Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου όπου όλες οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και των φούρνων γεμίζουν με υπέροχους δίσκους από μελομακάρονα. Η δημοσιογραφική ομάδα του Cantina, βγήκε μία βόλτα στην αγορά και αναζήτησε το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Ισλί, εναλλακτικά, μελωμένα, αμέλωτα, μπουκιές, μεγάλα, μπισκοτένια, γεμιστά, μπαχαρένια, τραγανά και μαστιχωτά, γιγάντια αλλά και μικροσκοπικά σαν στραγάλια. Δοκιμάσαμε όλες τις εκδοχές του και μοιραζόμαστε μαζί σας τα αποτελέσματα.

Τα ισλί

Από τα ισλί που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε αυτό που φτιάχνουν στα Γιούλια (Αλέκου Παναγούλη 74, Νέα Ιωνία, τηλ.: 210 2798351). Πιο στρογγυλό και παχουλό από την παραδοσιακή του εκδοχή, με μεγάλα κομμάτια καρυδιού στο εσωτερικό, αρκετά μελωμένο μέσα και τραγανό απέξω. Δεν του έλειπαν τα μπαχαρικά (κανέλα και γαρίφαλο). Νόστιμα ισλί θα βρείτε επίσης στον Παπαπαρασκευά (Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8980220) με ψιλοκομμένο καρύδι στη γέμιση, στο Αμαρυλλίς (Αφεντούλη 8, Πειραιάς, τηλ.: 210 4518144) τα οποία φτιάχνονται με την παραδοσιακή συνταγή και πολλά μπαχαρικά, καθώς και στον Ασλάνογλου (Προύσης 22, Νίκαια, τηλ.: 210 4920616) που έχουν παραπάνω σιρόπι.

Τα εναλλακτικά

Φτιάχνονται με αλεύρι βρώμης, δεν έχουν καθόλου ζάχαρη, δεν τους λείπουν τα καρυκεύματα ούτε η γεύση και είναι πλούσια μελωμένα. Μιλάμε για τα εναλλακτικά μελομακάρονα του φούρνου Τυλιγάδης (Επτανήσου 72, Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 210 6542789) που τρώγονται δύο- δύο. Απολαυστικά είναι και εκείνα που έχουν στο Cucunari (Εμπ. κέντρο Avenue, Λεωφ. Κηφισίας 41-47, Μαρούσι, τηλ.: 210 6100369). Μικρά σε μέγεθος με βρώμη και χωρίς ζάχαρη και αυτά. Από την άλλη στο Yum Guilt Free (Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, τηλ. 2109613374) έχουν ως βάση τους χουρμάδες και τη βρώμη ενώ σιροπιάζονται με μέλι ή σφένδαμο.

Τα κλασικά μελωμένα

Αφράτο, μαλακό και πολύ πορτοκαλένιο είναι το κλασικό μελομακάρονο που βρίσκουμε στον πολίτικο φούρνο Σταυρόπουλο (Γαμβέτα 4, Αθήνα, τηλ.: 210 3847006). Μελώνεται τόσο πολύ που λιώνει στο στόμα και σχεδόν εξαφανίζεται. Η γεύση του θυμίζει την κρέμα του γαλακτομπούρεκου. Ζουμερά είναι επίσης αυτά που θα βρείτε στον Ρεμούνδο (Τήνου & Κυψέλης, Κυψέλη, τηλ.: 210 8215808) που έχουν και μπαχαρένιο άρωμα, στο συνοικιακό ζαχαροπλαστείο Μετέωρα (Λέλας Καραγιάννη 23, Λυκόβρυση, τηλ.: 210 2811201) με πλούσιο σιρόπι από θυμαρίσιο μέλι, στο Κοσμικόν (Λεωφ. Ιωνίας 104, Αθήνα, τηλ.: 2108649124) με ξανθωπό χρώμα και στο Μητροπολιτικόν (Βουλής 39, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3240654) που τα βρίσκετε όλο τον χρόνο.

Οι μπουκιές

Μπορεί να είναι τραγανές σαν αυτές που θα βρείτε στον φούρνο Ντούρα (Επιδαύρου 87, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6853298) που καρυκεύονται ιδανικά, μυρίζουν πορτοκάλι, έχουν ελαφρύ μέλωμα και μπόλικο τριμμένο καρύδι. Μπορεί όμως να είναι και μαλακές με φίνο σιρόπι και πολύ αρωματικές όπως αυτές του Kora (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3627855). Κάποιες βέβαια μοιάζουν με μπισκότα όπως αυτές με το ολόκληρο καρύδι και το ελάχιστο σιρόπι της Rita’s Cookies (Δομοκού 40, Νίκαια, τηλ.: 210 4912323), ενώ κάποιες άλλες είναι εντελώς σιροπιαστές. Τέτοιες είναι στο Άρτος & Τέχνη (Πευκών 1, Ν.Ιωνία, τηλ.: 210 2751063) που φέρνουν κάτι από σιμιγδαλένιο χαλβά. Αξίζει να δοκομάσετε επίσης αυτές που φτιάχνουν στο Kritsinia Kouveletsos (Γράμμου 1, Μελίσσια, τηλ.: 211 4027159).

Τα γεμιστά

Στο ζαχαροπλαστείο Πετέκ (3ης Σεπτεμβρίου 81, Αθήνα, τηλ.: 210 8223955) τα βάζουν ένα-ένα με το χέρι σε φορμάκια αφού όμως πρώτα τα έχουν γεμίσει με καβουρδισμένο καρύδι. Ζουμερά μέσα και ροδοψημένα απέξω, είναι πασπαλισμένα με μπόλικο ξηρό καρπό και μοσχοβολούν πορτοκάλι. Στο Desiré (Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3632333) τα γεμίζουν με χουρμά και καρύδι και έχουν σχήμα μπαλίτσας, στο Άρτιστον (Σπ. Τρικούπη 61, Εξάρχεια, τηλ.: 210 8211029) έχουν πιο μεγάλο σχήμα, λιγότερο καρύδι και μέλωμα, ενώ στου Παύλου (Παπαδιαμαντοπούλου 24, Ιλίσια, τηλ.: 210 7774012) έχουν περίσσια γέμιση καρυδιού.

Τα μπισκοτένια

Για όσους τα προτιμούν τραγανά και τριφτά στα όρια του μπισκότου, η Στάνη (Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ.: 210 5233637) είναι η ιδανική επιλογή. Το μέλωμά τους είναι διακριτικό δίνοντάς τους μια ισορροπημένη γλύκα. Έχουν μπόλικο τριμμένο καρύδι από πάνω και πλούσιο άρωμα (ξεχωρίζουν το βούτυρο και τα μπαχαρικά). Ελαφρώς μελωμένα είναι και εκείνα που φτιάχνουν στο ζαχαροπλαστείο Νανά Γιώτη (Λεωφ. Πεντέλης 24, Βριλήσσια, τηλ.: 210 8044042), όπως και στο Sweet Alchemy (Ηροδότου 24, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7240205) του Στέλιου Παρλιάρου που μοσχοβολάνε ελαιόλαδο. Επίσης, στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3610092) έχουν την ίδια λογική αλλά με λιγότερο ξηρό καρπό.

Τα μπαχαρένια

Ξεχειλίζουν από αρώματα κανέλας, γαρίφαλου και πορτοκαλιού με το που τα πλησιάσετε. Το ίδιο έντονες είναι και οι γεύσεις του που ενισχύονται από το ψιλοκομμένο καρύδι που περιέχουν. Αυτά είναι τα μελομακάρονα που ετοιμάζουν στο Lido (Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ.: 210 7516898). Εξίσου αρωματικά είναι αυτά που θα βρείτε στο Παραδοσιακόν (Αγ. Μελετίου 60, Αθήνα, τηλ. 210 8650370), όπως και στο La Maison (Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ.: 216 7006518), που έχουν και λίγο μοσχοκάρυδο, αλλά και στο Pavlov’s Lab (Πατρ. Γρηγορίου Ε’ 15, Ν. Ερυθραία, τηλ. 211 01024691), που είναι μικρότερα σε μέγεθος και από σιμιγδάλι.

Τραγανά και μαστιχωτά

Μεγάλο σε μέγεθος, ξανθό στο χρώμα και με πλούσια γεύση, το μελομακάρονο στο Saray (Λευκωσίας 45, Αθήνα, τηλ.: 210 8613489) έχει τραγανή υφή εξωτερικά και μέσα είναι άκρως μαστιχωτό. Θυμίζει γλυκό ραβανί ενώ τα μπαχαρικά του δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου. Στο Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής Γιάννης Μανδαλάς (Ελ. Βενιζέλου 88, Μοσχάτο, τηλ.: 210 9428737) τα φτιάχνουν με την ίδια φιλοσοφία αλλά με περισσότερα καρυκεύματα, όπως και στο ζαχαροπλαστείο Σκαφίδας (Πλ. Αγ. Γεωργίου 8, Κυψέλη, τηλ.: 210 8812743), αλλά και στον γνωστό φούρνο του Τάκη (Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ.: 210 9230052), που κρατούν όλο το μέλωμα εσωτερικά.

Σαν στραγάλια

Είναι αυτά που όταν ξεκινήσει κανείς να τα τρώει, δεν σταματά μέχρι που να τελειώσουν. Ο φούρνος Λυκαβηττός (Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7211348) έχει τα πιο εθιστικά. Πολύ μικρές, τραγανές μπουκιές που λιώνουν στο στόμα με πλούσιο άρωμα πορτοκάλι και κανέλα. Ο ξηρός καρπός από πάνω είναι πούδρα και διακριτικός. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και αυτά που φτιάχνουν στον Μανδραγόρα (Δημ. Γούναρη 16, Πειραιάς, τηλ.: 210 4172961), τα οποία έχουν σιμιγδάλι και θυμαρίσιο μέλι, στο Α λα Γκρεκ (Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ.: 211 0122071) που έχουν ρακή αντί για κονιάκ και στη Marie & Antoinette (Τριανταφυλλίδη 22, Ψυχικό, τηλ. 213 0416420).

Κείμενο: Βασίλης Δημαράς, Ζωή Παπαφωτίου

Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography 

Το άρθρο της εβδομάδας