clock icon
60'

Βασιλόπιτα τσουρέκι με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και λευκή σοκολάτα

Υλικά

    για μία βασιλόπιτα

  • 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 8 γρ. μαγιά
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 140 γρ. βούτυρο
  • 140 γρ. γάλα
  • 1 αυγό και 1 κρόκο
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κακουλέ, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 80 γρ. κράνμπερις, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. φιστίκι Αιγίνης, ψιλοκομμένο
  • Για την επάλειψη

  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουτ σούπας νερό
  • Για την επικάλυψη

  • 250 γρ. λευκή κουβερτούρα ΙΟΝ

Φτιάχνουμε αφράτη βασιλόπιτα τσουρέκι και την γαρνίρουμε με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και λαχταριστή επικάλυψη λευκής κουβερτούρας ΙΟΝ

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και 1 κουτ σούπας αλεύρι, αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 10’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο, μόλις λιώσει, αποσύρουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, αφού κρυώσει καλά προσθέτουμε τα αυγά.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και το μείγμα με το γάλα- βούτυρο- ζάχαρη. Ζυμώνουμε για 3’, τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40’.

Κατόπιν, ζυμώνουμε ελαφρά αναδιπλώνοντας στη ζύμη τα κράνμπερις και το φιστίκι. Πλάθουμε ένα καρβελάκι και το τοποθετούμε σε ταψί ή ανοιγόμενη φόρμα 24 εκ. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15’. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.

Ανακατεύουμε σε μπολ τον κρόκο και το νερό, αλείφουμε το τσουρέκι και ψήνουμε για 40’ στους 175ο C. Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Ψιλοκόβουμε τη λευκή κουβερτούρα ΙΟΝ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί.

Περιχύνουμε το τσουρέκι ώστε να επικαλυφθεί από την σοκολάτα. Αφήνουμε για όσο χρειάζεται να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και 1 κουτ σούπας αλεύρι, αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 10’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο, μόλις λιώσει, αποσύρουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, αφού κρυώσει καλά προσθέτουμε τα αυγά.

Βήμα 2

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και το μείγμα με το γάλα- βούτυρο- ζάχαρη. Ζυμώνουμε για 3’, τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40’.

Βήμα 3

Κατόπιν, ζυμώνουμε ελαφρά αναδιπλώνοντας στη ζύμη τα κράνμπερις και το φιστίκι. Πλάθουμε ένα καρβελάκι και το τοποθετούμε σε ταψί ή ανοιγόμενη φόρμα 24 εκ. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15’. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.

Βήμα 4

Ανακατεύουμε σε μπολ τον κρόκο και το νερό, αλείφουμε το τσουρέκι και ψήνουμε για 40’ στους 175ο C. Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Ψιλοκόβουμε τη λευκή κουβερτούρα ΙΟΝ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί.

Βήμα 5

Περιχύνουμε το τσουρέκι ώστε να επικαλυφθεί από την σοκολάτα. Αφήνουμε για όσο χρειάζεται να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.