένο, το τριμμένο κρεμμύδι, το πολτοποιημένο σκόρδο, το θυμάρι, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και πλάθουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Βήμα 2
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες ιδανικά, να δέσουν τα αρώματα. Έπειτα πλάθουμε σε μπιφτέκια και ψήνουμε σε καυτό σχαροτήγανο ή στα κάρβουνα αν έχουμε, για 3΄-4΄ από την κάθε πλευρά. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή και με το πρόβειο γιαούρτι προαιρετικά.
Βήμα 3
Για συνοδεία: Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα μπιφτέκια και με μια ωραία κρεμμυδοσαλάτα εκτός από πατάτες και πρόβειο γιαούρτι:
Σε ένα μπολ κόβουμε 2 μέτρια κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες και τα ανακατεύουμε καλά με 10 ml χυμό λεμόνι, 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, 60 ml ε.π. ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Styling—ΤΖΑΝΝΗΣ ΣΙΦΝΑΙΟΣ, Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY