Sponsored Content

Στα γιορτινά τραπέζια τα τυριά έχουν πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο και μας χαρίζουν γεύσεις που μπορούμε να απολαμβάνουμε και να μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας. Ειδικά τα κίτρινα τυριά αποτελούν την ιδανικότερη «πασπαρτού» περίπτωση με διπλό ρόλο. Είτε ως βασικό συστατικό και πασπάλισμα που αναβαθμίζει τις εορταστικές μαγειρικές, είτε ως αναπόσπαστο μέρος ενός εντυπωσιακού πλατό τυριών που θα γίνει το επίκεντρο του τραπεζιού μας.

Από φουρνιστά και σαγανάκι μέχρι σκέτα σε πλατό

Σκεφτείτε πόσες πολλές νοστιμιές μπορείτε να ετοιμάσετε μόνο με κίτρινα τυριά όπως είναι η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι. Μπορείτε να κόψετε λεπτές νιφάδες και να πασπαλίσετε την πράσινη σαλάτα ή να τυλίξετε ένα κομμάτι μέσα σε φύλλο κρούστας, και αφότου το τηγανίσετε να απολαύσετε ένα λαχταριστό σαγανάκι. Μπορείτε να φτιάξετε πίτσα και να εμπλουτίσετε ένα πληθωρικό σουφλέ ή ένα ογκρατέν. Το ακόμα καλύτερο είναι να μην κάνετε απολύτως τίποτα και να τα απολαύσετε σκέτα, στολισμένα σε πλατό

Πώς να τα συνοδεύσουμε

Η παρουσίαση είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή. Ένας ξύλινος ή μαρμάρινος δίσκος σίγουρα θα αναδείξει τα κίτρινα τυριά μας. Προσθέσετε φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες ή μέλι για να δώσετε μεγαλύτερη ποικιλία στις γεύσεις και στα χρώματα. Μικρές φρυγανιές, κρακεράκια ή ακόμα και παραδοσιακά κριτσίνια συμπληρώνουν το σύνολο και δίνουν επιλογές σε όλους τους καλεσμένους. Μόνο θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να αφήσουμε τα τυριά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα σερβίρουμε, ώστε να αναδειχθούν πλήρως τα αρώματα και οι γεύσεις τους.

Όλη η Ήπειρος στο πλατό μας

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά επιλέγουμε με βάση την ονομασία Προέλευσης, την τοπικότητα και τις δικές μας γνώριμες γεύσεις που προσδίδουν θαλπωρή, ζεστασιά και οικειότητα. Η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι ΔΩΔΩΝΗ είναι τα κίτρινα τυριά που δεν πρέπει να απουσιάζουν από το τραπέζι μας. Γιατί στη ΔΩΔΩΝΗ έχουν τον άνθρωπο σταθερά στο επίκεντρο και στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μεταφέροντας τη γεύση του καλού μέσα από τα προϊόντα τους, αλλά και από την ενεργή τους συνεισφορά.

Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π.
Προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), αυτό το σκληρό τυρί, παρασκευάζεται αποκλειστικά από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, πάντα σύμφωνα με την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή που πρώτη η ΔΩΔΩΝΗ ανακάλυψε. Τρίβουμε την κεφαλογραβιέρα σε γενναίες ποσότητες επάνω από τα μακαρόνια μας, την ρίχνουμε στο τηγάνι για ένα τέλειο σαγανάκι, ή την συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί. Για γεύμα ή για δείπνο, η πλούσια γεύση της απογειώνει τόσο τα μαγειρευτά και όσο και τα ψητά φαγητά. Μπορούμε να τη βρούμε στον πάγκο κοπής τυριών στα σουπερμάρκετ, σε ολόκληρο κεφάλι, μισό κεφάλι, σε αεροστεγή συσκευασία σταθερού βάρους 200 γρ. Μπορούμε να βρούμε και  τριμμένη κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ σε αεροστεγή συσκευασία των 150γρ, που έχει αυτοκόλλητη ταινία για εύκολο άνοιγμα και κλείσιμο.

Κεφαλοτύρι
Το κεφαλοτύρι είναι ένα παραδοσιακό, σκληρό τυρί που παράγεται αποκλειστικά από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Είναι ελαφρώς αλμυρό και γι’ αυτό είναι τέλειο για σαγανάκι, τριμμένο στα ζυμαρικά, αλλά και σκέτο. Προμηθευόμαστε το κεφαλοτύρι  ΔΩΔΩΝΗ από τα σουπερμάρκετ σε ολόκληρο κεφάλι,  σε αεροστεγή συσκευασία σταθερού βάρους 200 γρ. και τριμμένο σε αεροστεγή συσκευασία των 150γρ, με αυτοκόλλητη ταινία για εύκολο άνοιγμα και κλείσιμο.

Γραβιέρα
Ένα ημίσκληρο σκληρό τυρί που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή ηπειρώτικη μέθοδο. Παράγεται αποκλειστικά από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και ξεχωρίζει για την διακριτική γλυκιά γεύση του. Η γραβιέρα κάνει τα γεύματά μας σαφώς πιο νόστιμα. Δοκιμάστε τη σκέτη, σε σάντουιτς ή τοστ, δίπλα στο αγαπημένο σας μαγειρευτό. Μπορούμε να βρούμε την γραβιέρα αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ στον πάγκο κοπής στα σουπερμάρκετ, σε ολόκληρο κεφάλι και σε αεροστεγή συσκευασία σταθερού βάρους 200 γρ.

Γραβιέρα πρόβεια
Η πρόβεια γραβιέρα είναι ένα ημίσκληρο σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από παστεριωμένο, πρόβειο και γίδινο γάλα με την παραδοσιακή μέθοδο της Ηπείρου. Αυτή η γραβιέρα διακρίνεται για την ιδιαίτερη ελαφρώς γλυκιά γεύση που έχει και μπορούμε να την προσθέσουμε ως έχει στο γιορτινό μας τραπέζι ή να την χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική. Προμηθευόμαστε γραβιέρα  ΔΩΔΩΝΗ  από τον πάγκο κοπής τυριών σε ολόκληρο κεφάλι, μισό κεφάλι και σε αεροστεγή συσκευασία σταθερού βάρους 200 γρ.

Στο σουπερμάρκετ μπορούμε να βρούμε και το ανάμικτο τριμμένο τυρί – ένα μίγμα τυριών με κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι και ημίσκληρο τυρί, σε αεροστεγή συσκευασία των 200γρ.

Όποιο είδος τυριού και αν προτιμάμε, επιλέγουμε με σιγουριά τα κίτρινα τυριά ΔΩΔΩΝΗ, αφού οι αγνές πρώτες ύλες και η παραδοσιακές μέθοδοι με τις οποίες παρασκευάζονται, δίνουν σε όλα το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.