Τι κοινό μπορεί να έχει η Κρήτη με την Ιαπωνία και η Μεσογειακή δίαιτα με την Ασιατική; Μπορεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να θωρακίσει την καρδιά; Τι σημαίνει «πράσινη» μεσογειακή διατροφή;
Το 3ο ετήσιο συνέδριο «Κρητικός τρόπος ζωής – Μεσογειακή παράδοση και σύγχρονες εφαρμογές» με τη συμμετοχή Αμερικανών, διεθνών και Ελλήνων επιστημόνων, υπήρξε ένα ολοκληρωμένο γεγονός που συνδύασε επιστημονική γνώση με βιωματικές εμπειρίες. Στο εμβληματικό Boutique Resort Amirandes της Grecotel, που πλέον λειτουργεί όλο το χρόνο, από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2024, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν διαλέξεις από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, που ανέδειξαν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και του κρητικού τρόπου ζωής, στην υγεία.
Μέσα από τις ομιλίες, αναλύθηκαν οι επιστημονικές βάσεις που συνδέουν τις παραδοσιακές μεθόδους και συνήθειες με τις σύγχρονες διατροφικές αντιλήψεις για την πρόληψη και την ευημερία.
Με το πέρας των διαλέξεων, και καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, οι συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στους ελαιώνες και στις παραλίες, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία και να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης μέσα από ιστορίες ανθρώπων και γεύσεων. Αυτές οι δράσεις επέτρεψαν στους παρευρισκόμενους να συνδεθούν με την κουλτούρα και τις αξίες του νησιού, να μάθουν από τους ντόπιους και να κατανοήσουν καλύτερα πώς αυτές οι παραδόσεις μπορούν να εφαρμόζονται στη σύγχρονη εποχή.
Η επιτυχία αυτού του πολυδιάστατου συνεδρίου, οφείλεται στην πολύτιμη συμβολή του ομίλου Grecotel, όπου σε κάθε ευκαιρία, πρεσβεύει τον πλούτο της Κρήτης. Η αδιαπραγμάτευτα άριστη ποιότητα των πρώτων υλών, αναδεικνύει όχι μόνο την τοπική παραγωγή αλλά κυρίως την τοπική κουζίνα. Αρωγός σε αυτή την σύνθετη φιλοσοφία είναι η Agreco, η πρότυπη παραδοσιακή, βιολογική φάρμα της Grecotel, που φροντίζει να διατηρούνται τα υψηλά στάνταρς και οι προδιαγραφές της εντοπιότητας, της εποχικότητας και ασφαλώς της βιωσιμότητας.
Παρελθόν, παρόν και μέλλον της Μεσογειακής Διατροφής
Ο Πρέσβης τον ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, κατέθεσε τους προβληματισμούς του, αναφέροντας ότι: «Ξοδεύουμε πολλά χρήματα σε επιστημονικές μελέτες για να λύσουμε το πρόβλημα που έχουμε δημιουργήσει στη βιομηχανία τροφίμων. Μάθαμε να τρώμε ζάχαρη και σιρόπι γλυκόζης παντού, ακόμα και στο ντρέσινκ της σαλάτας. Πρέπει να δούμε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στη δημόσια υγεία από τη βάση του για να λύσουμε το πρόβλημα».
Η ακαδημαϊκός Αντωνία Τριχοπούλου, ολοκληρώνοντας την ιστορική αναδρομή στο θεμελιώδες πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, τόνισε το φαινόμενο της απομάκρυνση των Ελλήνων από την παραδοσιακή ελληνική διατροφή, σε αντίθεση με τον ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης της μεσογειακής διατροφής σε ανεπτυγμένες χώρες όπως είναι η Αμερική»
Ο Δρ. Frank Hu, Harvard USA, κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, ανέλυσε «τη μοναδικότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μεταξύ των φυτικών ελαίων, για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας». Η τοποθέτησή του έβαλε στο επίκεντρο το ελαιόλαδο, που λειτουργεί ως θεμέλιο για τη μεσογειακή διατροφή αλλά και ως συνδετικός κρίκος για όλες τις χώρες του πλανήτη. Μεταξύ άλλων εξαιρετικά σημαντικών πληροφοριών ανέφερε ότι: «Το Συνέδριο αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα, ώστε όλοι οι επιστήμονες να συζητήσουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο τις επιστημονικές αποδείξεις που τεκμηριώνουν την αξία της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, να δημιουργηθούν διεθνείς συνεργασίες αλλά και να υλοποιηθούν επικοινωνιακές εκστρατείες για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα». Παράλληλα, κατέρριψε τον μύθο ότι το ελαιόλαδο παχαίνει, υπογραμμίζοντας ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει πολλαπλά εξαιρετικά οφέλη για την υγεία, τη μακροζωία, την αργή γήρανση αλλά και την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων. Σύστησε την περαιτέρω διερεύνηση της επίδραση των πολυφαινολών στην υγεία, ενώ πρότεινε ένα συνδυασμό της ελληνικής με συστατικά της ασιατικής κουζίνας για καλύτερη υγεία και για μακροζωία.
O Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, λειτουργικός διευθυντής της Grecotel επικεντρώθηκε στο ότι «είναι ανάγκη να ξαναθυμηθούμε τον τρόπο ζωής των παππούδων μας, και να αξιοποιούμε τα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που παράγει ένας ευλογημένος τόπος όπως η Κρήτη. Οι επιστήμονες παρουσίασαν ευρήματα μελετών για την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στο πως πρέπει να διαμορφωθούν ανάλογες στρατηγικές δημόσιας υγείας με στόχο την πρόληψη.
Στην «Πράσινη» Μεσογειακή Δίαιτα και τα νέα ευρήματα, αναφέρθηκε η prof. Irish Shai, Harvard & Ben – Gurion University από το Ισραήλ. Για τη “βιολογία της γήρανσης και τις πιθανές επιδράσεις του παραδοσιακού ελληνικού τρόπου ζωής” μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Για τα νέα ευρήματα και τις εξελίξεις στην Ελληνική Διατροφή, μίλησαν οι: Δημοσθένης Παναγιωτάκος, Καθηγητής Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας και Μαίρη Γιαννακούλια. Καθηγήτρια – Διατροφή και Διαιτητική συμπεριφορά, της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Οι top 5 ενημερώσεις για τον Μεσογειακό τρόπο ζωής παρουσιάστηκαν από την Mercedes Sotos – Prieto, Prof. Harvard and Autonomous University of Madrid και Dr. Juan F. Alcala – Diaz, University of Cordoba.
Οι παράλληλες παρουσιάσεις
Η μαγείρισσα και συγγραφέας Νταϊάνα Κόχυλα ανέλυσε τον τρόπο ζωής της Ικαρίας, τόπου καταγωγής της και ο συνταξιούχος κ.Παύλος Αντωνακάκης, 90 ετών, μαρτύρησε τα μυστικά της μακροζωίας τους.
Το κέντρο Αριστείας
Το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία ιδρύθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων παγκόσμιας φήμης και του ομίλου Grecotel. Σκοπός του Κέντρου είναι η προώθηση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, με έμφαση στη Μεσογειακή Διατροφή, που στηρίζεται στην Κρητική Δίαιτα και αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους ζωής, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, όπως η μελέτη των 7 Χωρών.
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Κέντρου ανήκει στον καθηγητή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard και Έλληνα τρίτης γενιάς της Αμερικής Στέφανο Κάλλη. Η Grecotel, πρωτοπόρος στη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Δασκαλαντωνάκη, στηρίζει την υλοποίηση αυτού του οράματος που ενισχύει τον ελληνικό πολιτισμό και προωθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, βασισμένο στις αξίες της μεσογειακής παράδοσης.