Ο συνδυασμός του πράσου με διάφορα τυριά και μπέικον είναι ιδανικός. Γι’ αυτό και τη συγκεκριμένη συνταγή δεν θα τη βαρεθούμε ποτέ.

Υλικά
- 2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο σε κομμάτια σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
- λίγο αλάτι
- 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 300 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
- 300 γρ. τυρί γκούντα χοντροτριμμένο
- ½ κιλό πράσα καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και όλα τα υπόλοιπο υλικά. Ζυμώνουμε καλά με το χέρι και φτιάχνουμε μια μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βήμα 2
Για τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο μπέικον. Μόλις γυαλίσει προσθέτουμε το πράσο και αφήνουμε τα υλικά να ψηθούν καλά χωρίς όμως να ροδίσουν. Σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τον κόλιανδρο. Ρίχνουμε τα τυριά και την κρέμα, ανακατεύοντας καλά.
Βήμα 3
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Με τη βοήθεια ενός πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε με τη ζύμη ένα χοντρό, στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Το απλώνουμε μέσα στην ταρτιέρα αφού πρώτα τη βουτυρώσουμε, φροντίζοντας να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματά της. Προσθέτουμε μέσα τη γέμιση.
Βήμα 4
Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά σκεπασμένη με λαδόκολλα. Έπειτα αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η τάρτα.