Το σάντουιτς είναι πολύ προσωπική υπόθεση, αφού οι συνδυασμοί είναι πολλοί. Γιατί στο καλό σάντουιτς σημασία έχει το ψωμάκι (χωριάτικη μπαγκέτα, foccacia, sando, βουτυράτο brioche κ.λπ.), αλλά και η γέμιση, που πρέπει και τα δύο να είναι καλοφτιαγμένα. Από street food σάντουιτς μέχρι και πιο ιδιαίτερες επιλογές σε new age φούρνους, παρακάτω θα βρείτε τα δικά μας αγαπημένα σάντουιτς στην Αθήνα.

72H Artisanal Bakery

Πώς να αντισταθείς σε αυτή τη μυρωδιά ζύμωσης που απλώνεται στην ευρύτερη περιοχή; Zύμες όλων των ειδών ξεφουρνίζονται καθημερινά στο 72Η στη Μητροπόλεως. Κάποια από αυτά τα πεντανόστιμα αρτοσκευάσματα γίνονται σάντουιτς· και αυτό είναι το καλύτερο πρωινό on the go ή ελαφρύ lunch break που μπορείς να απολαύσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ψωμί ημέρας με γραβιέρα Κρήτης, bacon και αυγό (το οποίο μπορείς να παραγγείλεις σε όποια μορφή θέλεις: βραστό, μάτι ή scrambled). Ναι, τόσο απλό, αλλά πόσο λαχταριστό!

Mητροπόλεως 27 και Πατρόου 9-11, Αθήνα, τηλ. 2160006770

Ηλένα Κρητικού, Διευθύντρια Σύνταξης, cantina.protothema.gr

Foinikas Coffee & Food

Τα πιο ωραία σάντουιτς τα έχω φάει στο Foinikas Coffee & Food, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Λαϊκού Νοσοκομείου στην πλατεία του Αγίου Θωμά. Σαν λάτρης των ζυμαριών, στον Foinikas βρίσκω κάθε είδος αφράτου ζυμαριού, που με τα κατάλληλα υλικά μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα νόστιμο και χορταστικό σάντουιτς. Κουλούρια Θεσσαλονίκης, κρουασάν βουτύρου, φοκάτσιες, brioche, bagels, ξεχειλίζουν από φρέσκα λαχανικά, γευστικά τυριά, ποιοτικά αλλαντικά, φανταστικές σος. Μου αρέσουν το Focaccia Prosciutto, το πολύσπορο Ciabattini με γαλοπούλα και γραβιέρα και το Veggie Sandwitch.

Foinikas Coffee & Food, Αγίου Θωμά 34, Αθήνα, τηλ. 21 07716449

Αθηνά Φερεντίνου, δημοσιογράφος, Πρώτο Θέμα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hygge (@hygge.athens)

Hygge

Το Hygge (διαβάζεται χούγκε), είναι ένα bakery με σκανδιναβικό αέρα στην Ιπποκράτους. Έγινε γρήγορα γνωστό για τα ωραία ψωμιά του (καρβέλια, μπαγκέτες, ψωμί φόρμας με σίκαλη και κράνμπερι, και άλλα νόστιμα), τα περισσότερα από τα οποία είναι προζυμένια. Με αυτά τα ψωμιά φτιάχνουν και πολύ ωραία σάντουιτς. Η μπαγκέτα με μορταδέλα και βουτυράτη burrata είναι ένα από τα πιο μίνιμαλ σάντουιτς μεστής γεύσης που έχω δοκιμάσει ενώ πολύ καλό είναι και το σκάγκεν με γαρίδες, μαγιονέζα, άνηθο και πίκλες κρεμμυδιού.

Ιπποκράτους 192, Εξάρχεια

Μελίσσα Στοΐλη, δημοσιογράφος, Πρώτο Θέμα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jackaroo (@jackaroo_sandwiches)

Jackaroo

Στο Jackaroo του Πειραιά, δεν είναι λίγες οι φορές που με έχει βγάλει ο δρόμος τις μέρες που θέλω να φάω τραγανό και ζουμερό τηγανητό κοτόπουλο, αλλά όχι έτσι «ορφανό». Η go to επιλογή μου στο πολύ δημοφιλές και με πολλά παραρτήματα πια Jackaroo, είναι το πικάντικο και φορτωμένο με γεύση Buffalo Fried Chicken. Βουτυράτο, αφράτο ψωμάκι, 3 χειροποίητα μαριναρισμένα φιλέτα κοτόπουλο στήθος με τη μυστική τους συνταγή, blue mayo, ντομάτα, iceberg, αγιόλι και buffalo hot sauce. Προφανώς και δεν είναι ένα σαντουιτσάκι έτσι για να «κόψετε» την πολλή πείνα, ούτε και μια ελαφριά επιλογή. Για εμένα όμως, κάνει τικ σε όλα τα κουτάκια για τις φορές που θέλω κάτι λαχταριστό «στο πόδι» παρέα με μια μπίρα ή ένα δροσερό αναψυκτικό. Και το χειρότερο-καλύτερο; Ανάλογα την περιοχή, στο φέρνουν και στο σπίτι. Και έχει και γίγας επιλογή.

Σωτήρος Διός 45, Πειραιάς

Ιωάννα Ζέρβα, αρχισυντάκτρια, cantina.protothema.gr

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Reh Teh Teh (@_reh_teh_teh_)

Reh Teh Teh

Ξεμύτισε πριν 2 χρόνια στον πεζόδρομο της οδού Διονύσου στο Μαρούσι και ξεχώρισε αμέσως για τον τρόπο που σκέφτεται. Θα μπορούσε να λέγεται και Microbakery αλλά είναι πολλά περισσότερα από αυτό γιατί με τα χειροποίητα ζυμάρια, με προζύμι 24ωρης ωρίμανσης, προσφέρουν ποιοτικούς συνδυασμούς που κάνουν τη διαφορά. Ξεχωρίζω τo focaccia sandwich με προσούτο ωρίμανσης, γραβιέρα Αμφιλοχίας, ρόκα και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης και το Focaccia Sandwich Spianata με σαλάμι ελαφρώς πικάντικο από την Κέρκυρα, κρέμα τυρί, γραβιέρα Πυθάρκι Σκύρου, ρόκα και ντομάτα. Ωστόσο, μετά, πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί η εμπειρία με κάποιο από τα αφράτα και πληθωρικά chocolate ή/και cinnamon rolls. Λειτουργεί πρωινές ώρες, εκτός Κυριακής και εξυπηρετεί με όλες τις πλατφόρμες delivery.

Διονύσου 12, Μαρούσι 15124, τηλ: 2110013602

Γιάννα Μπαλαφούτη, δημοσιογράφος, cantina.protothema.gr

Μόντακιου

Εμπνευσμένο από τον Τζόν Μόνταγκιου, τον Κόμη του Σάντουιτς, αυτό το μαγαζί βρίσκεται στην Στοά Κοραή και φτιάχνει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σάντουιτς στην Αθήνα. Τα προϊόντα του βασίζονται σε καλές πρώτες ύλες και αποτελούν ιδανικά για πρωϊνό ή αν θέλετε να φάτε κάτι γρήγορο μέσα στην ημέρα σας.  Τα δύο σάντουιτς που ξεχωρίζω είναι το Sandwich Montakioy με σαλάμι finocchiona, 2 τηγανητά αυγά, κολοκύθια ψητά και χειροποίητη τυροσαλάτα και το σάντουιτς με καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα, iceberg και σος άνηθου.

Μόντακιου, Σταδίου 30 (εντός Στοάς Κοραή), τηλ. 2103316500

Δέσποινα Μπαράκη, δημοσιογράφος, cantina.protothema.gr

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CAPRUS (@caprusathens)

Caprus

Στην πυκνοκατοικημένη Κυψέλη και στα μικρά της στενά βρίσκουμε το Caprus που εδώ και ένα και κάτι χρόνο φτιάχνει πληθωρικά, χορταστικά σάντουιτς που σκλαβώνουν. Ιθύνων νους ο Μιχάλης Βραχλιώτης. Μέσα στο μικρό του βασίλειο ετοιμάζει τα πάντα σχεδόν από την αρχή: από το ψωμί, μέχρι τις σάλτσες. Από τα πολλά και διάφορα, εγώ επιμένω να ζητώ ξανά και ξανά το σάντουιτς με το παστράμι. Προζυμένια τραγανή focaccia που γεμίζεται πλουσιοπάροχα από παστράμι το οποίο φτιάχνει μόνο του ο Μιχάλης (αφήνει το κρέας σε άλμη μια βδομάδα και μετά το καπνίζει), σπανάκι, καραμελωμένα κρεμμύδια, έμμενταλ και μια νόστιμη γλυκιά και καυτερή μουστάρδα.

Σπετσών 49, Κυψέλη, τηλ. 2114089029

Βασίλης Δημαράς, αρχισυντάκτης εντύπου Cantina

Δείτε επίσης

15 πεντανόστιμα σάντουιτς – αλμυρά και γλυκά – για όλες τις ώρες