Νηστίσιμα πιάτα των εστιατορίων της Αθήνας που αγαπάμε και αξίζει να δοκιμάσετε είτε νηστεύετε αυτή τη Σαρακοστή είτε όχι.

Μαύροι γίγαντες με κάστανα και κυδώνια, Σεϋχέλλες

Στις Σεϋχέλλες πάμε ξανά και ξανά, ακόμη και προτού το Μεταξουργείο αναβιώσει και γίνει ένας οριακά mainstream και hot προορισμός του κέντρου για φαγητό και ποτό. Εδώ και έναν χρόνο η σάλα τους έχει φρεσκαριστεί, όπως και το μενού, το οποίο έχει κρατήσει παλιά και αγαπημένα πιάτα των θαμώνων, αφήνοντας παράλληλα χώρο για νέες γευστικές προτάσεις. Οι μαύροι γίγαντες παντρεύονται με τη μεστή, γήινη γεύση του κάστανου δημιουργώντας ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον πιάτο με όσπρια. Τα κυδώνια είναι μια ευχάριστη έκπληξη στο πιάτο και με τη γλύκα και οξύτητά τους δημιουργούν ένα ισορροπημένο και βαθιά νόστιμο αποτέλεσμα.

Κεραμεικού 49, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο, τηλ.: 211 1834789

Αγκινάρες με χταπόδι, Άκρα

Δύο χρόνια τώρα, τα Άκρα στο Παγκράτι δεν σταματούν να κάνουν αίσθηση, με τη σάλα τους να είναι από νωρίς γεμάτη. Αν και κατά τόπους στριμωχτά, το vibe στα τραπέζια αποπνέει μια φιλόξενη ζεστασιά. Ίσως να έχει παίξει και τον ρόλο της η φωτιά που δεν σταματά να καίει στη θράκα της ανοιχτής κουζίνας, με τα τμήματά της να επεκτείνονται περιμετρικά των τραπεζιών δημιουργώντας μια διαφορετική, άμεση σχέση με τους καθήμενους. Στα κάρβουνα ψήνεται και το καπνιστό χταπόδι τους. Η αγκινάρα αποτελεί μια αναπάντεχη, γλυκιά προσθήκη στο πιάτο. Ψημένη και αυτή στα κάρβουνα, έναν τρόπο που δεν έχουμε συνηθίσει να την απολαμβάνουμε. Το πιάτο ολοκληρώνει ένας φινετσάτος, βελούδινος ταραμάς, που μαζί με τη θαλασσινή μα ήπια γεύση του χταποδιού και τη γλύκα της αγκινάρας δίνει την απαραίτητη ένταση στο πιάτο. P.S. Μην φύγετε από τα Άκρα χωρίς να δοκιμάσετε έστω ένα γλυκό.

Αμύντα 12, Αθήνα, τηλ.: 210 7251116

Μαριναρισμένο γαριδάκι Κοιλάδας, Atelier Παπαϊωάννου

Η μαριναρισμένη γαρίδα Κοιλάδας που σερβίρεται στο Atelier Παπαϊωάννου δίνει στη νηστεία θαλασσινή φρεσκάδα και φινέτσα. Οι γαρίδες μαρινάρονται σε χυμό γκρέιπφρουτ και σαγκουίνι. Οι οξύτητές τους «ψήνουν» τόσο όσο τη γαρίδα, ενώ χαρίζουν στο πιάτο ένταση και γλύκα. Το τσίλι γαργαλάει ευχάριστα τη γλώσσα, το φινόκιο κάνει το πιάτο ακόμη πιο αρωματικό, ενώ το χαβιάρι τού χαρίζει την ισορροπία στο αλάτι, απαραίτητη σε κάθε πιάτο θαλασσινών. Θα το γευτείτε κάτω από τις μπουκαμβίλιες του εστιατορίου, που έχει φέρει αύρα θάλασσας με τις εφήμερες ψαριές του στην τόσο κεντρική και αστική στοά της Αθήνας.

City Link, Στοά Σπυρομήλιου, τηλ.: 210 3211315

Καρότα σε σάλτσα αμυγδάλου και δαμάσκηνα, Proveleggios

O σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης δίνει ένα fine twist σε comfort συνταγές. Νέες αλλά και παλιές αγαπημένες γεύσεις του μαγαζιού γεμίζουν τον χώρο με τα αρώματά τους που δραπετεύουν από τη φωτιά του ξυλόφουρνου και της ανοιχτής κουζίνας. Ένα ιδιαίτερο πιάτο που δοκιμάζουμε εκεί έχει πρωταγωνιστές τα καρότα. Ο Αλέξανδρος βάζει τα καρότα στον ξυλόφουρνο μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν και στη συνέχεια τα σερβίρει με μια σάλτσα που φτιάχνει από ωμά αμύγδαλα. Ένα πιάτο που κρύβει μια γλυκιά νοστιμιά αλλά και ένα καπνιστό γοητευτικό άρωμα.

Παραμυθίας 11, Κεραμεικός, τηλ.: 210 5234749

Ψητό λάχανο με ταχίνι, Το Ρίνι

Λαχανοσαλάτα δεν είναι μόνο η κλασική «λάχανο-καρότο». Ούτε τα συνοδευτικά όξινα τουρσιά. Το λάχανο, σε αυτή την εκδοχή, μεταμορφώνεται σε μια διαφορετική σαλάτα, που εύκολα μπορεί να πάρει τη θέση και ενός νόστιμου ορεκτικού. Το λάχανο γίνεται ψητό αποκτώντας μια καπνιστή γεύση, ενώ το αγκαλιάζει μια δεμένη βινεγκρέτ με ταχίνι. Αυτές οι δύο γεύσεις του χειμώνα ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, δημιουργώντας μια νέα, ακόμα πιο γεμάτη γεύση. Τα φουντούκια και οι σταφίδες προσθέτουν ενδιαφέρουσες υφές και περισσότερα επίπεδα στο πιάτο, το ξινόμηλο την απαραίτητη δροσιά που το απογειώνει, ενώ η τριμμένη φοκάτσια δίνει αυτή την τελευταία τραγανή πινελιά που του πάει πολύ. To Ρίνι μάς έχει συνηθίσει σε comfort φαγητά και η οικειότητα των γεύσεών του διαχέεται από την ανοιχτή κουζίνα σε όλο τον χώρο του, που σε υποδέχεται θερμά, εκεί, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο τιμόνι του η σεφ Μαρίνα Χρονά.

Ρεθύμνου 8, Αθήνα, τηλ.: 210 8836781

Κρεμμυδοντολμάδες με θράψαλο, ΦΙΤΑ

Οι λαχανοντολμάδες είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά του χειμώνα. Αν οι κρεμμυδοντολμάδες μαγειρεύονταν από περισσότερο κόσμο, θα ήταν σίγουρα οι μεγάλοι τους ανταγωνιστές. Το κρεμμύδι καραμελώνει γύρω από τη γέμιση και το αποτέλεσμα είναι ένας ντολμάς-λουκούμι, που λιώνει στο στόμα. Σε αυτή την εκδοχή τους στο ΦΙΤΑ, τους δοκιμάζουμε σε μια δουλεμένη, διαφορετική συνταγή. Ημιδιάφανοι και ζουμεροί, έρχονται στο πιάτο τέσσερις μπαμπάτσικοι κρεμμυδοντολμάδες γεμιστοί με θράψαλο και μυρωδικά. Η γλύκα του κρεμμυδιού και η φίνα γεύση του θράψαλου δημιουργούν ένα πιάτο εναλλακτικό, ελληνικό, ελαφρύ και πολύ γευστικό. Ένα πιάτο διά χειρός του σεφ Δημήτρη Δημητριάδη, που φροντίζει από την ανοιχτή κουζίνα του να γεμίζει η σάλα αρώματα, γεύσεις, αλλά και κόσμο. Νεοκοσμιώτες που το νιώθουν πια κομμάτι της γειτονιάς τους, αλλά και επισκέπτες απ’ όλη την Αθήνα.

Ντουρμ 1 & Κασομούλη 6-8, Νέος Κόσμος, τηλ.: 211 4148624

Άκοπο νιόκι πατάτας με vegan κιμά, +2Η

Στο ισόγειο βρίσκουμε το μοσχοβολιστό Ergon Bakehouse Athens, που έκανε σε πολλούς από εμάς συνήθεια να ξεκινάμε την ημέρα μας με φρεσκοψημένα buns με καρδάμωμο. Στην ταράτσα του ίδιου κτιρίου, του Μεγάρου Ευσταθιάδη, στο εστιατόριο +2Η, μπορούμε για μεσημέρι ή για βράδυ να συνεχίσουμε για φαγητό. Με το που φτάνουμε στη σάλα μάς υποδέχεται η μυρωδιά από φρέσκα ζυμάρια και ψωμιά. Στα inox τραπέζια του δοκιμάζουμε νόστιμα και χορταστικά πιάτα με επιρροές από διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ ο ξυλόφουρνος κυριολεκτικά παίρνει φωτιά. Μια vegan και λαχταριστή πρόταση του μενού είναι το ξεχωριστό σε όψη άκοπο νιόκι πατάτας με vegan κιμά. Έχει και τις ασιατικές του νότες θυμίζοντας κατά πολύ udon noodles, αλλά έχει και την παιχνιδιάρικη υφή των κλασικών νιόκι. Και ο κιμάς του σε γεύση και ένταση δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον συμβατικό κρεάτινο.

Πατρώου 9, Αθήνα, τηλ.: 216 0006770

Σπετζοφάι με λουκάνικο σουπιάς, Τραβόλτα

Στο Περιστέρι τρώμε ένα σπετζοφάι της νηστείας, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη γεύση του παραδοσιακού με χωριάτικο λουκάνικο. Η συνταγή για σπετζοφάι στο εξαιρετικό ψαροφαγικό εστιατόριο Τραβόλτα έχει κι αυτή το λουκάνικό της, αλλά είναι φτιαγμένο από σουπιά. Το εναλλακτικό λουκάνικο του δίνει μια πιο ανάλαφρη γεύση, όμως διατηρεί τον χαρακτήρα του παραδοσιακού μεζέ, με τη γλυκοπικάντικη σάλτσα από ντομάτες όλο γλύκα και τις όλο αψάδα πικάντικες πιπεριές. Η φιλοξενία του καθαρά αστικού εστιατορίου των δυτικών προαστίων δίνει μαθήματα σέρβις και αποτελεί κατηγορία μόνο του. Ξεκινήστε το δείπνο με κάποιο από τα signature cocktails και κλείστε με τα νόστιμα γλυκά τους.

Αγ. Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ.: 210 5719222

Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης