Η πρώτη και η μοναδική φοκατσερία στην Αθήνα, προσφέρει μια πανάλαφρη χειροποίητη focaccia με 12 διαφορετικές γεμίσεις αλλά και 4 είδη arancini που για να βρείτε όμοιά τους, θα πρέπει να πάτε στην Ιταλία. Όσο μικρούτσικο είναι το μαγαζί, τόσο μεγάλη είναι η νοστιμιά του ονομαστού ιταλικού flatbread που θα απολαύσετε. Δημιουργήθηκε από τον Ναπολιτάνο σεφ (και εξαιρετικό pizzaolo) Francesco Granata, ιδιοκτήτη του ιταλικού εστιατορίου Napul’e στη Βάρη και τη συνεταίρο του, Άννα Τασιούλα.

Στο εργαστήριο του εστιατορίου παρασκευάζεται και η ζύμη της ωραιοτάτης αυτής φοκάτσας, που είναι μια πιο ελαφριά εκδοχή της πασίγνωστης φοκάτσας από τη Γένοβα (focaccia Genovese): χωρίς λάδι, σε αντίθεση με την παραδοσιακή, με πολύ λίγη μαγιά και επομένως όχι τόσο φουσκωτή, τραγανή απέξω και αφράτη από μέσα, χρειάζεται τρεις ολόκληρες μέρες για να ολοκληρωθεί η ετοιμασία της. Η φοκάτσα ψήνεται στον όροφο του μικρού μαγαζιού, κόβεται στη μέση και γεμίζεται με 12 διαφορετικές γεμίσεις που περιλαμβάνουν κυρίως ονομαστά ιταλικά τυριά και αλλαντικά (προσούτο San Danielle, σαλάμι με μάραθο από την Τοσκάνη, σπινιάτα από την Καλάμπρια, δύο είδη μορταδέλας, με φιστίκι και τρούφα, ναπολιτάνικο σαλάμι, κλπ) καθώς και ορισμένα προϊόντα που προμηθεύονται από artisanal Ιταλούς παραγωγούς.

Μεγάλο σουξέ και μεγάλη νοστιμιά έχει η Focaccia del Capo, με βασικό συστατικό της γέμισης την porchetta, που φτιάχνει ο ίδιος ο σεφ συν ψητή μελιτζάνα, πάστα ελιάς και καυτερή σάλτσα με duja, το διάσημο, απολύτως καυτερό αλλαντικό από την Καλάμπρια. H porchetta, το πεντανόστιμο ταλικό street food, που σημαίνει «γουρουνάκι» είναι ένα ψητό ρολό από ξεκοκαλισμένο χοιρινό κρέας με το πάχος και το δέρμα του, με σκόρδο, αρωματικά βότανα και διάφορα μπαχαρικά. Η porchetta που φτιάχνει ο σεφ φιγουράρει ολοστρόγγυλη και λαχταριστή στη βιτρίνα και ίσως θα ήταν καλή ιδέα να αποτελέσει το μοναδικό υλικό της γέμισης αυτής της ξεχωριστής αλάδωτης φοκάτσας.

Υπάρχει και μια φοκάτσα με χορτοφαγική γέμιση που δοκιμάσαμε, με κολοκυθάκι ψητό, κρέμα γκοργκοντζόλα και ντοματάκι κονφί, εξίσου λιμπιστική και χορταστική με τις κρεατένιες εκδοχές της, καθώς και μια vegan που αφήσαμε για κάποια άλλη φορά. Έκπληξη και έκρηξη νοστιμιάς τα σικελικά arancini που σημαίνει πορτοκαλάκια λόγω του σχήματός τους. Είναι στρογγυλά μπαλάκια, που φτιάχνονται κατά παράδοση από το ριζότο που περισσεύει και γεμίζονται με μοτσαρέλα και ίσως και κάποιο αλλαντικό, κιμά ή κρεατικό, πανάρονται και τηγανίζονται. Εδώ, προσφέρονται σε τέσσερις εκδοχές. Εμείς δοκιμάσαμε τα arancini Carbonara με guanciale, αυγό και πεκορίνο και σας λέμε πως είναι όνειρο με την τραγανή μαστορική τους κρούστα, την πεντανόστιμη γέμιση και το στακάτο ρύζι. Προσέξτε μην τα παραβλέψετε έτσι που βρίσκονται στο κάτω κάτω μέρος του πίνακα που γράφει τι προσφέρει το μαγαζί.

Oι φοκάτσες φεύγουν κυρίως με take away αλλά υπάρχουν και λίγα τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο και μια μπάρα με σκαμπό. Αν καθίσετε, μπορείτε να συνοδεύσετε τα τεράστια, χορταστικά σάντουιτς με φοκάτσια ή τα arancini σας με κάποια premium μπίρα Strange Brew ή, περιμένοντας να ψηθεί, να παραγγείλετε ένα καφέ Cafeista (Coffee Republic) ή ακόμα ένα αναψυκτικό Five Cents.

info
Πετράκη 30, Σύνταγμα, 2103316161

Φωτογραφίες: Αμαλία Κωβαίου

Το άρθρο της εβδομάδας