Η σταθερή θερμοκρασία στο ψυγείο είναι καίριας σημασίας για την καλή ποιότητα των τροφίμων, τη διατήρηση της συσκευής σε άριστη κατάσταση, και φυσικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας. Αν έχετε παρατηρήσει, κάποιο από τα παρακάτω σημάδια τότε χρειάζεται να κάνετε απόψυξη ή/και να φωνάξετε κάποιον επαγγελματία για να ελέγξει ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα.

Πώς να καταλάβετε, λοιπόν, εάν το ψυγείο σας θέλει απόψυξη;

Τα τρόφιμά σας είναι παγωμένα
Αν έχετε διαπιστώσει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά σας έχουν παγώσει και έχουν ένα λεπτό στρώμα πάγου, τότε είτε έχει γίνει κάποια λάθος ρύθμιση, είτε υπάρχει τεχνικό πρόβλημα.

Η θερμοκρασία του ψυγείου είναι κάτω από την προτεινόμενη από τον κατασκευαστή
Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την προβλεπόμενη θα πρέπει να την επαναφέρετε στα σωστά επίπεδα. Επιπλέον, μπορείτε να επενδύσετε σε ένα ανεξάρτητο θερμόμετρο καταψύκτη για να παρακολουθείτε την πραγματική θερμοκρασία του. Με αυτόν τον τρόπο θα ενημερωθείτε εγκαίρως στην περίπτωση που οι αισθητήρες ή ο καταψύκτης σας δεν διατηρούν τη θερμοκρασία σταθερή.

Υπάρχει πάγος στα τοιχώματα
Αν δείτε πάγο στα τοιχώματα του ψυγείου, χρειάζεται σίγουρα να κάνετε απόψυξη. Μάλιστα, ο πάγος μπορεί να μπλοκάρει τους αεραγωγούς και να δημιουργήσει πρόβλημα στην απόδοση του καταψύκτη.

Τι μπορείτε να κάνετε αντί για απόψυξη;

Αρχικά, φροντίστε να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σωστά. Θα χρειαστούν κάποια δευτερόλεπτα για να τον επαναφέρετε στην ιδανική θερμοκρασία, ωστόσο να έχετε στο νου σας ότι δεν θα δείτε τη διαφορά αμέσως. Χρειάζεται περίπου μία ημέρα για να εφαρμοστεί η προσαρμογή. Επιπλέον, ο πάγος ή τα τρόφιμα μπορεί να φράζουν τους αεραγωγούς στον καταψύκτη σας. Αυτό οδηγεί σε κακή κυκλοφορία του αέρα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του ψυγείου να έχει διακυμάνσεις. Αν πρόκειται απλώς για κακή τοποθέτηση των τροφίμων, μια καλή οργάνωση τους και ο καθαρισμός τυχόν παλαιών ή ληγμένων τροφίμων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του καταψύκτη σας σφραγίζει σωστά.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει και το πρόβλημα συνεχίζει θα πρέπει να προχωρήσετε σε απόψυξη. Μην ξεχνάτε, πάντως, ότι πολλοί κατασκευαστές συνιστούν να γίνεται απόψυξη ετησίως, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προβλημάτων.

Τι να κάνετε εάν το πρόβλημα επιμένει;
Εάν ακόμη και μετά από μια καλή απόψυξη, το ψυγείο σας είναι πολύ κρύο, καλέστε κάποιον επαγγελματία, αφού μπορεί να υπάρχει τεχνικό πρόβλημα.