Τα ζυμαρικά αποτελούν, αναμφισβήτητα, αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας γαστρονομίας, αλλά και σύμβολο της ιταλικής κουζίνας. Οι μακαρονάδες, από τα κλασικά σπαγγέτι μέχρι τις πέννες και τα λαζάνια, «παντρεύουν» την απλότητα με τη φινέτσα. Όταν, μάλιστα, συνοδεύονται από κόκκινη σάλτσα, τότε έχουμε τον απόλυτο συνδυασμό γεύσεων, αρωμάτων και παράδοσης.

Συγκεντρώσαμε έξι εμβληματικές ιταλικές μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα, στις οποίες δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί.

Pasta all’Amatriciana
35 λεπτά | Εύκολο | 4 άτομα

Υλικά
400 γρ. ζυμαρικά (π.χ. σπαγγέτι ή bucatini)2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
150 γρ. guanciale (ή πανσέτα), σε μικρές λωρίδες
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
400 γρ. τριμμένη ντομάτα (ή 1 κονσέρβα ντομάτας)
50 γρ. Pecorino Romano τριμμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ξεκινάμε κόβοντας το guanciale ή την πανσέτα σε μικρές λωρίδες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το guanciale σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει τραγανό και να αφήσει τα αρώματά του στο λάδι. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15′-20′, μέχρι να δέσει.

Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, κρατώντας λίγο από το νερό τους.

Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε, αν χρειάζεται, για να γίνει πιο κρεμώδης η σάλτσα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο τυρί Pecorino Romano.

Spaghetti con le Polpette
1 ώρα και 15′ | Εύκολο | 4 άτομα

Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 φέτα ψωμί, μουλιασμένη και στραγγισμένη
1 αυγό
2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
400 γρ. τριμμένη ντομάτα (ή 1 κονσέρβα ντομάτας)
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τα ζυμαρικά
400 γρ. σπαγγέτι
λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ψωμί, το αυγό, την παρμεζάνα, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σάλτσα: Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15′-20′, μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για 10′.

Ζυμαρικά: Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα με τα κεφτεδάκια. Ανακατεύουμε απαλά για να καλυφθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα. Σερβίρουμε τα σπαγγέτι, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού.

Lasagna al Forno
1,5 ώρα | Εύκολο | 4 άτομα

Υλικά
Για τον κιμά |
400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
400 γρ. τριμμένη ντομάτα (ή 1 κονσέρβα ντοματάκια)
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
500 ml γάλα φρέσκο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη συναρμολόγηση
250 γρ. φύλλα λαζάνια
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
λίγο βούτυρο για το ταψί

Διαδικασία
Κιμάς: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την ντομάτα, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 30′.

Μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πήξει, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ξεκινάμε τη συναρμολόγηση.

Στρώνουμε μια λεπτή στρώση κιμά στον πάτο, τοποθετούμε φύλλα λαζάνια και καλύπτουμε με κιμά, μπεσαμέλ και λίγο παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές. Στην τελευταία στρώση απλώνουμε μόνο μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με αρκετή παρμεζάνα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35΄-40΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Penne all’Arrabbiata
35 λεπτά | Εύκολο | 4 άτομα

Υλικά
400 γρ. πέννες
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
400 γρ. τριμμένη ντομάτα (ή 1 κονσέρβα ντοματάκια)
½ κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Βράζουμε τις πέννες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις σουρώνουμε κρατώντας λίγο από το νερό τους. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απελευθερώσει το άρωμά του προσέχοντας να μην καεί. Προσθέτουμε το μπούκοβο.

Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα στο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά ζάχαρη. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15′, μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τις βρασμένες πέννες στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών για να γίνει η σάλτσα πιο κρεμώδης. Σερβίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.

Spaghetti Bolognese
1 ώρα | Εύκολο | 4 άτομα

Υλικά
400 γρ. σπαγγέτι
400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
400 γρ. τριμμένη ντομάτα (ή 1 κονσέρβα ντομάτας)
1 φύλλο δάφνης
2 κουτ σούπας. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
παρμεζάνα τριμμένη, για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Ψιλοκόβουμε το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να απορροφήσει τα υγρά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε την ντομάτα, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 30′-40′, μέχρι να δέσει.

Στο μεταξύ, βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε. Σερβίρουμε τα σπαγγέτι σε πιάτα, προσθέτουμε από πάνω τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Spaghetti alla Puttanesca
30 λεπτά | Εύκολο | 4 άτομα

Υλικά
400 γρ. σπαγγέτι
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 φιλέτα αντζούγιας, ψιλοκομμένα
400 γρ. τριμμένη ντομάτα (ή 1 κονσέρβα ντομάτας)
100 γρ. ελιές μαύρες (κατά προτίμηση Καλαμών), σε φέτες
2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη
½ κ.γ. μπούκοβο καυτερό (προαιρετικά, για περισσότερη ένταση)
φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ξεκινάμε βράζοντας τα σπαγγέτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, κρατώντας λίγο από το νερό τους.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις αντζούγιες και σοτάρουμε μέχρι να λιώσουν οι αντζούγιες και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Ρίχνουμε την ντομάτα στο τηγάνι, προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη και, αν θέλουμε, το μπούκοβο για έξτρα καυτερή γεύση. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10′-15′, μέχρι να δέσει.

Προσθέτουμε τα βρασμένα σπαγγέτι στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθούν πλήρως. Αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε για να αποκτήσει η σάλτσα ωραία, πυκνή υφή. Σερβίρουμε με μαϊντανό.

Συνταγές: Γιώργος Δημητρακόπουλος | Styling: Τζαννής Σιφναίος | Food styling: Μάκης Γεωργιάδης | Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαβάστε επίσης:

Η επιστήμη πίσω από το τέλειο κοκκινιστό μοσχάρι