Top,View,Of,Pistachio,Baklava,On,A,Tray,Isolated,On
clock icon
1:30'

Μπακλαβάς µε πορτοκάλι, καρύδια και κανελογαρίφαλα

Υλικά

  • 300 γρ. καρύδια
  • 2 πορτοκάλια, το ξύσµα και τον χυµό από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 3-4 κοµµάτια τζίντζερ γλυκό, ψιλοκοµµένα + 50 γρ. σιροπιού από το βάζο
  • 50 γρ. µέλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. βούτυρο, λιωµένο
  • 270 γρ. φύλλο για µπακλαβά
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη

Το αγαπημένο ανατολίτικο σιροπιαστό, ο μπακλαβάς, σε μια αρωματική και φίνα εκδοχή.

Βάζουµε τα καρύδια σε επεξεργαστή τροφίµων και ψιλοκόβουµε (δεν θέλουµε να λιώσουν, θέλουµε να διατηρούν την υφή τους). Τα αδειάζουµε σε ένα µπολ και ανακατεύουµε µε το στυµµένο πορτοκάλι, τα µπαχαρικά, τα κοµµάτια τζίντζερ, το µέλι και µια πρέζα αλάτι. Απλώνουµε λίγο από το λιωµένο βούτυρο στη βάση ενός ταψιού 20×30 εκ. Κόβουµε ένα φύλλο ζαχαροπλαστικής ώστε να χωράει στο ταψί, βάζουµε τα µισά φύλλα για µπακλαβά στη βάση του ταψιού αλείφοντας µε λιωµένο βούτυρο κάθε στρώση.

Τοποθετούµε συνολικά περίπου 10-12 στρώσεις φύλλα. Απλώνουµε από πάνω το µείγµα ψιλοκοµµένου καρυδιού και λειαίνουµε απαλά την επιφάνεια µε µια σπάτουλα για να φτάσει έως τις άκρες. Επαναλαµβάνουµε το 2ο βήµα µε το υπόλοιπο φύλλο και απλώνουµε το µείγµα καρυδιού. Απλώνουµε το υπόλοιπο βούτυρο στο πάνω µέρος του µπακλαβά. Θερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Χαράζουµε σε τετράγωνα ή διαγώνια σε σχήµα διαµαντιού το πάνω µέρος του µπακλαβά µε ένα αιχµηρό µαχαίρι και αφήνουµε να κρυώσει για 10΄ ώστε να σφίξει. Ο μπακλαβάς, ψήνεται για 45΄-50΄ ή µέχρι να γίνει βαθύ χρυσαφί και τραγανό στην επιφάνεια.

Φτιάχνουµε το σιρόπι. Βάζουµε την καστανή ζάχαρη και το σιρόπι τζίντζερ σε ένα τηγάνι µαζί µε τον χυµό πορτοκάλι και 200 ml νερό. Αφήνουµε να σιγοβράσει σε χαµηλή προς µέτρια φωτιά και µαγειρεύουµε ελαφρά για 6΄-8΄ ή µέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το µείγµα να γίνει ένα λεπτό σιρόπι.

Όταν ο µπακλαβάς είναι έτοιµος, περιχύνουµε αµέσως µε το ζεστό σιρόπι. Αφήνουµε να κρυώσει σε θερµοκρασία δωµατίου (αυτό θα επιτρέψει στον µπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι), µετά κόβουµε τα κοµµάτια που έχουµε χαράξει και σερβίρουµε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουµε τα καρύδια σε επεξεργαστή τροφίµων και ψιλοκόβουµε (δεν θέλουµε να λιώσουν, θέλουµε να διατηρούν την υφή τους). Τα αδειάζουµε σε ένα µπολ και ανακατεύουµε µε το στυµµένο πορτοκάλι, τα µπαχαρικά, τα κοµµάτια τζίντζερ, το µέλι και µια πρέζα αλάτι. Απλώνουµε λίγο από το λιωµένο βούτυρο στη βάση ενός ταψιού 20×30 εκ. Κόβουµε ένα φύλλο ζαχαροπλαστικής ώστε να χωράει στο ταψί, βάζουµε τα µισά φύλλα για µπακλαβά στη βάση του ταψιού αλείφοντας µε λιωµένο βούτυρο κάθε στρώση.

Βήμα 2

Τοποθετούµε συνολικά περίπου 10-12 στρώσεις φύλλα. Απλώνουµε από πάνω το µείγµα ψιλοκοµµένου καρυδιού και λειαίνουµε απαλά την επιφάνεια µε µια σπάτουλα για να φτάσει έως τις άκρες. Επαναλαµβάνουµε το 2ο βήµα µε το υπόλοιπο φύλλο και απλώνουµε το µείγµα καρυδιού. Απλώνουµε το υπόλοιπο βούτυρο στο πάνω µέρος του µπακλαβά. Θερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Βήμα 3

Χαράζουµε σε τετράγωνα ή διαγώνια σε σχήµα διαµαντιού το πάνω µέρος του µπακλαβά µε ένα αιχµηρό µαχαίρι και αφήνουµε να κρυώσει για 10΄ ώστε να σφίξει. Ο μπακλαβάς, ψήνεται για 45΄-50΄ ή µέχρι να γίνει βαθύ χρυσαφί και τραγανό στην επιφάνεια.

Βήμα 4

Φτιάχνουµε το σιρόπι. Βάζουµε την καστανή ζάχαρη και το σιρόπι τζίντζερ σε ένα τηγάνι µαζί µε τον χυµό πορτοκάλι και 200 ml νερό. Αφήνουµε να σιγοβράσει σε χαµηλή προς µέτρια φωτιά και µαγειρεύουµε ελαφρά για 6΄-8΄ ή µέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το µείγµα να γίνει ένα λεπτό σιρόπι.

Βήμα 5

Όταν ο µπακλαβάς είναι έτοιµος, περιχύνουµε αµέσως µε το ζεστό σιρόπι. Αφήνουµε να κρυώσει σε θερµοκρασία δωµατίου (αυτό θα επιτρέψει στον µπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι), µετά κόβουµε τα κοµµάτια που έχουµε χαράξει και σερβίρουµε.