Με παραδοκιακά φύλλα περέκ, κασέρι Σοχού και φέτα, αυτή η πίτα συνδυάζει τη γεύση της κασερόπιτας και της τυρόπιτας, ενώ είναι και ιδιαίτερη λόγω του φύλλου της
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι τύπου 00
- 130 ml νερό
- 1 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- αλεύρι γ.ό.χ. για το άνοιγμα των φύλλων
- 300 γρ. κασέρι Σοχού, τριμμένο
- 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- μαύρο πιπέρι
- 1 αυγό
- 40 ml γάλα
- 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
6 μερίδες
Για τα φύλλα περέκ
Για τη γέμιση
Επιπλέον θα χρειαστούμε
Διαδικασία
Βήμα 1
Φύλλα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το ξίδι. Ζυμώνουμε πολύ καλά να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί το πολύ για 45΄.
Βήμα 2
Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι, ακουμπάμε επάνω τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 6 ισόποσα κομμάτια. Με πλάστη ή βέργα ανοίγουμε το πρώτο ζυμάρι σε στρογγυλό φύλλο έως 0,5 εκ. και 30 εκ. διάμετρο, περίπου.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι που θα χωράει ολόκληρο το φύλλο μέσα, τινάζουμε καλά το φύλλο να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε το φύλλο και από τις δύο πλευρές, το φύλλο είναι έτοιμο όταν είναι σκληρό και σχετικά άκαμπτο.
Βήμα 4
Ακουμπάμε το φύλλο σε σχάρα ώστε να στεγνώσει εντελώς, με τον ίδιο τρόπο ψήνουμε όλα τα φύλλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Παίρνουμε δίπλα μας ένα μπολ με νερό, και σε αυτό μουσκεύουμε, στιγμιαία, το κάθε φύλλο περέκ που θα χρησιμοποιήσουμε για την πίτα. Σε ένα ταψί τοποθετούμε το πρώτο φύλλο, το οποίο βουτυρώνουμε, προσθέτουμε φέτα και κασέρι, συνεχίζουμε στρώσεις με φύλλα βουτυρωμένα και τυριά, υπολογίζοντας τα τυριά να φτάσουν για όλες τις στρώσεις.
Καλύπτουμε με ένα τελευταίο φύλλο.
Βήμα 5
Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό, το γάλα και το ελαιόλαδο, χαράσσουμε την πίτα και την περιχύνουμε με το μείγμα. Ψήνουμε για 35΄ περίπου στους 200ο C και μέχρι να ψηθεί καλά η πίτα.