Ένα νέο premium ζαχαροπλαστείο και all day cafe άνοιξε πρόσφατα στη Γλυφάδα και ήδη προσελκύει καθημερινά κόσμο κάθε ηλικίας, όχι μόνο από την Αττική, αλλά και από την επαρχία. Ο λόγος για τη Routina τού Δημήτρη Μακρυνιώτη, την οποία επισκεφθήκαμε για να συνομιλήσουμε με τον γνωστό pastry chef. Ο χώρος όπως ακριβώς τον φανταζόμασταν: προσεγμένος, φωτεινός, με minimal αισθητική.
Στο μενού εκτός από τα λαχταριστά γλυκά υπάρχουν και αλμυρά πιάτα. Ξεχωρίσαμε τη «Diavola» pinsa και, φυσικά, το smashed burger. Ο στόχος της Routina, άλλωστε, είναι να προσφέρει το απόλυτο comfort food.
Ακριβώς όπως τον έχουμε γνωρίσει από την τηλεόραση και ο ίδιος ο Δημήτρης Μακρυνιώτης. Χαμογελαστός, προσιτός, παρά την αναγνωρισιμότητα που έχει αποκτήσει, μας μίλησε για το νέο «παιδί» του, για την απόφασή του να ακολουθήσει το επάγγελμα του pastry chef, αλλά και για τα γαστρονομικά trend που κατά καιρούς κατακλύζουν την καθημερινότητά μας.
Ο κόσμος μού δείχνει την αγάπη του και αυτό είναι ευλογία
Όση ώρα συνομιλούσαμε, ήταν εμφανής η ικανοποίηση που νιώθει από την ανταπόκριση του κόσμου. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακή και συγκινητική η ανταπόκριση. Παίρνω πάρα πολύ ενέργεια από τον κόσμο. Ο κόσμος είναι η δύναμή μου. Ο κόσμος μού δείχνει την αγάπη του και αυτό είναι ευλογία, είμαι πολύ τυχερός και δεν μπορώ να το προσπεράσω. Η δύναμή μου, μετά την οικογένειά μου, είναι ο κόσμος» λέει χαρακτηριστικά.
– Μιλήστε μας για το νέο σας «παιδί», τη Routina στη Γλυφάδα. Πόσο καιρό το σχεδιάζατε και ποιο είναι το concept πίσω από τη δημιουργία της;
O σχεδιασμός της δεν τη διήρκεσε πολύ καιρό. Ήταν κάτι που μαζί με τη σύντροφό μου, τη Βάσω, το σκεφτήκαμε ταυτόχρονα, έχοντας την ανάγκη να πηγαίνουμε σε έναν χώρο, να περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο, να κάνουμε τα ραντεβού μας, τις δουλειές μας και, ταυτόχρονα, να απολαμβάνουμε έναν καλό καφέ, ένα καλό γλυκό ή κάτι εύκολο, γρήγορο, όπως λένε, ένα comfort food. Αυτό ήταν το concept.
– Στο μενού έχετε και αλμυρά πιάτα. Αυτό μάς εξέπληξε, ευχάριστα σίγουρα. Πώς το αποφασίσατε;
Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι πέρα από την ιδιότητά μου ως pastry chef, είμαι και ιδιοκτήτης μιας εταιρείας consulting που δραστηριοποιείται σε πολύ μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οπότε το αλμυρό πιάτο υπάρχει ίσως πιο πολύ στη ζωή μου από ό,τι το γλυκό. Εγώ δημιουργώ γλυκά, αλλά μανατζάρω και αλμυρά πιάτα θα έλεγα.
Και ειδικά σε ένα μαγαζί στο οποίο θέλουμε να περνάμε όλο τον ελεύθερο χρόνο της ημέρας, δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε και κάποια εύκολα αλμυρά πιάτα.
– Όπως φαίνεται υπάρχει τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο και διάβασα, μάλιστα, ότι έρχονται από διάφορες περιοχές της Αττικής, ακόμα και από την επαρχία. Να περιμένουμε και νέο κατάστημα σύντομα ή είναι νωρίς;
Είναι πάρα πολύ νωρίς. Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να σταθεροποιηθούμε στη Routina μας, να γίνει ένα μαγαζί το οποίο θα αγαπήσει ο κόσμος, όπως δείχνει ότι το αγαπάει από την πρώτη ημέρα. Θέλουμε η ποιότητα και η σταθερότητα να μας διακρίνουν και αν στην πορεία δούμε την ανάγκη και για κάποιο άλλο μαγαζί, κάποιον άλλον χώρο, πολύ ευχαρίστως να το δοκιμάσουμε.
– Υπάρχει ένα πιάτο-σήμα κατατεθέν στη Routina;
Υπάρχουν τρία γλυκά και δύο πιάτα τα οποία έχουν ξεχωρίσει σε πωλήσεις και συγκεντρώνουν πάρα πολύ θετικά σχόλια και κριτικές. Πρώτο με διαφορά είναι το τιραμισού. Διαβάζω διθυραμβικά σχόλια, το αγαπάω πολύ σαν γλυκό και χαίρομαι πολύ που αρέσει στον κόσμο η δικιά μου εκδοχή, γιατί ξέρετε, η γεύση είναι υποκειμενική. Το τι αρέσει σε εμένα δεν σημαίνει ότι θα αρέσει και στους άλλους.
Δεύτερο είναι το κοκ. Αναβίωσα το παλιό καλό κοκ, με καινούργιες τεχνικές βέβαια, με πολύ ποιοτική σοκολάτα και με μία κρέμα αέρινη.
Και το τρίτο γλυκό που ξεχωρίζει είναι τα Σαν Σεμπαστιάν, τα «καμένα» cheesecake, τα οποία θα βγάζω σε διάφορες εκδοχές, σήμερα που ήρθατε το ένα είναι το κανονικό και το άλλο είναι με φιστίκι Αιγίνης.
– Και τώρα μου δίνετε πάσα να σας ρωτήσω το εξής: Το τελευταίο διάστημα επικρατεί αυτή η φρενίτιδα με το φιστίκι αλλά και με τον συνδυασμό σοκολάτα – φιστίκι. Ήταν πάντα ξεχωριστός συνδυασμός, που γνωρίζατε οι επαγγελματίες του χώρου και εμείς αγνοούσαμε, ή είναι μία μόδα που θα περάσει;
Ας ξεκινήσουμε με το ότι η σοκολάτα πάει με όλα. Μπακλαβάς με φιστίκι και σοκολάτα υπήρχε, είναι τρομερός συνδυασμός. Τώρα στις μέρες μας τα trend γιγαντώνονται από αστάθμητους παράγοντες. Ένας πολύ μεγάλος influencer μπορεί να βγάλει μια μόδα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι το φιστίκι με το κανταΐφι και τη σοκολάτα πάει. Αλλά μπορώ να σας πω με ειλικρίνεια ότι στη Routina δεν θα βρείτε κάτι τέτοιο. Είμαι ενάντια στα trend από άποψη. Θα βρείτε άλλα πράγματα με φιστίκι, με σοκολάτα, αλλά Dubai chocolate δεν θα βρείτε.
– Γιατί ζαχαροπλαστική και όχι μαγειρική;
Θα σας πω. Παρόλο που πλέον λέω ότι είναι το ίδιο πράγμα, όταν ξεκίνησα μου φαινόταν τόσο μακρινό, όπως η σχέση που μπορεί να έχει το επάγγελμα του μηχανικού αυτοκινήτων με το επάγγελμα του κομμωτή. Είναι εντελώς διαφορετικά. Ο τρόπος που δουλεύεις, ο τρόπος που κινείσαι, ο τρόπος που σκέφτεσαι είναι εντελώς διαφορετικός. Οι ώρες της δουλειάς μέσα στην κουζίνα είναι ίδιες. Η ένταση της κουζίνας είναι ίδια. Αλλά μαγειρεύουμε διαφορετικά. Ακόμα και οι ζαχαροπλάστες που μαγειρεύουν, μαγειρεύουν αλμυρά με την τεχνική της ζαχαροπλαστικής. Είναι διαφορετικός ο τρόπος που δουλεύουμε. Εγώ απλά αγαπάω τη ζαχαροπλαστική περισσότερο από τη μαγειρική.
– Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική; Υπήρχε κάποιο πρόσωπο που σας ενέπνευσε;
Όχι, δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο. Σίγουρα η μητέρα μου έφτιαχνε πάρα πολλά γλυκά. Είμαι ένα παιδί που έχω φάει πάρα πολλά γλυκά στη ζωή μου. Αλλά δεν θα πω ότι έγινα ζαχαροπλάστης λόγω της μητέρας μου. Τα γλυκά όμως τα αγάπησα σίγουρα λόγω της μητέρας μου γιατί είχα πάντα γλυκά στο σπίτι. Δύο-τρία γλυκά την ημέρα υπήρχαν πάντα.
– Ποιο ήταν το αγαπημένο σας γλυκό ως παιδί και ποιο είναι το αγαπημένο σας γλυκό τώρα;
Ως παιδί, το γαλακτομπούρεκο. Τώρα θα έλεγα ένα τιραμισού ή ένα cheesecake Σαν Σεμπαστιάν. Το γαλακτομπούρεκο υπάρχει πάντα στις προτιμήσεις μου. Όταν βρω ένα καλό ζεστό γαλακτομπούρεκο το τιμάω δεόντως.
– Αγαπημένο φαγητό υπάρχει;
Ναι, είμαι κλασικός πολύ, το παστίτσιο είναι το αγαπημένο μου φαγητό και λατρεύω και τις πίτσες.
– Πολύ συχνά σας βλέπουμε μαζί με την κόρη σας τη Μιχαέλα. Της αρέσει η ζαχαροπλαστική; Σκέφτεται να ακολουθήσει τα βήματά σας;
Είναι πολύ μικρή, αλλά ενθουσιάζεται με τη δημιουργία που έχει η ζαχαροπλαστική. Με τη Μιχαέλα περνάω πολύ χρόνο, κάνουμε και ταξίδια στο εξωτερικό για γευσιγνωσία. Μπαίνει στις κουζίνες μαζί μου. Οπότε είναι λογικό να επηρεάζεται και να εντυπωσιάζεται. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα την κατευθύνω προς αυτή την κατεύθυνση. Θα την αφήσω μόνη της να καταλάβει, μεγαλώνοντας, αν είναι αυτό που θέλει. Θα ήθελα ως γονιός να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα και ο μόνος λόγος είναι γιατί θα μπορέσω να τη βοηθήσω παραπάνω από οτιδήποτε άλλο επιλέξει.
– Το δικό της αγαπημένο γλυκό;
Η patisserie με φράουλες.
Info
Δούσμανη 8, Γλυφάδα 16675, 210 8982736