«Τρομερό παιδί» της πρώτης δεκαετίας του 2000, με βραβεύσεις και διακρίσεις, ξεδιπλώνει τώρα το ταλέντο του, ώριμος και κατασταλαγμένος πλέον, στο Ateno Cook & Deli, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

• Γιατί ήταν ο νεότερος Έλληνας σεφ που τιμήθηκε με αστέρι Michelin – προτού συμπληρώσει τα 28 του χρόνια. Γεννημένος στις αρχές του ’80 στο Νέο Ηράκλειο, ξεκινά να μάθει την τέχνη του πατέρα του, πλακάς, αλλά μάλλον αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως. Αντίθετα, επειδή έχει ακούσει ότι οι μάγειρες πληρώνονται καλά, γράφεται σε σχολή μαγειρικής κι εκεί ανακαλύπτει την πραγματική του κλίση. Μαθητεύει στο Βαρούλκο με τον Λευτέρη Λαζάρου και θητεύει στη Σπονδή του Απόστολου Τραστέλη δίπλα στον Jérôme Serres. Ο Τραστέλης τού δίνει και τη μεγάλη ευκαιρία αναθέτοντάς του την ευθύνη του Hytra, όπου κερδίζει το πρώτο του αστέρι Michelin, ενώ λίγο αργότερα αστέρι κερδίζει και η καλοκαιρινή Galazia Hytra, πάντα κάτω από τη μαγειρική του μπαγκέτα.

• Τόλμησε σημαντικές αλλαγές στην καριέρα του, όχι πάντα ανώδυνες. Ύστερα από 9 χρόνια στον όμιλο Τραστέλη, αισθάνθηκε πως είχε έρθει η ώρα να αφήσει τη μοριακή γαστρονομία και τα «παιχνίδια» της και να… γυρίσει προς τα πίσω, στις βάσεις της ελληνικής μαγειρικής. Εντάσσεται στην παρέα των μαγείρων που εκείνη την εποχή συγκεντρώνονταν γύρω από την αείμνηστη Εύη Βουτσινά –αδελφοί Λιάκοι, Κοσκινάς, Ζουρνατζής– και όλοι μαζί δημιουργούν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εστιατόρια της Αθήνας. Η Cookoovaya έφερε ξανά στο προσκήνιο κλασικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας, προετοιμασμένες με φροντίδα και παρουσιασμένες με φαντασία, σε πιατέλες πάντα στη μέση του τραπεζιού. Και όταν κλείνει κι αυτός ο κύκλος, ταξιδεύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη δουλεύοντας και συλλέγοντας εμπειρίες. Μύκονος, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Νίκαια, Στοκχόλμη, όχι οπωσδήποτε με αυτή τη σειρά. Και πάλι πίσω στην Αθήνα, πάντα με τους αδελφούς Λιάκους, στο Ateno, ένα καθόλου τουριστικό μαγαζί στην πιο τουριστική ζώνη της πόλης, με μια κουζίνα νόστιμη, ισορροπημένη, με αστικές αναφορές που ενσωματώνει την αγάπη του για τα τοπικά προϊόντα.

• Πιστεύει στην ομαδικότητα και τη συνεργασία – και το αποδεικνύει στην πράξη. «Είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια ομάδα, να μοιράζεσαι γνώσεις, να σέβεσαι και να αγαπάς τον συνάδελφό σου. Έτσι γίνεσαι ένας χαρούμενος άνθρωπος. Είμαι από το πρωί μέχρι το βράδυ στις κουζίνες και δεν νιώθω ότι δουλεύω. Εργάζομαι σε κάτι που αγαπάω», λέει ο ίδιος.

• Μιλά με απίστευτη τρυφερότητα και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που του στάθηκαν στις δύσκολες περιόδους της ζωής του. Χωρίς σχόλια. Απλώς δείγμα χαρακτήρος.

Φωτογραφία: Θοδωρής Τέμπος

Το άρθρο της εβδομάδας