Το γιορτινό τραπέζι δεν είναι μόνο για τα κύρια πιάτα. Οι μικρές γεύσεις που προηγούνται ή συνοδεύουν το γεύμα είναι αυτές που δίνουν την πρώτη εντύπωση και προκαλούν ενθουσιασμό στους καλεσμένους μας. Σε αυτή τη γιορτινή έρευνα στα σουπερμάρκετ, ανακαλύπτουμε chutneys, dips, ταπενάδες και spreads, που μπορούν να μεταμορφώσουν ένα απλό τραπέζι σε γευστική εμπειρία. Είτε προτιμάμε φρουτώδεις και αλμυρές είτε γλυκόξινες γεύσεις, οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολλές και μας δίνουν έμπνευση για πειράματα στην κουζίνα.

Με όρεξη και φαντασία

Οι ιδέες για γευστικούς συνδυασμούς δεν έχουν όρια και περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και να αυτοσχεδιάσουμε.  Στην περίπτωση των αλειμμάτων, spread, ταπενάδων και dip – πείτε τα όπως εσείς θέλετε, το μόνο που χρειάζεστε είναι μία βάση για να τα αλείψετε. Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο μπορείτε να προμηθευτείτε κράκερς ή φρέσκες μπαγκέτες από τον φούρνο και να τις κόψετε σε λεπτές φέτες. Αν έχετε περισσότερο χρόνο τότε μπορείτε να προμηθευτείτε φύλλα σφολιάτας, να κόψετε μικρά σχήματα και να φτιάξετε βολοβάν η μικρά καναπέ. Εναλλακτικά, αν ψάξετε λίγο καλύτερα στα ράφια των σουπερμάρκετ, ίσως θα πετύχετε τις έτοιμες βάσεις για μίνι ταρτάκια.

Όσον αφορά στα chutneys, τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα. Επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν περισσότερο με τα γούστα σας ή με τις γεύσεις που έχετε ήδη προγραμματίσει για το εορταστικό μενού και σερβίρετέ τα μέσα από το βαζάκι, αφαιρώντας μόνο το καπάκι. Αν είστε πιο σχολαστικοί ή αν έχετε περισσότερο χρόνο, μπορείτε να τα βάλετε σε μικρά μπολ που ταιριάζουν περισσότερο με το σερβίτσιο σας. Όλα εξαρτώνται από τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας.

Μερικές ιδέες από το Cantina

  • Οι ταπενάδες -με ή χωρίς αντζούγιες, αποτελούν μια ιδανική επιλογή για το γιορτινό τραπέζι. Η κλασική εκδοχή με μαύρη ελιά,  αρωματισμένη ελαφρώς με σκόρδο ή θυμάρι, ταιριάζει υπέροχα με φρυγανισμένο ψωμί ή κριτσίνια, ενώ η πράσινη ελιά με λεμόνι προσφέρει μια φρέσκια, αρωματική νότα που συνδυάζεται άψογα με λευκά τυριά όπως το μανούρι.
  • Στα chutneys, όπως πχ. το μάνγκο ή το βερίκοκο, προσθέτουν μια γλυκόξινη πινελιά σε ψητό χοιρινό ή γαλοπούλα. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια δίνουν ένταση που δένει εξαιρετικά με τυριά όπως είναι το μπρι, ενώ το chutney μήλο και η κανέλα δίνουν μια γιορτινή νότα όταν συνοδεύονται με ξηρούς καρπούς.
  • Στα dips, όπως για παράδειγμα τα χούμους με ή χωρίς κόκκινη πιπεριά αποκτά καπνιστό χαρακτήρα, το guacamole γίνεται πιο γιορτινό αν συνδυαστεί με ρόδι και μοσχολέμονο (lime), ενώ τα dips με τον συνδυασμό γιαούρτι -μυρωδικά, προσφέρουν μια δροσερή αντίθεση στις πλούσιες γεύσεις.
  • Οι πικάντικες σάλτσες, όπως η μουστάρδα με μέλι για κρέατα ή καπνιστό σολομό, η μουστάρδα με τρούφα για εκλεπτυσμένες πινελιές και η πικάντικη σάλτσα πιπεριάς για πιο τολμηρές επιλογές, εμπλουτίζουν το τραπέζι.
  • Τα φρουτένια spreads, όπως το σύκο ή το δαμάσκηνο, είναι ιδανικά για μπλε τυριά. Το κράνμπερις και ο συνδυασμός πορτοκάλι με ginger, τονώνουν τις γεύσεις στη γαλοπούλα και δίνουν πιο φρέσκια αίσθηση.

Αυτά είναι τα chutney, spread και dip που ξεχωρίσαμε

Συνδυάστε τα spreads και τα dips με αλλαντικά, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, για να δημιουργήσετε έναν εορταστικό δίσκο που θα τραβήξει όλα τα βλέμματα. Μην ξεχνάτε να προσθέσετε φρυγανισμένες πίτες, κράκερς, κριτσίνια ή ψωμάκια. Αφήστε τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη και προσφέρετε μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία στους καλεσμένους σας!

1. Άλειμμα ΔΩΔΩΝΗ Spread High Protein με Φέτα ΠΟΠ & Καυτερή Πιπεριά
Αυτό το αλειφόμενο τυρί είναι παρασκευασμένο με την αυθεντική Φέτα ΠΟΠ ΔΩΔΩΝΗ και γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ. Έχει πλούσια κρεμώδη υφή και ευχάριστη, αρωματική γεύση.
Απλώνεται τέλεια και έχει απολαυστικά κομμάτια φέτας, με μόνο 16% λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Μπορείτε να το σερβίρετε πάνω σε ροδέλες αγγουριού και να το γαρνίρετε με ρόδι, ψιλοκομμένο σχινόπρασο ή βρώσιμα άνθη. Στα συστατικά διαβάσαμε: τυρί φέτα ΠΟΠ (40%), γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, πρωτεΐνες γάλακτος, άμυλο, πιπεριές τσίλι (1,1%), αλάτι, καυτερή πάπρικα σε σκόνη, συντηρητικό: σορβικό οξύ.

2. Οι Γουμένισσες- Chutney με Μπέικον
Αυτό το chutney είναι ένα υλικό πασπαρτού γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους και σε πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς. Σε μίνι – εορταστικά ψωμάκια για μπέργκερ, σε κράκερ μαζί με λουκάνικο, ποικιλίες αλλαντικών αλλά και μέσα σε σάλτσα για να δώσει έξτρα γεύση, ως καρύκευμα. Στα συστατικά διαβάσαμε: καπνιστό μπέικον ωρίμανσης Ε.Ε. 34% (χοιρινό κρέας, αλάτι, μπαχαρικά, δεξτρόζη, ζάχαρη, συντηρητικό: νιτρικό κάλιο, νιτρώδες νάτριο, αντιοξειδωτικό: ασκορβικό νάτριο, εκχυλίσματα μπαχαρικών), κρεμμύδι, μήλο, καστανή ζάχαρη, μηλόξιδο, μελάσα, μπαχαρικά, ρυθμιστής οξύτητας: κιτρικό οξύ, εκχύλισμα μαγιάς, Πηκτωματογόνος παράγοντας: πηκτίνη, άρτυμα καπνιστών τροφίμων, φυσική αρωματική ύλη.

3.EL SABOR Cheese Dip Σάλτσα Τυριού
Αν και θεωρείται το καταλληλότερο dip τυριού που συνοδεύει τα τσιπς nachos Chips, είναι εξίσου ιδανικό ταίρι για ποικιλίες αλλαντικών αλλά και BBQ. Μπορείτε να το αραιώσετε με γιαούρτι στραγγιστό ή να εμπλουτίσετε μία σάλτσα που περιέχει μουστάρδα. Ταιριάζει επίσης με συνταγές που περιέχουν εσπεριδοειδή. Στη λίστα των συστατικών αναφέρει: Σάλτσα τυριού: νερό, φυτικό έλαιο(κραμβέλαιο, κοκοφοινικέλαιο), τυρί 7,9%, τροποποιημένο άμυλο αραβόσιτου, αλεύρι σίτου, αρωματικές ύλες: περιέχει γάλα, ενισχυτικό γεύσης:Ε627 (Γουανυλικό νάτριο), E631 (Ινοσινικό νάτριο), πρωτεΐνη γάλακτος, αλάτι, σταθεροποιητές: κόμμι ξανθάνης (E415), κόμμι γκουάρ (E412), ρυθμιστής οξύτητας: φωσφορικό νάτριο (E339), χρωστικές ουσίες: καροτένια (Ε160a), εκχύλισμα πάπρικας (E160c), μέσο οξίνισης: κιτρικό οξύ(E330), αντιοξειδωτικό: ασκορβικό οξύ (E300).

4.Πάστα Ελιάς ARODAMA Καλαμών
Γιορτινό τραπέζι χωρίς το στοιχείο της ελιάς δεν νοείται και τη πάστα ελιάς είναι μία έξυπνη -γιατί όχι- εκλεπτυσμένη επιλογή που μας δένει με τις δικές μας γεύσεις. Μπορείτε να τη συνδυάσετε με κράκερ και αντζούγιες ή να τη σερβίρετε ως έχει και να τη συνοδεύσετε με ένα έντονα φρουτώδες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στα συστατικά διαβάσαμε: Ελιές καλαμών, ξίδι, μαύρο πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, ρυθμιστής οξύτητας: γαλακτικό οξύ.

5. Ναουμίδης – Βιολογικό Πιπερόμελο Chutney
Αυτό το chutney αποτελείται από πιπεριά, μέλι και βότανα. Η χαρακτηριστική γεύση της αυθεντικής πιπεριάς Φλωρίνης κυριαρχεί και με την προσθήκη άγριου σκόρδου, πετιμεζιού και άλλων συστατικών αποκτά γλυκά, ελαφρώς ξινά και πικάντικα στοιχεία. Ταιριάζει με κίτρινα τυριά αλλά και με καρότα, αγγούρια και άλλα λαχανικά κομμένα σε στικς.

6.Excellent Tapas – Chutney Βερίκοκο και Τζίντζερ
Αυτό το φρουτώδες chutney έχει έντονη οξύτητα με αισθητή αψάδα και γυαλιστερή υφή λόγω της γλυκόζης και του ελαιολάδου. Συνοδεύει ευχάριστα τα κίτρινα τυριά, ειδικά τα τυριά ωρίμανσης, καθώς και αλλαντικά με βάση τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο. Στα συστατικά διαβάσαμε: Βερίκοκο 30%, νερό, βερίκοκο αφυδατωμένο (προέλευσης εκτός Ε.Ε.) 10%, καστανή ζάχαρη, κρεμμύδι, μήλο, μηλόξιδο, ελαιόλαδο, ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, θαλασσινό αλάτι, τζίντζερ 0.2%, ρυθμιστής οξύτητας: κιτρικό οξύ.

7.Υφαντής, τζατζίκι Αβοκάντο 
Αυτό το άλειμμα ανήκει στα δημοφιλέστερα trends της εποχής καθώς συνδυάζει το ελληνικό στοιχείο του γιαουρτιού με τις θρεπτικές ιδιότητες και τα δροσερά χαρακτηριστικά του αβοκάντο. Ταιριάζει με μπρικ, χαβιάρι και σολομό και είναι ιδανικό για βάση σε βολοβάν ή αλμυρά ταρτάκια. Στα συστατικά αναφέρει: Αβοκάντο 24% (προέλευσης εκτός Ε.Ε.), γάλα, αγελάδος σκόνη, φρέσκο αγγούρι, στραγγιστό γιαούρτι (παστεριωμένο γάλα αγελάδος, βούτυρο, πρωτεΐνη γάλακτος, καλλιέργεια γιαούρτης), φυτικά λιπαρά (καρυδέλαιο), ηλιέλαιο, θαλασσινό αλάτι, χυμός lime, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σκόρδο, αντιοξειδωτικό: ασκορβικό οξύ, πυκνωτικά μέσα: (τροποιημένο άμυλο, κόμμι γκουάρ, ξανθάνη), άνηθος, μαϊντανός.

8.Δίρφυς Κρέμα Μαύρης Τρούφας
Αυτό το άλειμμα (πατέ ή spread) με μανιτάρια και μαύρη τρούφα ταιριάζει πολύ με άλλες γήινες γεύσεις κρεάτων της ώρας ή αλλαντικών αλλά μπορεί να τονώσει γευστικά και μία βελουτέ μανιταρόσουπα. Επίσης, είναι το ιδανικό ενισχυτικό γεύσης για ζυμαρικά και πατάτες τηγανητές ή ψητές. Στα συστατικά αναφέρει: μανιτάρια σε μεταβαλλόμενες αναλογίες (pleurotus ostreatus, agaricus bisporus) 79%, ηλιέλαιο, μαύρη καλοκαιρινή τρούφα 3,5%, αλάτι, χυμός λεμονιού, άρωμα μαύρης τρούφας.

9.Mamellada σάλτσα chutney πορτοκαλί
Αυτό το chutney με βάση το πορτοκάλι έχει έντονη γεύση και αψάδα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φλούδα εσπεριδοειδούς. Ταιριάζει ιδανικά με πάπια ως ενισχυτικό γεύσης ή ως συνοδευτικό άλειμμα αλλά και με πικάντικα τυριά παλαίωσης. Στα συστατικά αναφέρει: Πορτοκάλι (61%), συμπυκνωμένος χυμός σταφύλι, ξίδι, μπαχαρικά (κύμινο κα)

10.Thursday Cottage Christmas chutney 
Όπως μαρτυράει και η περιγραφή του στη μπροστινή όψη της ετικέτας, αυτό το chutney έχει φτιαχτεί για να δίνει έξτρα γεύση στα Χριστούγεννα. Οποιαδήποτε και αν είναι η επιλογή των φαγητών του γιορτινού γεύματος, σίγουρα θα βρει τη θέση του δίπλα στο κυρίως πιάτο αλλά και στα τυριά και τα αλλαντικά. Στα συστατικά αναφέρει: μήλο 39%, ζάχαρη, κράνμπερις 12%, κόκκινα κρεμμύδια, ξίδι από κρασί, σουλτανίνα, Port 2%, θαλασσινό αλάτι, μείγμα μπαχαρικών, κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ.