Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι από εκείνα τα προϊόντα που όχι μόνο μπορούμε να φτιάξουμε με απόλυτα υγιεινό τρόπο στο σπίτι, αλλά μπορούν επιπλέον να γίνουν ένα πολύ χρήσιμο υλικό που θα αναβαθμίσει τη μαγειρική μας. Φιστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου, φουντουκιού, πεκάν ή κάσιους, η γεύση και η κρεμώδη υφή τους μεταμορφώνουν γλυκές και αλμυρές συνταγές. Παρακάτω θα βρείτε 10 δημιουργικούς τρόπους για να τα χρησιμοποιήσετε:

1. Αντικαταστήστε το βούτυρο στα μπισκότα
Αν αγαπάτε τα μπισκότα, σκεφτείτε να αντικαταστήσετε το κλασικό βούτυρο με βούτυρο ξηρών καρπών. Η φυσική λιπαρότητα του καρποβούτυρου κάνει τα μπισκότα πιο γευστικά και θρεπτικά. Εάν είστε λάτρεις του φιστικοβούτυρου, δοκιμάστε το σε συνταγές για μπισκότα ή brownies, αλλά φροντίστε να χρησιμοποιήσετε λίγη ποσότητα ώστε να μη γίνουν στεγνά.

2. Εμπλουτίστε τα smoothies σας
Το βούτυρο ξηρών καρπών κάνει θαύματα στα πρωινά smoothies. Όχι μόνο χαρίζει σε αυτά υπέροχη γεύση και κρεμώδη υφή, αλλά αυξάνει τη διατροφική αξία του πρωινού μας. Τα καρποβούτυρα ταιριάζουν φανταστικά με κακάο, μπανάνες και μούρα, σε ροφήματα και smoothie bowls μαζί με φρεσκοκομμένα φρέσκα φρούτα, σπόρους chia, μέλι και κανέλα.

3. Αντικαταστήστε τα αυγά στο ψήσιμο
Αν έχετε αποκλείσει τα αυγά από τη διατροφή σας, το βούτυρο ξηρών μπορεί να πάρει τη θέση τους σε ένα πλήθος συνταγών. Ο λόγος είναι απλός: δένει τις γλυκές ζύμες με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το αυγό. Μια δοκιμή θα σας πείσει. Απλά ακολουθήστε την εξής αναλογία: για κάθε αυγό, χρησιμοποιήστε 60 γρ. καρποβούτυρο της επιλογής σας. Δοκιμάστε το για παράδειγμα σε συνταγές για μπισκότα με 3 υλικά ή σε μπάρες σοκολάτας με φιστικοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο.

4. Προσθέστε το σε σούπες
Αντί να προσθέσετε κρέμα γάλακτος, δοκιμάστε να προσθέσετε βούτυρο αμυγδάλου. Δίνει ξεχωριστή γεύση, δένει πολύ καλά τα υλικά και χαρίζει βελούδινη υφή στις σούπες. Ιδανική επιλογή για τις βελουτέ, τις σούπες οσπρίων ή λαχανικών ή για κάθε άλλη συνταγή κατσαρόλας στην οποία θέλουμε να δώσουμε κρεμώδη υφή.

5. Tο πιο πλούσιο cheesecake χωρίς ψήσιμο
Το βούτυρο ξηρών καρπών, ειδικά το φιστικοβούτυρο, αποτελεί ένα πολύ καλό υλικό για cheesecake χωρίς ψήσιμο. Σταθεροποιεί και φουσκώνει τη ζύμη, δίνοντας τόσο πλούσια γεύση που δε θα μπορείτε να του αντισταθείτε. Ιδανικοί συνδυασμοί υλικών: φιστικοβούτυρο με λευκή σοκολάτα και ιταλικό μαλακό τυρί, όπως το mascarpone ή creamcheese και μαύρη σοκολάτα σε έναν συνδυασμό που κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς.

6. Φτιάξτε σάλτσες σαλάτας
Τα έλαια των καρποβούτυρων λειτουργούν σαν εξαιρετική βάση για dressing σε σαλάτες. Η πλούσια και μεστή τους γεύση χρειάζεται απλά 2-3 επιπλέον υλικά για να ενισχυθεί. Αναμείξτε για παράδειγμα βούτυρο αμυγδάλου με ελαιόλαδο, μουστάρδα και ξίδι μπαλσάμικο για να δώσει οξύτητα σε μια πλούσια σαλάτα. Ακόμη, προσθέστε μέλι για έξτρα γλυκύτητα στην κρεμώδη σάλτσα. Και αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε να συνδυάσετε βούτυρο φουντουκιού με λίγο νερό και λεμόνι -ιδανικό για πράσινες σαλάτες ή λαχανικά στον ατμό.

7. Για το πιο γευστικό banana bread
Στην αγαπημένης σας συνταγή για banana bread, αντικαταστήστε το μισό από το γαλακτοκομικό βούτυρο με βούτυρο ξηρών καρπών. Το φιστικοβούτυρο ή το βούτυρο αμυγδάλου ταιριάζουν ιδανικά με τη γεύση της μπανάνας, προσθέτουν υγρασία, δίνουν πλούσια γεύση και ενισχύουν τη θρεπτική του αξία. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε το ίδιο με οποιοδήποτε κέικ -προτιμήστε τα σοκολατένια που αγαπούν τα ξηροκαρπάτα αρώματα.

8. Δημιουργήστε ασιατικού τύπου ντιπ
Στην ασιατική κουζίνα, το φιστικοβούτυρο είναι βασικό συστατικό στα ασιατικά ντιπ που συνοδεύουν κλασικές street food επιλογές, όπως τα spring rolls. Συνδυάστε το με σάλτσα σόγιας, τζίντζερ, σκόρδο και χυμό λάιμ για να φτιάξετε ένα ντιπ με ασιατικό χαρακτήρα: εξαιρετικά αρωματικό και εθιστικά πικάντικο.

9. Σάλτσα για ζυμαρικά
Το καρποβούτυρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό υλικό σε κρεμώδεις σάλτσες ζυμαρικών. Αναμείξτε το με ελαιόλαδο, μέλι, λίγο λεμόνι ή ξίδι και πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολο ή σπανάκι και απολαύστε μια πλούσια και χορταστική σάλτσα, γεμάτη γεύση και θρεπτικά συστατικά.

10. Φτιάξτε την πιο νόστιμη μαρινάδα
Επιλέξτε ένα βούτυρο ξηρών καρπών και αναμείξτε το με μέλι, ξίδι, σάλτσα σόγιας, χυμό και ξύσμα λεμονιού. Το αποτέλεσμα; Μια μαρινάδα με γλυκοπικάντικη γεύση, ιδανική για κρέατα στο τηγάνι ή στη σχάρα. Δοκιμάστε να αυξήσετε την ένταση, προσθέτοντας τσίλι ή/και σκόνη σκόρδου.