Η νηστεία κατά τη περίοδο της Σαρακοστής αποτελεί ένα διάλειμμα από τις διατροφικές συνήθειές μας. Και αυτό είναι προς όφελός μας. Όχι μόνο, διότι οι επιλογές της Σαρακοστής είναι εκ των πραγμάτων πιο υγιεινές, αλλά επίσης επειδή μπορεί να οδηγήσουν στην υιοθέτηση βελτιωμένων πρακτικών στο καθημερινό τραπέζι μας και μετά το πέρας της Μεγάλης Εβδομάδας.

Παράλληλα, η μακρά περίοδος της Σαρακοστής, όσο αυστηρή και αν είναι, δεν σημαίνει ότι τα φαγητά μας πρέπει να είναι άνοστα. Αντίθετα, η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της εποχής είναι πώς θα κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο νόστιμη. Υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορούμε να εντάξουμε στις παραδοσιακές νηστίσιμες συνταγές ώστε να τις αναβαθμίσουμε γευστικά.

Πικάντικα Καλαμαράκια

Ένα τέτοιο γεύμα είναι τα καλαμαράκια. Ο τρόπος για να νοστιμίσουμε και να κάνουμε πιο δημιουργικό αυτό το κλασσικό σαρακοστιανό πιάτο είναι να το κάνουμε πιο πικάντικο και να προσθέσουμε ελιές. Για την παρασκευή αυτή θα χρησιμοποιήσουμε τα Πικάντικα Καλαμαράκια SAFCOL.

Η εν λόγω κονσέρβα περιέχει Καλαμαράκια σε Πικάντικη Σάλτσα, κάτι που θα μας λύσει τα χέρια ώστε να ετοιμάσουμε το πιάτο μας με λιγότερο κόπο και σε συντομότερο χρόνο.

Για τη συνταγή μας θα χρειαστούμε:

Υλικά

3 συσκευασίες πικάντικα καλαμαράκια SAFCOL
40 ml ε. π. ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
500 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμός τομάτας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
200 γρ. ντοματάκια κονκασέ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΜΑΤΙΝΑ
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 δαφνόφυλλο
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
75 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε τα πικάντικα καλαμαράκια Safcol σε ένα μπολ.  Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Σοτάρουμε και αφού μαραθούν, προσθέτουμε τον μάραθο, όλη την ντομάτα, το δαφνόφυλλο, τη γλυκιά πάπρικα, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περίπου 5′ πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τις ελιές. Μαγειρεύουμε για πέντε λεπτά ακόμα για να βγάλουν όλα τα υλικά τις γεύσεις και τα αρώματά τους.

Σερβίρουμε τα καλαμαράκια με τη σάλτσα τους και λίγο ψιλοκομμένο μάραθο.

Πικάντικα χταποδάκια

Ένα άλλο πιάτο που μπορούμε εύκολα να νοστιμίσουμε είναι η παέγια θαλασσινών. Μπορούμε να αφαιρέσουμε το κοτόπουλο που περιλαμβάνει η κλασική ισπανική εκδοχή και να μαγειρέψουμε μια νηστίσιμη πεντανόστιμη και γρήγορη συνταγή με πικάντικα χταποδάκια Safcol και ρύζι Καρολίνα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Για την παέγια με πικάντικα χταποδάκια θα χρειαστούμε:

Υλικά:

2 κονσέρβες χταποδάκια πικάντικα Safcol
¼ φλιτζανιού ε.π. Ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
½ κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
100 γρ. ρύζι καρολίνα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
¼ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
½ κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι νερό
2 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
¼ φλιτζανιού πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
Μια πρέζα βασιλικό
Χυμό από ½ λεμόνι
¼ φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία: 

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την πάπρικα, τα ντοματάκια και τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε καλά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την πικάντικη σάλτσα από την κονσέρβα με τα χταποδάκια και το νερό. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτουμε τα χταποδάκια, τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές, τον βασιλικό και το χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσει. Αποσύρουμε και σερβίρουμε.

Tip:
Για μια ακόμη πιο δημιουργική ιδέα μπορούμε να συνδυάσουμε πικάντικα χταποδάκια Safcol και πικάντικα καλαμαράκια Safcol για την «παέγια αλά… Σαρακοστή».