Η Πάτρα ζει και αναπνέει για το καρναβάλι και αυτή την περίοδο βρίσκεται στα καλύτερά της! Από τις πρώτες μέρες του χρόνου, οι δρόμοι γεμίζουν μουσικές και χρώματα, καθώς οι Πατρινοί προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη αποκριάτικη γιορτή της Ελλάδας. Και τι καλύτερο για να αντέξει κανείς το ατελείωτο ξεφάντωμα από καλό φαγητό;

Αν αναρωτιέστε πού να φάτε στην Πάτρα την περίοδο του καρναβαλιού -και όλο τον χρόνο, η πόλη έχει να προσφέρει γεύσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Από θαλασσινά στο λιμάνι μέχρι παραδοσιακά μαγειρευτά και μοντέρνα fusion πιάτα, εδώ θα βρείτε τις καλύτερες στάσεις για φαγητό. Ταξιδέψαμε μέχρι την αιώνια φοιτητούπολη και γευματίσαμε σε 5 σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε για πατρινές νοστιμιές.


Φωτογραφίες: Γιάννα Μπαλαφούτη

Salumeria
Αν ρωτήσει κάποιος τους πατρινούς Millennials τι προτείνουν για φαγητό, σίγουρα θα βάλουν στη λίστα το Salumeria. Πρόκειται για τα δύο καταστήματα του chef patron Μπικίνη Γιώργου στην οδό Παντανάσσης. Το ένα λειτουργεί ως εστιατόριο και έχει λίγα τραπέζια στον πεζόδρομο και το δεύτερο, ακριβώς δίπλα, είναι μαγαζί «γωνία» με ψηλά σκαμπό στον κεντρικό δρόμο και λειτουργεί ως café – wine – aperitive bar . Αν και το όνομα παραπέμπει στην Ιταλία, οι επιλογές στο μενού είναι περισσότερο μεσογειακές με πολλές ελληνικές αναφορές. Το καλοκαίρι είχαμε δοκιμάσει τα χειροποίητα ραβιόλι με την ζουμερή σάλτσα τομάτας, το μοσχαρίσιο συκώτι με σωστό ψήσιμο blue (σε δυνατό τηγάνι, σχεδόν ωμό εσωτερικά) και ξινούτσικο αφρό αυγολέμονου. Είχαμε εντυπωσιαστεί με το instagram-ικό «ριζότο ελληνικής σαλάτας» που είχε άψογο χύλωμα, αφρό φέτας, παξιμάδια, πίκλα αγγούρι και χώμα ελιάς όμως στην τελευταία μας επίσκεψη το είχαν αφαιρέσει από το μενού. Στη δεύτερη επίσκεψη ξεχωρίσαμε το καρπάτσιο και τα ζυμαρικά ραγού με την βελούδινη μπεσαμέλ. Στα highlights σημειώσαμε τους θαλάμους ωρίμανσης με τις εκλεπτυσμένες κοπές που βρίσκονται πάνω από την ανοιχτή κουζίνα και ο σεφ ανέβηκε τη σκάλα για να βρει την κοπή που παραγγείλαμε. Η λίστα των εμφιαλωμένων κρασιών έχει αρκετές επιλογές ΠΓΕ Αχαΐα και Ηλεία και αυτό μας άρεσε πολύ. Παντανάσσης 27, Πάτρα. τηλ: 2610 225 930


Φωτογραφίες: Γιάννα Μπαλαφούτη

Κρήνη
Κοιτάζοντας προς το βουνό, με κατεύθυνση προς την Άνω πόλη της Πάτρας, σε απόσταση περίπου 20’ από το κέντρο με το αυτοκίνητο, βρίσκεται η πλατεία της Κρήνης και η ομώνυμη ταβέρνα. Εκεί, είναι το σημείο συνάντησης για τους καλοφαγάδες της παραδοσιακής μαγειρικής που αγαπούν την κρεατοφαγία. «Αν θέλεις να φας καλό κρέας, στην Κρήνη θα το βρεις» ήταν η συμβουλή που μας έδωσαν και αδράξαμε την ευκαιρία για μία δοκιμή. Λιτή σάλα, τακτοποιημένη και καθαρή, με μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο λίγα βάζα μέλι, ανοιχτή κουζίνα με μεγάλες κατσαρόλες, σέρβις με γνώσεις και φροντίδα, περιβάλλον φιλικό και αρκετά οικογενειακό. Από το μενού επιλέξαμε το χιουνκιάρ που ακολουθούσε κατά γράμμα την αυθεντική πολίτικη συνταγή, τα paccheri (μεγάλου μεγέθους ζυμαρικό) με μοσχάρι, το κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο και ένα T-bone ψημένο εξαιρετικά. Παράληψή μας που δεν παραγγείλαμε τους λαχανοντολμάδες που είδαμε στο διπλανό τραπέζι, όμως ακούσαμε να τους εκθειάζουν και αυτός είναι λόγος για να ξαναπάμε με την πρώτη ευκαιρία. Στα συν σημειώσαμε το φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί που άχνιζε και στα μείον το γεγονός ότι είχαν τελειώσει τα επιδόρπια. Στη λίστα κρασιών βρήκαμε λίγες ετικέτες, αλλά μία προς μία μελετημένες, όλες από τους αχαϊκούς αμπελώνες. Οικισμός Κρήνη, Πάτρα. τηλ: 2610 525 088

Owl – Κουκουβάγια
Πάτρα χωρίς τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου δεν νοείται και αφού τον περπατήσαμε πάνω – κάτω δύο φορές, τελικά επιλέξαμε να φάμε στο Owl ή στα ελληνικά «Κουκουβάγια». Καθίσαμε σε ένα από τα τραπέζια που είχαν έξω γιατί είχαμε μαζί το μεγαλόσωμο σκυλάκι μας και ομολογουμένως εντυπωσιαστήκαμε με το γεγονός ότι έφεραν πρώτα νερό στην τετράποδη αφγκανή μας Luna και μετά σέρβιραν εμάς. Μας κέρδισαν πριν προλάβουμε να διαβάσουμε το μενού. Ακολούθησε το καλωσόρισμα με τα χειροποίητα ζυμαράκια που συνοδευόντουσαν από βουτυρένια αλείμματα και επιλέξαμε από το μενού όσα είχαν σημείωση ως «νέα πιάτα». Ξεχωρίσαμε το κριθαρότο με τουρτουγκίτα και γλυκιά σάλτσα σόγιας που αν και ακουγόταν αντικρουόμενη προσθήκη ταίριαξε εντυπωσιακά καλά, το μοσχαρίσιο φιλέτο με βασιλομανίταρα, καμένο βούτυρο Κερκύρας, μαύρο σκόρδο και πατατοσαλάτα που ήρθε σερβιρισμένο σε ξύλο και την picanha που ήταν ψημένη στα κάρβουνα με σταφίδες. Αν και είχε ικανοποιητική λίστα με εμφιαλωμένο κρασί και δυνατότητα σε ποτήρι, επιλέξαμε μία από τις δυο επιλογές βαρελίσιας μπίρας. Το μενού επιμελείται ο πατρινός executive chef Κώστας Αξιώτης και για την εξυπηρέτηση του σέρβις έχουμε να πούμε μόνο τα καλύτερα. Ρήγα Φεραίου 138. τηλ: 2615 500505


Φωτογραφίες: Bodegas Instagram

Bodegas wine bar restaurant
Το Bodegas είναι σημείο συνάντησης και στέκι για τους πατρινούς και τους φοιτητές. Βρίσκεται στην οδό Ρήγα Φεραίου και σίγουρα θα το προσέξετε γιατί έχει πολλά τραπεζοκαθίσματα κατά μήκος του πεζόδρομου. Το αξιοπερίεργο είναι πώς, αν και μεγάλο σε έκταση μαγαζί, με πολλά διαφορετικά μενού, είναι fancy και classy. Αφού μας πήρε λίγο χρόνο μέχρι να επιλέξουμε πιο σημείο μας άρεσε περισσότερο για να καθίσουμε, μας έφεραν διαφορετικές κάρτες για να επιλέξουμε sushi, tapas, burgers ή ελληνικές γεύσεις. Πήγαμε βραδάκι και στην παρέα μας ήταν η νεαρή φοιτήτρια της οικογένειας οπότε προτιμήσαμε τον συνδυασμό sushi με cocktail. Επιλέξαμε, μεταξύ άλλων, inside-out με γαρίδα tempura και maki rolls με χέλι και με λαβράκι και εκτιμήσαμε το γεγονός ότι δεν ήταν καλυμμένα με μαγιονέζα. Γενικά, φάγαμε και περάσαμε πολύ καλά. Την επόμενη φορά θα καθίσουμε μέσα και θα επιλέξουμε ελληνική δημιουργική κουζίνα και κρασί, οπότε θα επανέλθουμε κάποια στιγμή με νεότερα. Ρήγα Φεραίου 147, τηλ: 2610 221 113


Φωτογραφίες:  Αργώ Facebook

Ταβέρνα Αργώ
Δοκιμάσαμε την τύχη μας στην ψαροφαγία και τα πήγαμε περίφημα. Η επιλογή μας οδήγησε στην ταβέρνα Αργώ που βρίσκεται στην παραλιακή, λίγο μετά το λιμάνι. Δεν είναι ακριβώς πάνω στη θάλασσα γιατί χωρίζει με τον κεντρικό δρόμο, όμως καθίσαμε έξω και είχαμε θέα θάλασσα. Πήγαμε αμέσως μόλις φτάσαμε από την Αθήνα και η ζεστή υποδοχή μας ξεκούρασε. Αρκετά πεινασμένοι και ολίγον τι ζαλισμένοι. καθίσαμε στα τραπέζια που (επιτέλους) έχουν στρωμένο λευκό τραπεζομάντηλο και επιλέξαμε υπέροχη -θεραπευτική για την ψυχή- κακαβιά, χταπόδι με κουσκούς, γαύρο μαρινάτο, χορτόπιτα με ξινομυζήθρα, φιλέτο καπνιστής ρέγκας, λιγκουίνι θαλασσινών και ήπιαμε ούζο Μυτιλήνης. Τα ψάρια προέρχονται από τον Πατραϊκό κόλπο, εκτός αν ο καιρός δεν το επιτρέπει και στο μενού γίνεται αναφορά στην εντοπιότητα, γεγονός που εκτιμήσαμε λίγο παραπάνω. Ηρώων Πολυτεχνείου 78, τηλ: 2610 990 970