Αυτή η νόστιμη συνταγή για την προβατίνα δεν θέλει πολύ κόπο αλλά μεράκι για τα μυρωδικά και αρκετή υπομονή για το ψήσιμο.

Υλικά
- 2 σπάλες προβατίνας
- 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 2 φρέσκα σκόρδα, κομμένα
- 20 φύλλα βασιλικό φρέσκο
- 2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, κομμένα
- 400 ml ρετσίνα
- 6 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 400 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε τις σπάλες σε ένα πιρέξ. Τις τρυπάμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και βάζουμε αλάτι και πιπέρι στις τρύπες. Αλατίζουμε ελαφρά το κρέας και από πάνω και το αφήνουμε στο ψυγείο χωρίς να το καλύψουμε για περίπου 3 ώρες.
Βήμα 2
Σε μια γάστρα στρώνουμε το κρεμμύδι και το φρέσκο σκόρδο, τα μυρωδικά και τη ρετσίνα. Από πάνω βάζουμε το κρέας και γύρω του τις πατάτες και τα τσάγαλα και στύβουμε από πάνω και τον χυμό του λεμονιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για περίπου 1 ώρα με κλειστή τη γάστρα.
Βήμα 3
Κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 130°C και σιγοψήνουμε για περίπου 4 ώρες. Το τελευταίο δεκάλεπτο δυναμώνουμε ξανά τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι ώστε να πάρει χρώμα το κρέας και μόλις ροδίσει το ξεφουρνίζουμε. Το αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου για 5΄-10΄ και σερβίρουμε αμέσως.