Soupa-laxanikon-traxana_anoigma
clock icon
1:10'

Σούπα λαχανικών με τραχανά

Υλικά

  • 300 γρ. σελινόριζα, χοντροκομμένη
  • 1 πατάτα, χοντροκομμένη
  • 2 καρότα, χοντροκομμένα
  • 2 πράσα, χοντροκομμένα
  • 150 γρ. μανιτάρια, σε φέτες
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, χοντροκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο
  • 1 κλωνάρι σέλινο, χοντροκομμένο
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή ½ κουτ. γλυκού ξερό
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 80-100 γρ. τραχανά
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • φρέσκο θυμάρι
  • πάπρικα
  • φρυγανισμένο ψωμί

Ένα κλασικό πιάτο από τη σαλονικιώτικη ιστορία.

Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τη σελινόριζα, την πατάτα και τα καρότα για 5΄, αλατίζοντας.

Προσθέτουμε το πράσο, τα μανιτάρια και τις πιπεριές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για λίγο ακόμη.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον άνηθο, το σέλινο, το θυμάρι και 1.200 ml ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.

Πολτοποιούμε τη σούπα και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον τραχανά, μαγειρεύουμε για 10’ και σερβίρουμε με θυμάρι, ψωμί, πάπρικα και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Styling, Food styling και φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τη σελινόριζα, την πατάτα και τα καρότα για 5΄, αλατίζοντας.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το πράσο, τα μανιτάρια και τις πιπεριές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για λίγο ακόμη.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον άνηθο, το σέλινο, το θυμάρι και 1.200 ml ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.

Βήμα 4

Πολτοποιούμε τη σούπα και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον τραχανά, μαγειρεύουμε για 10’ και σερβίρουμε με θυμάρι, ψωμί, πάπρικα και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Styling, Food styling και φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη