Τα αχλάδια είναι πλούσια σε βιταμίνες, ωστόσο δεν καταναλώνονται συχνά ολόκληρα. Η φλούδα τους καταλήγει να πετιέται, παρότι σύμφωνα με το Ίδρυμα Livestrong περιέχουν χαμηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων και έως έξι φορές περισσότερες πολυφαινόλες απ’ ό,τι η σάρκα. Αν, παρόλ’ αυτά είστε από αυτούς που καθαρίζουν πάντα τα φρούτα, σας προτείνουμε πέντε τρόπους για να αξιοποιήσετε τη φλούδα τους και να μην την πετάξετε στα σκουπίδια.

Chips αχλαδιού
Τα chips φρούτων μπορούν να φτιαχτούν και με ολόκληρες φέτες του φρούτου, αλλά και μόνο με τη φλούδα τους. Η τεχνική είναι απλή. Σ’ ένα μπολ προσθέστε 80 γρ. φλούδες, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα. Ανακατέψτε καλά και έπειτα απλώστε τες σε ταψί. Ψήστε στους 150°C για 20 – 30 λεπτά, ελέγχοντας πάντα μήπως είναι νωρίτερα έτοιμες. Οι φλούδες πρέπει να είναι τραγανές, αλλά όχι καμένες. Μπορούν να διατηρηθούν σε καλά κλεισμένο βάζο έως και για ένα μήνα.

Σαλάτες
Αρκετά συχνά στις σαλάτες προσθέτουμε ξύσμα εσπεριδοειδών, αν θέλετε να κάνετε μία ενδιαφέρουσα προσθήκη, δοκιμάστε κομμένες – ζουλιέν – φλούδες αχλαδιού και ταιριάξτε τες με μαρούλι, iceberg, ραντίτσιο

Τσάι με αχλάδι
Στην αγορά βρίσκουμε αρκετές επιλογές τσαγιού (κυρίως μαύρου) με αχλάδι και άλλα μπαχαρικά. Το μόνο, που χρειάζεται να κάνετε για να φτιάξετε το δικό σας ρόφημα στο σπίτι είναι να βάλετε σε μπρίκι, που βράζει το νερό, τις φλούδες ή λοιπά περισσεύματα μαζί με μπαχαρικά, όπως είναι η κανέλα (σε ξυλάκι). Όταν είναι έτοιμο μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού. Το ρόφημα καταναλώνεται ζεστό αλλά και κρύο με πάγο.

Ξίδι αχλαδιού
Ένα αρωματισμένο ξίδι είναι πάντα χρήσιμο, αφού μπαίνει σε σαλάτες, dressing, vinaigrette, μαρινάδες, αλλά και κρέατα όπως το χοιρινό και το μοσχαράκι. Κρατήστε τις φλούδες από τα αχλάδια, αλλά και το εσωτερικό με τους σπόρους και φτιάξτε το δικό σας ξίδι. Πιο συγκεκριμένα, σ’ ένα γυάλινο βάζο βάλτε τα περισσεύματα και προσθέστε το ξίδι και ό,τι αρωματικά επιθυμείτε. Κλείστε καλά το βάζο και το αφήστε το σε ζεστό μέρος για 1 μήνα. Κατόπιν σουρώστε και φυλάξτε το ξίδι σε μπουκάλι.

Smoothies
Αν ετοιμάζετε κάποιο smoothie, προσθέστε τις φλούδες στο μπλέντερ σας. Έτσι, και θα απολαύσετε το smoothie σας και αυτό θα αποκτήσει μια ευχάριστη και πιο γλυκιά γεύση.