Στο Άνω Κουφονήσι, εκεί που το μπλε απλώνεται χωρίς τσιγκουνιά και ο χρόνος κυλά πιο αργά και ουσιαστικά, άνοιξε φέτος ένα εστιατόριο με έναν στόχο όχι φιλόδοξο… αλλά ουσιαστικό: να μη ξεχωρίσει – να ενσωματωθεί.

Να δέσει με τον τόπο όπως δένει η κάπαρη με τη φάβα. Να γίνει ένα με την αύρα του νησιού, με την παράδοση του, με το ανεπιτήδευτο μεγαλείο της κυκλαδίτικης απλότητας.

Η ομάδα του Αβέρτα, εμπνευσμένη από τον πολιτισμό των Κυκλάδων, δημιούργησε μια ταβέρνα ανοιχτή – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ανοιχτή στον ουρανό, στις παρέες, στο μοίρασμα. Έναν χώρο όπου το φαγητό δεν είναι μόνο ανάγκη ή απόλαυση, αλλά πράξη συν-τροφικότητας.

Λίγα πιάτα. Καλά πιάτα.

Τοπικά ψάρια και επιλεγμένα κρέατα. Όσπρια μαγειρεμένα με σεβασμό, λαχανικά με το άρωμα του νησιώτικου ήλιου. Γλυκά και φρούτα που σε γυρνούν πίσω στις γεύσεις της γιαγιάς. Όλα επιλεγμένα προσεκτικά από τον ίδιο τον σεφ, Στέλιο Καράγιαννη, που αντί να κάνει εντυπωσιασμούς, κάνει… τέχνη με σεμνότητα.

Το μενού του είναι τίμιο. Είναι λαχταριστό. Και κυρίως: έχει ψυχή.

Με θέα τον απέραντο ορίζοντα και φόντο την ανοιχτή, παραδοσιακή κουζίνα, το Αβέρτα έχει γίνει ήδη στέκι για ρομαντικούς καλοφαγάδες. Αυτούς που συγκινούνται με μια σωστή Κακαβιά, που θυμούνται τη Ρεβυθάδα της μαμάς, αλλά ταυτόχρονα ενθουσιάζονται με το Ψάρι Ημέρας και το ζουμερό Κατσίκι Μανέστρα.

Αβέρτα σημαίνει χωρίς τυπικότητες. Χωρίς στημένα. Με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα.
Κι αυτό ακριβώς προσφέρει.

info
Αβέρτα, Άνω Κουφονήσι, τηλ. 6984449000