bougatsa-anoigma
clock icon
60'

Η γλυκιά μπουγάτσα του Θερμαϊκού

Υλικά

    Μερίδες: 6

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο
  • Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. σιμιγδάλι χοντρό ή ψιλό
  • 4 κρόκους αυγών
  • 60 γρ. βούτυρο
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • κανέλα για πασπάλισμα

Η συνταγή της γλυκιάς μπουγάτσας του Θερμαϊκού που αγαπάμε να απολαμβάνουμε όλες τις ημέρες του χρόνου

Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και τους κρόκους των αυγών. Αν χρειαστεί, βάζουμε σε αυτό το μείγμα λίγο γάλα για να μαλακώσει.

Προτού πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα. Βουτυρώνουμε ένα φύλλο κρούστας και τοποθετούμε από πάνω άλλο ένα. Στο κέντρο τους απλώνουμε 250 γρ. κρέμας και τα ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο.

Διπλώνουμε τα φύλλα σαν πακέτο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα και την κρέμα. Τοποθετούμε τα πακέτα σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 45΄ περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και τους κρόκους των αυγών. Αν χρειαστεί, βάζουμε σε αυτό το μείγμα λίγο γάλα για να μαλακώσει.

Βήμα 2

Προτού πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 3

Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα. Βουτυρώνουμε ένα φύλλο κρούστας και τοποθετούμε από πάνω άλλο ένα. Στο κέντρο τους απλώνουμε 250 γρ. κρέμας και τα ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο.

Βήμα 4

Διπλώνουμε τα φύλλα σαν πακέτο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα και την κρέμα. Τοποθετούμε τα πακέτα σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 45΄ περίπου.

Βήμα 5

Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography