IMG_5499
clock icon
2:0'

Κασιώτικο πιλάφι με μοσχάρι

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κιλά μοσχάρι ή αρνί ή κατσίκι
  • 2-3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπολτε
  • 5-6 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 400 γρ. ρύζι γλασέ
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Tips

  • Το πιλάφι είναι αριστοκρατικό φαγητό, αφού το ρύζι αποτελεί σύμβολο του πλούτου υλικών αγαθών αλλά και συναισθημάτων. Γι’ αυτό βρίσκεται πάντα στο κέντρο των γλεντιών και της χαράς.

Ένα παραδοσιακό φαγητό της Κάσου το οποίο γίνεται σχεδόν με όλα τα κόκκινα κρέατα, εδώ το συναντάμε στην εκδοχή του με μοσχάρι, σε ένα πιάτο-λουκούμι.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, θωρακίζουμε το κρέας πολύ καλά από όλες τις πλευρές. Κατόπιν, τσιγαρίζουμε μέσα το κρεμμύδι και τον πελτέ για 1΄ και προσθέτουμε και τις ντομάτες. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε την κανέλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό, μέχρι να καλυφθούν τα υλικά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι για περίπου 2 ώρες.

Κατόπιν, σουρώνουμε το ζουμί για να κάνουμε το πιλάφι. Το μετράμε σε όγκο, θέλουμε να είναι 1 φλιτζάνι ρύζι και 3 φλιτζάνια ζουμί. Πρώτα πλένουμε καλά το ρύζι και το προσθέτουμε στο ζουμί που βράζει ανακατεύοντας.

Έπειτα από 10΄ αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά. Το περιχύνουμε με το βούτυρο, λιωμένο και καυτό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, θωρακίζουμε το κρέας πολύ καλά από όλες τις πλευρές. Κατόπιν, τσιγαρίζουμε μέσα το κρεμμύδι και τον πελτέ για 1΄ και προσθέτουμε και τις ντομάτες. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε την κανέλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό, μέχρι να καλυφθούν τα υλικά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι για περίπου 2 ώρες.

Βήμα 2

Κατόπιν, σουρώνουμε το ζουμί για να κάνουμε το πιλάφι. Το μετράμε σε όγκο, θέλουμε να είναι 1 φλιτζάνι ρύζι και 3 φλιτζάνια ζουμί. Πρώτα πλένουμε καλά το ρύζι και το προσθέτουμε στο ζουμί που βράζει ανακατεύοντας.

Βήμα 3

Έπειτα από 10΄ αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά. Το περιχύνουμε με το βούτυρο, λιωμένο και καυτό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.