biskota-diki tous – syntagi
clock icon
3:0'

Μπισκότα Gingerbread με καραμελωμένο ξύσμα πορτοκαλιού

Υλικά

    60 τεμάχια

    για τα μπισκότα

  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 250 γρ. σιρόπι Golden Syrup
  • 150 γρ. Lurpak® Soft Αλατισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού αλεσμένα γαρύφαλλα
  • 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 μεσαίο αυγό ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο
  • 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • για το αποφλοιωμένο πορτοκάλι

  • 1 πορτοκάλι
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 ml νερό
  • για το λευκό γλάσο (Royal Icing)

  • 3 ασπράδια αυγών
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη

Τα πιο νόστιμα και αφράτα μπισκότα gingerbread με πλούσια βουτυρένια γεύση και αρώματα πορτοκαλιού φτιάχνονται Lurpak® Soft Αλατισμένο 

Για τα μπισκότα: Λιώνετε τη ζάχαρη, το σιρόπι και το Lurpak® Soft Αλατισμένo σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύοντας καλά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτετε ανακατεύοντας τα αυγά, το αλεύρι και το αλάτι.

Ζυμώνετε σχηματίζοντας μια λεία ζύμη και την χωρίζετε σε δύο στρογγυλές μπάλες. Τις τυλίγετε σε μεμβράνη και τις αφήνετε να ξεκουραστούν για μία ώρα στο ψυγείο.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C/180°C στον αέρα / αέριο.
Ανοίγετε τη ζύμη με πάχος περίπου 3-4 mm σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβετε στρογγυλά σχήματα με έναν κόφτη μπισκότων 5 εκ. Τοποθετήστε τα στρογγυλά κομμάτια της ζύμης σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, μαζεύετε τη ζύμη που έχει περισσέψει και την ανοίγετε ξανά. Συνεχίζετε μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλη η ζύμη.

Ψήνετε στον φούρνο για 10-12 λεπτά, τα αφήνετε να κρυώσουν στο ταψί μέχρι να γίνουν τραγανά και στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε μια σχάρα.

Για το Καραμελωμένο ξύσμα πορτοκαλιού:
Κόβετε τη φλούδα πορτοκαλιού και την τοποθετείτε σε μια μικρή κατσαρόλα με ζάχαρη και νερό.
Αφήνετε να σιγοβράσει για 30 λεπτά, προσθέτετε νερό αν η φλούδα στεγνώσει.
Βγάζετε τη φλούδα από τη ζάχαρη, την αφήνετε στην άκρη και αφήνετε να κρυώσει.
Κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετείτε σε ένα φύλλο λαδόκολλας για μελλοντική χρήση.

Για το λευκό γλάσο:
Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτετε ζάχαρη άχνη, λίγες κουταλιές τη φορά, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί όλη στο μείγμα. Συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι το γλάσο να γίνει λείο, λαμπερό και αρκετά παχύρρευστο, ώστε να σχηματίζει σφιχτές κορυφές όταν σηκώνετε το σύρμα.

Στήνουμε τα μπισκότα:
Τοποθετείτε το λευκό γλάσο σε ένα μεγάλο μπολ, βυθίζετε τα μπισκότα μέχρι τη μέση και χρησιμοποιείτε μια μικρή σπάτουλα για να ξύσετε το γλάσο από την πίσω πλευρά και από τις άκρες των μπισκότων. Τα τοποθετείτε σε ένα φύλλο λαδόκολλας.
Τοποθετήστε τα μικρά κομμάτια με καραμελωμένο ξύσμα πορτοκαλιού στη ζάχαρη άχνη πριν σφίξει. Αφήστε τα μπισκότα να ξεκουραστούν για περίπου μία ώρα πριν τα σερβίρετε.
Αποθηκεύστε σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα μπισκότα: Λιώνετε τη ζάχαρη, το σιρόπι και το Lurpak® Soft Αλατισμένo σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύοντας καλά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτετε ανακατεύοντας τα αυγά, το αλεύρι και το αλάτι.

Βήμα 2

Ζυμώνετε σχηματίζοντας μια λεία ζύμη και την χωρίζετε σε δύο στρογγυλές μπάλες. Τις τυλίγετε σε μεμβράνη και τις αφήνετε να ξεκουραστούν για μία ώρα στο ψυγείο.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C/180°C στον αέρα / αέριο.
Ανοίγετε τη ζύμη με πάχος περίπου 3-4 mm σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβετε στρογγυλά σχήματα με έναν κόφτη μπισκότων 5 εκ. Τοποθετήστε τα στρογγυλά κομμάτια της ζύμης σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, μαζεύετε τη ζύμη που έχει περισσέψει και την ανοίγετε ξανά. Συνεχίζετε μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλη η ζύμη.

Βήμα 4

Ψήνετε στον φούρνο για 10-12 λεπτά, τα αφήνετε να κρυώσουν στο ταψί μέχρι να γίνουν τραγανά και στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε μια σχάρα.

Βήμα 5

Για το Καραμελωμένο ξύσμα πορτοκαλιού:
Κόβετε τη φλούδα πορτοκαλιού και την τοποθετείτε σε μια μικρή κατσαρόλα με ζάχαρη και νερό.
Αφήνετε να σιγοβράσει για 30 λεπτά, προσθέτετε νερό αν η φλούδα στεγνώσει.
Βγάζετε τη φλούδα από τη ζάχαρη, την αφήνετε στην άκρη και αφήνετε να κρυώσει.
Κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετείτε σε ένα φύλλο λαδόκολλας για μελλοντική χρήση.

Βήμα 6

Για το λευκό γλάσο:
Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτετε ζάχαρη άχνη, λίγες κουταλιές τη φορά, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί όλη στο μείγμα. Συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι το γλάσο να γίνει λείο, λαμπερό και αρκετά παχύρρευστο, ώστε να σχηματίζει σφιχτές κορυφές όταν σηκώνετε το σύρμα.

Βήμα 7

Στήνουμε τα μπισκότα:
Τοποθετείτε το λευκό γλάσο σε ένα μεγάλο μπολ, βυθίζετε τα μπισκότα μέχρι τη μέση και χρησιμοποιείτε μια μικρή σπάτουλα για να ξύσετε το γλάσο από την πίσω πλευρά και από τις άκρες των μπισκότων. Τα τοποθετείτε σε ένα φύλλο λαδόκολλας.
Τοποθετήστε τα μικρά κομμάτια με καραμελωμένο ξύσμα πορτοκαλιού στη ζάχαρη άχνη πριν σφίξει. Αφήστε τα μπισκότα να ξεκουραστούν για περίπου μία ώρα πριν τα σερβίρετε.
Αποθηκεύστε σε ένα αεροστεγές δοχείο.