Στην ελληνική εστιατορική σκηνή μέχρι πρότινος τα πιάτα για vegetarian περιοριζόντουσαν στο περιθώριο των καταλόγων. Σήμερα, όμως, ανεβαίνουν στο προσκήνιο με αστέρια Michelin και φινέτσα υψηλής γαστρονομίας.

Ο διεθνής οδηγός Michelin, αναγνωρίζοντας τη στροφή προς μια πιο βιώσιμη και δημιουργική κουζίνα, παρουσιάζει για πρώτη φορά τα κορυφαία ελληνικά εστιατόρια που τιμούν τη χορτοφαγική φιλοσοφία, προτείνοντας μενού που γιορτάζουν τη γεύση της φύσης. Μάλιστα, αναφέρει πως η ελληνική κουζίνα έχει αρκετές συνταγές και πιάτα με βάση τα λαχανικά καθώς και αρκετές επιλογές από εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα, διευκρινίζοντας πως στις ταβέρνες είναι εύκολο να βρει κάποιος υπέροχες σαλάτες και μεζέδες με λαχανικά.

Τι ισχύει όμως με τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας. Πλέον, πολλά από αυτά προσφέρουν vegetarian μενού και συχνά αποκλειστικά για vegan πιάτα ή τουλάχιστον παρέχουν μια ικανοποιητική ποικιλία επιλογών απαλλαγμένη από το κρέας ή το ψάρι.

Αυτά είναι τα 4 κορυφαία ελληνικά εστιατόρια για vegeterian

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleria Restaurant (@aleriarestaurant)

Ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια για vegetarian επισκέπτες είναι το Aleria. Βρίσκεται σε μια όμορφη νεοκλασική βίλα του 1895 στην περιοχή Κεραμεικού και προσφέρει εδώ και χρόνια ένα 100% χορτοφαγικό μενού, με 5 έως 7 πιάτα και δυνατότητα συνοδείας με κρασί. Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης, που έχει περάσει μέρος της ζωής του ως χορτοφάγος και η σύζυγός του δεν τρώει κρέας, ξεχωρίζει για την ικανότητά του να αναβαθμίζει τα λαχανικά και τα βότανα, χρησιμοποιώντας υλικά από τον κήπο του, λίγο έξω από την Αθήνα. Στα signature πιάτα του συγκαταλέγονται η χορτόπιτα με 12 είδη βοτάνων και το παστίτσιο μανιταριού, μια χορτοφαγική εκδοχή του κλασικού ελληνικού πιάτου. Το menu μπορεί να προσαρμοστεί και για vegan διατροφή.

Το Hytra είναι ένα εστιατόριο με Michelin αστέρι που εδώ και πάνω από μια δεκαετία προσφέρει ένα αξιόλογο χορτοφαγικό μενού, με έμφαση σε τοπικά, βιολογικά και εποχικά υλικά. Το μενού, που μπορεί να γίνει και vegan, αποτελείται από 7 πιάτα και εμπνέεται από τη μεσογειακή κουζίνα και τις συνταγές από τον τόπο καταγωγής του σεφ, τα Καλάβρυτα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @makrisrestaurants


Το Makris Athens βρίσκεται στην αρχαία Αγορά της Αθήνας και προσφέρει ένα vegan menu με το όνομα «Physis». Ο σεφ Πέτρος Δήμας δημιουργεί πιάτα που θυμίζουν ζωντανά μπουκέτα με χρωματιστά λαχανικά, βότανα και άνθη από τον κήπο της οικογένειάς του. Το εστιατόριο διαθέτει και μια μεγάλη επιλογή από 30 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ελληνικής παραγωγής καθώς και φρέσκους χυμούς και kombucha, που συμπληρώνουν τις λεπτές και ζωηρές γεύσεις του χορτοφαγικού μενού. Η κάβα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικά και ευρωπαϊκά κρασιά, ορισμένα από αυτά με πιστοποίηση vegan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ovio (@ovioathens)

Τέλος, το Ovio είναι ένα ιταλικό εστιατόριο κοντά στην πλατεία Συντάγματος, με σύγχρονο στιλ και πολλές χορτοφαγικές επιλογές στο μενού. Αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και προσφέρει πιάτα με έμφαση στα φρέσκα λαχανικά και στις γεύσεις που συνδυάζουν την ιταλική και την ελληνική κουζίνα.

Φωτογραφία ανοίγματος: Makris Athens

Διαβάστε επίσης

Makris Athens: Πήγαμε στο μοναδικό νέο αστέρι Michelin της Αθήνας

Hervé: Ένα αστέρι Michelin στα Άνω Πετράλωνα

Ovio: Σύγχρονες ιταλικές γεύσεις δια χειρός Πάνου Ιωαννίδη