Αγοράζουμε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, αν όχι καθημερινά, φρέσκο ψωμί και συχνά δεν το καταναλώνουμε την ίδια μέρα, Καταλήγουμε στο τέλος της εβδομάδας να έχουμε μία ψωμιέρα με μισές φρατζόλες ψωμί, άλλες σε κατάσταση παξιμαδιού και άλλες μουχλιασμένες. Ωστόσο, με δυο τρόπους μπορούμε να το διατηρήσουμε καλύτερα και να μειώσουμε την σπατάλη.
Ας τα βάλουμε σε μία σειρά. Όταν λέμε ότι ένα ψωμί είναι μπαγιάτικο, εννοούμε όταν έχει σκληρύνει αρκετά και στην κόρα και στην ψίχα και τείνει να γίνει παξιμάδι. Σε αυτή την κατάσταση εξακολουθεί να είναι κατάλληλο για κατανάλωση και μπορούμε να βρούμε τρόπους και συνταγές για να το αξιοποιήσουμε. Όταν όμως έχει αρχίσει να μουχλιάζει, τότε δεν πρέπει να καταναλωθεί και είναι η ώρα για να πεταχτεί.
Γενικά, τα ψωμιά που βρίσκουμε συσκευασμένα σε πλαστικές σακούλες στα ράφια των supermarket αντέχουν αρκετό καιρό εφόσον είναι σφραγισμένα και αποθηκευμένα μέσα σε μια ψωμιέρα που βρίσκεται τοποθετημένη σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα και το φως του ήλιου.
Επίσης, τα ψωμιά που περιέχουν προζύμι καθώς και τα ολικής άλεσης διατηρούνται καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα λευκά ψωμιά.
Αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου
Αν θέλετε να κρατήσετε το ψωμί για λίγες ημέρες, αποθηκεύστε το σε ψωμιέρα, μέσα σε υφασμάτινη ή χάρτινη σακούλα που επιτρέπει την αναπνοή του ψωμιού και αποτρέπει την υγρασία και τις μυρωδιές. Κρατήστε το μακριά από τον ήλιο, την υγρασία και τη θερμότητα.
Αποθήκευση σε κατάψυξη
Ο καλύτερος τρόπος για μακροχρόνια διατήρηση του ψωμιού είναι η κατάψυξη. Κόψτε το ψωμί σε φέτες και τυλίξτε το καλά με μεμβράνη ή τοποθετήστε το σε αεροστεγή σακουλάκια πριν το βάλετε στην κατάψυξη. Έτσι, μπορεί να διατηρηθεί έως και 6 μήνες. Όταν το χρειαστείτε, μπορείτε να το ξεπαγώσετε φυσικά ή να το ζεστάνετε στον φούρνο, χωρίς να χρειάζεται απόψυξη εκ των προτέρων.
Διαβάστε επίσης
Ψωμί στο σπίτι αλλιώς: με χαρούπι, φαγόπυρο, ρεβιθάλευρο, αλεύρι ολικής και ζέας