Η τάση του zero waste έχει έρθει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, και προστάζει τη δημιουργία μηδενικών απορριμμάτων. Παρότι είναι ίσως εύκολο να μηδενίσουμε τα απορρίμματα μας, όταν αφορούν δοχεία μιας χρήσης, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα όταν αναφερόμαστε στα περισσεύματα από τρόφιμα. Βρήκαμε έτσι τρεις εύκολους τρόπους για να δώσετε νέα πνοή σε υλικά που υπό άλλες συνθήκες θα πετούσατε στα σκουπίδια. 

Ώρα για πίκλες 

Οι πίκλες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει της μόδας και τα περισσεύματα είναι ένα εξαιρετικός τρόπος να τις φτιάξετε. Είτε δοκιμάσετε να φτιάξετε πίκλα αγγουριού είτε κρεμμυδιού, είτε παντζαριού, ο τρόπος παρασκευής τους είναι πολύ εύκολος. 

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε σ’ ένα αποστειρωμένο δοχείο σκόρδο, αλάτι και ξίδι, να προσθέσετε τα περισσευούμενα λαχανικά και κλείσετε το βάζο. Αφήστε το δοχείο σε δροσερό και σκιερό μέρος για 4-6 ημέρες και μετά συντηρείστε τις πίκλες στο ψυγείο.

Παγάκια από αρωματικά βότανα

Αν τα βότανα που έχετε στο ψυγείο σας αρχίζουν να χάνουν τα αρώματά τους, μπορείτε να προσθέσετε τζίντζερ, σκόρδο ή φλούδες από εσπεριδοειδή και να τα καταψύξετε σε παγοθήκες ή σε σακουλάκια με κλείσιμο zipper. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε διαφορετικά mix αρωματικών βοτάνων, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μαρινάδες, σούπες και λοιπές παρασκευές. Επίσης, μπορείτε να παγώσετε σε παγοθήκες ψιλοκομμένα βότανα, βατόμουρα ή εσπεριδοειδή και να τα χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε το νερό σας ή να τα προσθέσετε σε κοκτέιλ.

Extra tip: αν χρησιμοποιήσετε σακουλάκια γράψτε στο εξωτερικό τους, τι περιέχει το καθένα. 

Σάλτσες και αρωματισμένο ξίδι από φρούτα, λαχανικά και βότανα

Υπάρχουν λαχανικά, όπως η γλυκοπατάτα, που μπορούν να καταναλωθούν και με τη φλούδα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πλυθεί καλά, υπάρχουν όμως και άλλα των οποίων οι φλούδες δεν συνηθίζονται να καταναλώνονται όπως τα καρότα. Τέτοιες φλούδες ή τα φύλλα από το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορείτε να τα καταψύξετε και όταν θελήσετε να τα χρησιμοποιήσετε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε απλά υλικά και για να φτιάξετε γευστικούς ζωμούς ή βάσεις για σούπες. Επιπλέον, μπορείτε να παρασκευάσετε νόστιμες σάλτσες με περισσεύματα από σαλάτες, προσθέτοντας απλώς μπαχαρικά, σκόρδο ή λίγο τσίλι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα τεμαχίσετε και να τα μαγειρέψετε σε σιγανή φωτιά. Αν πάλι, θέλετε να αξιοποιήσετε τις φλούδες από φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι μπορείτε να φτιάξετε αρωματισμένο ξίδι.

Τέλος, τα περισσευούμενα φύλλα από τα λαχανικά (προσοχή: να έχετε ελέγξει πριν ποια μπορούν να καταναλωθούν και ποια όχι) μπορείτε να τα βάλετε σ’ ένα μπολ, να προσθέσετε βραστό νερό μέχρι να σκεπαστούν και να περιμένετε 30 δευτερόλεπτα. Έπειτα, στραγγίζετε, προσθέτετε κρύο νερό, και αφήνετε για 1-2 λεπτά. Στραγγίζετε ξανά και μπλεντάρετε. Προσθέστε λίγο σκόρδο ή τζίντζερ και μπλεντάρετε μέχρι να έχετε λεία υφή (ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό). Το μείγμα μπορείτε το χρησιμοποιήσετε επί τόπου ή να το καταψύξετε.