Το νέο τεύχος του Cantina την Κυριακή 25/5 με το ΘEMA
Μια συλλεκτική έκδοση αφιερωμένη σε μια τοπική παραδοσιακή γαστρονομική εμπειρία που όλοι οι Έλληνες θα άξιζε να ζήσουν έστω μία φορά στη ζωή τους.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Τα τσιπουράδικα από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες μέχρι σήμερα
ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ: Ο άγραφος κώδικας των μεζέδων και πώς σερβίρονται
ΤΣΙΠΟΥΡΟ: Τα μυστικά του καλού αποστάγματος και οι διαφορές τους
ΣΤΕΚΙΑ: Περιήγηση στα πιο αυθεντικά τσιπουράδικα της πόλης
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Πώς να δημιουργήσετε στο σπίτι τη δική σας τσιπουρο-εμπειρία
Τα τσιπουράδικα του Βόλου
Μια περιήγηση στα καλύτερα, τα πιο κλασικά, τα πιο ιστορικά, τα πιο νεωτεριστικά, στο Βόλο υπάρχει μια ποικιλία τσιπουράδικων όπου όλοι θα βρουν αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο.
Με αγάπη από τον Βόλο
Φέραμε μαζί μας τις συνταγές που αγαπήσαμε στις επισκέψεις μας στα τσιπουράδικα.
• Τηγανητά dumplings χταποδιού με πικάντικο γιαούρτι,
• Τηγανιά τόνου με καραμελωμένα κρεμμύδια & θυμάρι,
• «Καρμπονάρα» θράψαλο,
• Σεφταλιές μπακαλιάρου,
• Κοκορέτσι θράψαλο,
• Τηγανητή φέτα με πάπρικα & ελιές με μέλι & δυόσμο,
• Χταπόδι σαβόρο με πουρέ πατάτας,
• Συκωτάκια μπράσκας ψητά στη σχάρα,
• Πετροσωλήνες αχνιστοί,
• Σαρδέλες σε αμπελόφυλλο κ.ά.
Aπόσταγμα:
My Spirit: Μιλήσαμε με τον εμπνευστή της πρώτης κάβας για τσίπουρο, Ανδρέα Διακοδημήτρη, για το σύμπαν του αγαπημένου αποστάγματος
Οι Έλληνες και το τσίπουρο
Τα πάντα για το κατ’ εξοχήν κοινωνικό ποτό, που φέρνει κοντά τους ανθρώπους
Οι συνταγές
Μεζέδες για τσίπουρο
Το αγαπημένο απόσταγμα θέλει «παρέα» στο τραπέζι και είναι απαραίτητο οι απλοί
αλλά ευφάνταστοι συνδυασμοί να συμβάλουν στη δημιουργία καλής διάθεσης.
• Μύδια σε πικάντικη σάλτσα μουστάρδας,
• Προσφυγάκια σε καυτερή σάλτσα φούρνου,
• Μελιτζάνες πανέ μαριναρισμένες σε γρήγορη άλμη,
• Ρεγγοσαλάτα,
• Μαρινάτες σαρδέλες με κρύα σάλτσα ελιάς,
• Ανοιχτή οφτή πατάτα με καπνιστή πέστροφα,
• Ψητή φέτα τυλιγμένη σε αμπελόφυλλα,
• Πιπεροσαλάτα με ψητές πιπεριές,
• Τυροσαλάτα με τηγανητές ελιές
Ο 12λογος της τσιπουροποσίας
Οργανανώνοντας με τον Αλέξανδρο Ψυχούλη ένα εγχειρίδιο για επίδοξους καταναλωτές τσίπουρου με τον τρόπο του Βόλου
Ψαροφαγία
Ιούνιος, και τα φρέσκα της θάλασσας παίρνουν τα πάνω τους σε κατσαρόλα, τηγάνι, φούρνο ή σχάρα, παντρεμένα με εποχικά χόρτα και λαχανικά.
• Κέφαλος με μελιτζάνες,κοκκάρια & βασιλικό,
• Φαγκρί στη λαδόκολλα,
• Τόνος με πράσο, ντομάτα & κρεμμυδάκια στον φούρνο,
• Μπαρμπούνια τηγανητά εσκαμπές,
• Σκορπίνα με φρέσκια ντομάτα, μελιτζάνες & ξινόχοντρο,
• Fish & chips με αγιολί,
• Κρανιός με χόρτα εποχής & φρέσκα κρεμμυδάκια, γιαχνί,
• Φαγκρί φιλέτο με χόρτα εποχής και σάλτσα αυγολέμονο,
• Τόνος σουβλάκι με φιστίκι Αιγίνης & σαλάτα από ψητά παντζάρια,
• Γιουβαρλάκια τσιπούρας με ρύζι και κάρι, σε σάλτσα αυγολέμονο,
• Παλαμίδα σουβλάκι στη σχάρα με γλάσο από πετιμέζι και ξίδι κ.ά.
Μαζί στο νέο τεύχος του Cantina:
Φαινόμενο: Μαγειρική στη στόφα
Η πραγματικότητα απέχει πολύ από ρομαντισμούς και ινσταγκραμικές εικόνες, καθώς είναι μια πρακτική μαγειρικής δύσκολη, απαιτητική και «ριψοκίνδυνη».
Επιστήμη: Αλάτι
Τα πάντα για το αρχαιότερο καρύκευμα, ιστορία και αριθμοί.
Πρόσωπα: Γιατί είναι σημαντικός ο Γρηγόρης Χέλμης
Ομάδα: Ex Machina, εκεί όπου τίποτα δεν είναι τυχαίο – ούτε η γεύση, ούτε η ομάδα του σεφ Άνταμ Κοντοβά
Συνέντευξη: Ντίνος Φωτεινάκης, ένας ειλικρινής σεφ που τα βάζει με το fine dining και ψηφίζει την απλή, νόστιμη κουζίνα.
Social: Pullman supper club: Η Χρύσα Πετροχείλου και ο σεφ Κώστας Παρδάλης μιλούν στο Cantina για το πιο αυθεντικό «κοινωνικό» τραπέζι της Αθήνας
Βιβλίο: Ψάρια και ωρίμανση, ένα εγχειρίδιο ορθής ωρίμανσης και χειρισμού ψαριών από τον Μαρίνο Σουράνη, του εστιατορίου Μαραθιά στην Τήνο
Ρεπορτάζ: Η νέα εποχή του Μεταξουργείου
Μέσα σε μόλις δύο οικοδομικά τετράγωνα, επτά εστιατόρια αλλάζουν τη γαστρονομική εικόνα της περιοχής
Πρώτη ύλη: Πιπεριές,ιστορία, είδη και χρήσεις
Οινικό αφιέρωμα
Αγιωργίτικο Vs Ξινόμαυρο σε τόνους ρόδινους
Οι δύο χαρισματικές ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού αντιπαρατίθενται και στην αρένα των ερυθρωπών ή ροζέ ξηρών κρασιών
Κουζίνα: Καθημερινές απολαύσεις
Πρωτότυποι και λειτουργικοί σχεδιασμοί που μετατρέπουν τα σκεύη της κουζίνας σε συναρπαστικές εμπειρίες.
Μη χάσετε το νέο τεύχος του Cantina magazine αυτή την Κυριακή με το Θέμα.
Δείτε το βίντεο για το νέο τεύχος του Cantina