Στη Θεσσαλονίκη καταγράψαμε το Μοναστηράκι του Βορρά και μια κλειστή αγορά του 1928 που το βράδυ μετατρέπεται σε λούνα παρκ οικονομικών μεζεδοπωλείων. Μια αγορά που δημιουργήθηκε με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, 300 μέτρα από τη Ρωμαϊκή Αγορά, για να καλύψει τις ανάγκες των ταλαιπωρημένων από την ανέχεια κατοίκων πήρε το ευφάνταστο όνομα Μπιτ Παζάρ, που σε μετάφραση από τα τουρκικά σημαίνει «παζάρι της ψείρας», αφού στα φθηνά μεταχειρισμένα ρούχα που πωλούνταν εκεί το συγκεκριμένο ζωύφιο είχε μεγάλες αποικίες. Οι δεκαετίες, αλλά και ο αιώνας, πέρασαν γρήγορα, και η Αγορά παραμένει στο ίδιο σημείο, αν και έχει αλλάξει αρκετές φορές χρήσεις.
Τι το ενδιαφέρον έχει σε μια γαστρονομική περιπλάνηση στην πόλη; Είναι σαν να ρωτάμε γιατί να πάει ένας ταξιδιώτης στο Μοναστηράκι. Στους δρόμους γύρω από την περίκλειστη αγορά αναπτύσσονται αμέτρητα μικρότερα και μεγαλύτερα παλαιοπωλεία, στα οποία μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε – κυριολεκτικά. Από παλιά Κλασσικά Εικονογραφημένα, βινύλια, έπιπλα και μεσοπολεμικά φωτιστικά μέχρι κινέζικα διακοσμητικά και ψεύτικα κινητά. Οι φυσιογνωμίες των ιδιοκτητών και των υπαλλήλων θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής και τα παζάρια μαζί τους είναι απολαυστικά. Ανάμεσα στα νόμιμα, χαριτωμένα τα περισσότερα, μαγαζιά παρεισφρέουν και μικροπαραβατικοί που επιχειρούν να πουλήσουν ό,τι δεν βάζει ο νους σας. Όλα τούτα κλείνουν με τη δύση του ήλιου.
Τότε, όμως, ξεκινάει η ζωή μέσα στην αγορά, που δεν φιλοξενεί τίποτε άλλο από αμέτρητα μικρότερα και μεγαλύτερα μεζεδοπωλεία που απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές και νεαρόκοσμο που θέλουν να πιούν και να φάνε με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Η ατμόσφαιρα είναι μονίμως γιορτινή, με φωτεινές γιρλάντες και δυνατά γέλια. Χύμα –συχνά νερωμένα– ποτά και προκάτ μεζέδες είναι αυτά που προσφέρονται, αλλά μοιάζει να καλύπτουν αυτά που αναζητούν οι πελάτες τους. Ωστόσο, έξω ακριβώς από την Κλειστή Αγορά, στη Βενιζέλου, υπάρχει ένας άλλος κόσμος, ένα ακόμη από τα μικρά θαύματα της Θεσσαλονίκης.
Ψητοπωλείο νέας γενιάς με το βλέμμα στις ρίζες μας, το Βέργες λάγιες (Βενιζέλου 63, τηλ.: 2310 252584) σερβίρει το νοστιμότερο, πιο τρυφερό και ζουμερό ίσως κρέας σούβλας και σχάρας στα κάρβουνα που έχουμε φάει στη Θεσσαλονίκη ολόκληρη και το θυμόμαστε ακόμη. Το ίδιο νόστιμα τα σουτζουκάκια, η καπνιστή ψητή μελιτζάνα, τα τυριά, οι πατάτες, τα πάντα. Λίγο πιο πάνω, στο 76 της Βενιζέλου (τηλ.: 2310 230861), το Salento πουλάει ιταλικό street food δημιουργώντας ουρές κάθε μέρα όλη μέρα. Οκτώ διαφορετικές πίτσες της στιγμής με ζυμάρι αργής ωρίμασης και σάντουιτς με ψωμάκι salentina μαζί με δύο πιάτα ζυμαρικών που λατρέψαμε.
Ενώ, ακόμα πιο κάτω, είναι Η Κουζίνα της Γιαγιάς Σοφίας (Ελ. Βενιζέλου 55, τηλ. 2310 265 414) που καθημερινά φτιάχνουν πίτες, παραδοσιακές Ελασσόνας, με φύλλο χειροποίητο, το οποίο ζυμώνεται και ανοίγεται επί τόπου. Προτείνουμε την πολύ νόστιμη κιμαδόπιτα καθώς και την γλυκιά γαλατόπιτα – από αυτήν πάρτε δυο κομμάτια και θα μας θυμηθείτε. Λίγα μέτρα παρακάτω είναι το σουβλατζίδικο ο Κυρ Γιώργης (Ελ. Βενιζέλου 54, τηλ. 23102315156) που φέρνει κρέατα από την Ελασσόνα και τη Λάρισα και όλα ψήνονται στη φωτιά.
Κάθετη στη Βενιζέλου, η οδός Ολύμπου ξεκινά από την προσφάτως αναπλασμένη πλατεία Αγίων Αποστόλων και φτάνει να καταλήξει σχεδόν πίσω από τη Ροτόντα. Ένας μεγάλος σε μήκος δρόμος με πλείστες όσες χρήσεις. Από καταστήματα επίπλωσης για φοιτητές στο ύψος της Ρωμαϊκής Αγοράς, σύγχρονα καφέ και καφενεία, μπιραρίες, πατσατζίδικο, μπαρ και έθνικ εστιατόρια, φυσικά το Μπιτ Παζάρ, αλλά και παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, μανάβικα. Η Ολύμπου μοιάζει να ζει μια άνοιξη που οδεύει προς καλοκαίρι, αφού όλο και περισσότερες νέες επιχειρήσεις ανοίγουν, καλόγουστες και νόστιμες οι περισσότερες.
Σαν το Salumeria del Greco (Ολύμπου 82, τηλ.: 2310 272988) ακριβώς απέναντι από τη Ρωμαϊκή Αγορά, που σερβίρει κρασί με επιλεγμένα τυριά και αλλαντικά που κόβονται την ώρα της παραγγελίας καθώς και επιλεγμένα confort πιάτα. Πιο πάνω, στον αριθμό 89 είναι το εστιατόριο Κιτσ και σ’ έφαγα (τηλ:. 2315 519191). Φιλικό, χαλαρό, σαλονικώτικο περιβάλλον, πιάτα που πατάνε στην ελληνική κουζίνα με προϊόντα από πολλούς Έλληνες μικροπαραγωγός από δύο κυρίες που μαγειρεύουν με πολύ κέφι. Το μαγειρείο Λημέρι (Ολύμπου 116, τηλ.: 2310 207545) είναι διάσημο για τα μαγειρευτά του –must οι λαχανοντλομάδες– αλλά και για τις τηγανητές γλώσσες.
Αντίθετα, στον Τσαρούχα (Ολύμπου 78, τηλ.: 2310 271621) θα πάτε πρωτίστως για πατσά και μετά για τις άλλες σούπες που ετοιμάζει καθημερινά – προτείνονται τα γιουρβαρλάκια. Στην ταβέρνα Κάνουλα που βρίσκεται σε έναν κάθετο δρόμο της Ολύμπου (Τάσκου Παπαγεωργίου 4, τηλ.: 2310 222185) τα πιάτα έχουν άρωμα Σμύρνης με πολλά μπαχαρικά. Μια ακόμα πρόταση είναι το Φαγάκι (Ολύμπου 62, τηλ.: 2315 005131) που κάθε μέρα βάζει τις κατσαρόλες στη φωτιά και σερβίρει ζεστό, σπιτικό φαγητό σε οικονομικές τιμές. Στο Daisi στον αριθμό 75 (τηλ.: 2310 271593) θα γευτείτε γεωργιανή κουζίνα σε μεγάλες μερίδες – νόστιμο το κεμπάπ με σάλτσα ντομάτας και οι μελιτζάνες με καρύδι. Γεωργιανά πιάτα –χινκάλι, χατσαπύρι κ.ά.– αλλά με ελληνικές επιρροές θα δοκιμάσετε στο πολύχρωμο Modi (Ολύμπου 59, τηλ.: 2310 237138). Το Go with the Flow (Ολύμπου 88) είναι all day για χαλαρό καφέ και πότο.