Στα γραφικά Γιάννενα θα βρείτε πίτες, παραδοσιακά πιάτα, ψητά αλλά και fine dining επιλογές εστιατορίων με θέα στη μοναδική λίμνη Παμβώτιδα.
Μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ελλάδας, με υπέροχα τοπία που θυμίζουν σκηνικά κινηματογράφου, μπορεί να περηφανεύεται όχι μόνο για την ομορφιά και την ιστορία της αλλά και για τον γαστρονομικό της πλούτο. Παραδοσιακές πίτες με διαφόρων ειδών γλυκές ή αλμυρές γεμίσεις και άνοιγμα φύλλου που παραδίδει μαθήματα τελειότητας, εκλεκτά κρεατικά ψημένα «της ώρας» ή σιγομαγειρεμένα για ώρες και υψηλού επιπέδου σύγχρονη ελληνική κουζίνα με έμφαση στην εντοπιότητα και τη βιωσιμότητα.
Ταξιδέψαμε, γευτήκαμε και εντοπίσαμε τα εστιατόρια που θα βρείτε από πρασόπιτα και θεϊκούς λαχανοντολμάδες, κότσι πρασοσέλινο και ψητό λουκάνικο στα κάρβουνα με πουρέ αχλάδι, μέχρι φάβα Φενεού με μους από παστουρμά και τα ξεχωριστά βατραχοπόδαρα πανέ
1.Το μαγαζάκι που λέγαμε
Τα τραπέζια του λιγοστά, τόσο αυτά στη σάλα με τη μεγάλη τζαμαρία όσο και αυτά που βγάζει έξω στο μικρό πεζοδρόμιο. Επικεφαλής της κουζίνας η Καλύμνια Μαρία Κλήμη, ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα από τις λίγες. Αν και μικρός ο χώρος, όλες τους συντονίζονται με άψογο τρόπο. Χωρίς φασαρία, χωρίς φωνές και χωρίς βιασύνες. Τα πιάτα βγαίνουν μοσχοβολιστά και σερβίρονται με χαμόγελο. Αυτή είναι η καθημερινότητα σε αυτό το εστιατόριο των Ιωαννίνων με το περίεργο όνομα, που σερβίρει καθαρόαιμη ελληνική κουζίνα. Το Μαγαζάκι Που Λέγαμε έχει γίνει προορισμός και όσοι επισκέπτονται την πόλη δεν γίνεται να μην περάσουν από τα τραπέζια του και να μην επιστρέψουν όταν ξαναβρεθούν στα Γιάννενα.
Εθν. Αντιστάσεως 44, Ιωάννινα, τηλ.: 6948187769
2. The Log
Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην πόλη και με ένα πιο μοντέρνο αέρα, το συγκεκριμένο steak house στεγάζεται σε ένα όμορφο και εντυπωσιακό κτίριο ακριβώς απέναντι από τη λίμνη. Από την ανοιχτή κουζίνα βγαίνουν πιάτα που έχουν ως πρωταγωνιστή το κρέας αλλά με μια μοντέρνα τσαχπινιά. Δοκιμάστε τα κεφτεδάκια από μοσχαρίσιο κιμά που συνδυάζονται με μους φέτας, το ψητό λουκάνικο στα κάρβουνα με πουρέ αχλάδι και το μοσχαρίσιο ταρτάρ με ποσέ αυγό και κρέμα μουστάρδας. Βέβαια, δεν λείπουν και οι προσεγμένες κοπές. Επίσης, εδώ θα βρείτε και υπέροχα κοκτέιλ που φέρνουν την υπογραφή του βραβευμένου bartender Βασίλη Κυρίτση.
Στρατηγού Παπάγου 5, τηλ.: 26510 65111
3. Φιλέματα
Δίπλα από την είσοδο του σπηλαίου του Περάματος, ανάμεσα στα τουριστικά μαγαζιά, υπάρχει το εν λόγω εστιατόριο. Δημιουργός και ιδιοκτήτης του είναι ο Γιάννης Τσιαβός, που άφησε τον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική. Από τη λιλιπούτεια κουζίνα του βγαίνουν πιάτα-μικρά θαύματα με περίσσια νοστιμιά. Πιάτα που βασίζονται κατεξοχήν στην ηπειρώτικη παράδοση. Μελωμένα όσπρια από τις Πρέσπες, χειροποίητες πίτες, φάβα Φενεού με μους από παστουρμά, κότσι πρασοσέλινο, φανταστική καπνιστή μπριζόλα με αγριράδικια είναι μερικά από εκείνα που μπορείτε να βρείτε στο μενού.
Πέραμα Ιωαννίνων, τηλ.: 26510 81192
4. Χρύσανθος
Στην απέναντι πλευρά της πόλης των Ιωαννίνων, απέναντι από το Νησάκι, στην όμορφη Αμφιθέα, ανάμεσα σε γεράνια και τριανταφυλλιές, βρίσκουμε την οικογενειακή ταβέρνα Χρύσανθος. Λειτουργεί εδώ και 26 χρόνια σερβίροντας παραδοσιακά πιάτα, όπως η εμβληματική κοθρόπιτα –είναι λόγος για να πάτε–, εξαίσια μοσχαροκεφαλή στη γάστρα, νοστιμότατη μπατσαριά, πρασόπιτα και θεϊκούς λαχανοντολμάδες και άλλα μαγειρευτά, όλα φτιαγμένα από τα χέρια της μαγείρισσας κυρίας Αριστέας. Φυσικά δεν λείπουν τα ψητά της ώρας από ντόπια κρέατα που ψήνονται με μαεστρία. Τα Σαββατοκύριακα τα τραπέζια τόσο της πολύβουης σάλας όσο και της σκεπαστής αυλής γίνονται ανάρπαστα, γι’ αυτό καλό είναι να κάνετε μια κράτηση. Αν θέλετε να προλάβετε ένα κομμάτι από τις πίτες της κυρίας Αριστέας, καλό θα ήταν να πάτε νωρίς.
Αμφιθέα, Ιωάννινα, τηλ.: 26510 8189
5. Φρόντζου Πολιτεία
Από τα πιο παλιά εστιατόρια στην περιοχή των Ιωαννίνων με την πιο εντυπωσιακή πανοραμική θέα στη λίμνη. Εδώ στην αρχοντική, ζεστή σαλά με τα μεγάλα παράθυρα, θα γευτείτε νόστιμα πιάτα της τοπικής κουζίνας που συνδυάζονται με σύγχρονες προτάσεις. Για παράδειγμα, την προβατίνα ραγού με φάβα και ξηρή μυζήθρα, που είναι εξαιρετική, τα βατραχοπόδαρα πανέ, τα οποία σερβίρονται με πικάντικη σάλτσα, καθώς και τα άγρια μανιτάρια, που πρώτα μαρινάρονται σε Worcester sauce, σόγια και λιάμ και μπαίνουν στη σχάρα. Κάτι ακόμα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το τσιγκέλι, ένα ηπειρώτικο κοντοσούβλι δηλαδή, αλλά από μοσχαρίσιο κρέας, πολύ ζουμερό και σωστά ψημένο, που έρχεται με τρία συνοδευτικά.
Λόφος Αγίας Τριάδας, τηλ.: 26510 21011
6. Θαμών
Βρίσκεται πάνω στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, σε μια γωνία. Μικρό, με μεγάλη τζαμαρία και ανοιχτή κουζίνα με μπάρα μπροστά που επιτρέπει να βλέπετε τον οργανωμένο συνωστισμό που επικρατεί. Ο σεφ Θανάσης Τάσσος, Ηπειρώτης, έχει μαθητεύσει σε πολλά, μεγάλα και γνωστά εστιατόρια εντός και εκτός συνόρων, και εδώ βάζει όλες του τις μαγειρικές εμπειρίες και μνήμες σε ένα μενού που αλλάζει ανάλογα με την εποχικότητα και βασίζεται στα τοπικά προϊόντα. Θα δοκιμάσετε σπανακόρυζο που γίνεται κρέμα και σερβίρεται με ντολμαδάκια από καπνιστή πέστροφα, μοσχαρίσιο ταρτάρ με πλούσιο αυγολέμονο και λάχανο σε ζύμωση, κοτόπουλο με χυλοπίτες και τυρί Βλάχικο, καθώς και χοιρινό με πράσα και σέλινα αλλά σε πιο fine dining εκδοχή. Διαθέτει πλούσια λίστα κρασιών που εστιάζει στον ηπειρώτικο αμπελώνα και μπίρες από μικροζυθοποιίες.
Αβέρωφ 63, τηλ.: 26510 83500