Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν τα φυτικά «γάλατα» ή αλλιώς ροφήματα καρπών αντί για τα γάλατα ζωικής προέλευσης. Μερικοί από τους λόγους είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και έρευνες που συνδέουν το γάλα με είδη καρκίνων. Με την αυξανόμενη αγορά έρχεται και το ερώτημα αν τα φυτικά «γάλατα» χαλάνε και αν ναι τι ισχύει για την κατανάλωσή τους μετά την ημερομηνία λήξης.

Όπως και τα γάλατα ζωικής προέλευσης έτσι και τα φυτικά χαλάνε και είναι αναγκαίο να ακολουθούμε την ημερομηνία λήξης και να φροντίζουμε να τα αποθηκεύουμε σωστά πριν τα ανοίξουμε. Για παράδειγμα, πρέπει να αποθηκεύονται πάντα στο ίδιο μέρος από το οποίο τα αγοράσατε από το σουπερμάρκετ. Αν, δηλαδή, τα πήρατε από τα ψυγεία, τότε θα πρέπει ακόμη και κλειστά να αποθηκευτούν στο ψυγείο κ.ο.κ.. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, το ρόφημα διατηρείται αποκλειστικά στο ψυγείο και πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 7-10 μέρες περίπου. Σε γενικές γραμμές έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής: στο ψυγείο κλειστά μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και δύο μήνες, ενώ σε θερμοκρασία δωματίου υπό συνθήκες έως και ένα χρόνο.

Η ακριβής διάρκεια του εξαρτάται από τη συσκευασία του και την παστερίωση που έχει δεχθεί, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ακολουθείτε την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Οι βιομηχανοποιημένες εκδοχές που κυκλοφορούν έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε αντίθεση με τις σπιτικές εκδοχές, διότι έχουν παστεριωθεί (ultra high temperature) με θερμική επεξεργασία σε άκρως υψηλή θερμοκρασία.

Πώς ελέγχω αν το ρόφημα έχει χαλάσει;
Αρχικά, ελέγξτε αν το ρόφημα έχει σβώλους και αν μυρίζει άσχημα. Σε περίπτωση που δεν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή με το αρχικό προϊόν, μπορείτε να δοκιμάσετε μία μικρή ποσότητα και αν η γεύση του δεν έχει αλλοιωθεί μπορείτε να το καταναλώσετε.