Η μοναδικότητα των Κυκλάδων, η θρυλική ομορφιά τους και η έλξη που ασκούν είναι διεθνής κι αδιαμφισβήτητη. Πρόκειται για ένα από τα μαγευτικότερα νησιωτικά συμπλέγματα του παγκόσμιου χάρτη, όπου ενώ κάθε νησί ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη ταυτότητά του, όλα μοιράζονται κοινά γνωρίσματα όπως η απέριττη αλλά τόσο γοητευτική αρχιτεκτονική, οι συγκλονιστικές παραλίες, τα κουκλίστικα χωριά, ο πλούτος ιστορίας και παραδόσεων και βέβαια η κορυφαία γαστρονομία σε όλες τις εκφάνσεις της. Ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα με τα δώρα του Αιγαίου, ταβερνάκια σε ορεινά χωριά με ντόπια κρεατικά, ολόφρεσκα ζαρζαβατικά από οικογενειακά μποστάνια, ξεχωριστές συνταγές που ουσιαστικά διηγούνται ιστορίες τόπων και ανθρώπων, μάγειροι και μαγείρισσες που με μεράκι έμαθαν να αξιοποιούν ό,τι προσφέρει ο τόπος τους δημιουργώντας γευστικά θαύματα, συνθέτουν τραπέζια-ωδή στην αυθεντικότητα, την εντοπιότητα, την ουσία της γαστρονομίας. Πλάι τους γλυκά παραδοσιακά, γευστικά κι υγιεινά, εκφράζουν την ίδια την απλότητα των Κυκλάδων, τρατάρουν διαχρονικά τους επισκέπτες, γεμίζουν γλύκα τις καλοκαιρινές στιγμές μας.
Θα έλεγε κανείς, ότι σύνθετες συνταγές, πολύπλοκες τεχνικές, ξενόφερτες ιδέες και τάσεις δεν χωρούν δίπλα τους. Κι όμως, όταν πρόκειται για ανθρώπους με σεβασμό στην παράδοση, αγάπη για την τέχνη της ζαχαροπλαστικής και πάθος για δημιουργία, το γευστικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικό και ποιοτικό που δικαιώνει τη νεωτερικότητα. Τέτοια είναι η περίπτωση του Ακταίον Pastry Boutique, μιας βραβευμένης patisserie που όχι μόνο έχει πλέον καθιερωθεί ως κορυφαίο ζαχαροπλαστείο της Νάξου, αλλά μπορεί επάξια να σταθεί μεταξύ των εκλεκτότερων της χώρας μας.
Ρίζες μικρασιατικές, έμπνευση αξιώτικη και βλέμμα στραμμένο στη Γαλλία
Σαν παραμύθι ξετυλίγεται η γλυκιά ιστορία του Ακταίον, ακριβώς πριν 70 χρόνια, όταν ο παππούς Νικολής φτάνει στο λιμάνι της Νάξου από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, κουβαλώντας στις αποσκευές του μοναδικές παραδοσιακές συνταγές της Ανατολής, γεμάτες αρώματα και μπαχάρια. Που να φανταζόταν καθώς πάλευε να στήσει τη νέα του ζωή, ότι το μαγαζί του θα εξελισσόταν σ’ ένα κεφάλαιο κληρονομιάς για την οικογένεια και σε σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν τις εκλεκτότερες γεύσεις. Η επόμενη γενιά, στο πρόσωπο του Νίκου και της Παναγιώτας Φραγκίσκου, έχοντας κληρονομήσει αυτό ακριβώς το μεράκι για δημιουργίες αγνές και παραδοσιακές, φρόντισε να συνεχίσει βασισμένη στις ίδιες συνταγές, αλλά και να τις εμπλουτίσειμε επιρροές από την γαλλική ζαχαροπλαστική, που ήδη είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή στις Κυκλάδες. Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που με πολύ κόπο άρχισαν να εδραιώνουν το όνομα Ακταίον ως συνώνυμο των υψηλής ποιότητας γλυκών στη Νάξο, αλλά και που μύησε την τρίτη γενιά στη μαγεία του ζαχαρένιου τους σύμπαντος.
Πράγματι, για την κόρη του ζευγαριού και σημερινή κινητήριο δύναμη του Ακταίον Pastry Boutique, κα Καλίτσα Φραγκίσκου, η ενασχόληση με τη ζαχαροπλαστική και η συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης, στα χνάρια της οποίας βαδίζει με σταθερά βήματα και την οποία έχει εξελίξει θεαματικά, «ήταν μονόδρομος». Το παραδέχεται με υπερηφάνεια, συνείδηση της ευθύνης απέναντι στον κόπο των προηγούμενων γενιών, αλλά και βαθιά ευγνωμοσύνη προς τους γονείς της που «καθώς δούλευαν για το ζαχαροπλαστείο ασταμάτητα, μου δίδαξαν την αξία της εργατικότητας και μου μετέδωσαν τη σπάνια εργασιακή τους ηθική», μας αφηγείται καθισμένη σ΄ένα από τα κοντινότερα στη θάλασσα τραπέζια του κομψού τους καφέ-ζαχαροπλαστείου στη Χώρα της Νάξου, με την υπέροχη θέα στη μαρίνα και το λιμάνι. Ήταν αυτές οι επιρροές που είχε μεγαλώνοντας μέσα «στον γλυκόκοσμο του Ακταίον», που την ώθησαν στην απόφαση να ασχοληθεί ενεργά όχι μόνο με την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά με τη ζαχαροπλαστική στην πιο εξελιγμένη και ποιοτική μορφή της. Συνοδοιπόρος και συνεργάτης της, ο εξίσου αφοσιωμένος στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής και εξαιρετικά δημιουργικός pastry chef σύζυγός της, Σταμάτης Ξενάκης, με τον οποίο έβαλαν τα θεμέλια της επιτυχημένης νέας εποχής του Ακταίον.
Η διεθνής αναγνώριση, τα βραβευμένα macaron
Η Καλίτσα κι ο Σταμάτης μοιράζονται δύο πολύ δυνατά κοινά γνωρίσματα: τη σεμνότητα και το πάθος γι΄αυτό που κάνουν. Εκείνη, πάντα ευγενής κι αεικίνητη πηγαινοέρχεται μεταξύ των δύο πλέον boutique pastry shops τους κι επιμελείται κάθε λεπτομέρεια της προσεγμένης, κομψής αισθητικής του χώρου και των δημιουργιών τους. Εκείνος ολημερίς στο εργαστήριο, ετοιμάζει με τα εκλεκτότερα υλικά λαχταριστούς πειρασμούς γεμάτους αρώματα και γεύσεις, που ξεδιπλώνονται σαν διαδοχικές εκπλήξεις στο στόμα μυώντας μας στην υψηλή τέχνη της ζαχαροπλαστικής.
Αυτά κυρίως κατά την καλοκαιρινή σεζόν, γιατί ο υπόλοιπος χρόνος είναι αφιερωμένος σε σεμινάρια, ταξίδια γευστικών αναζητήσεων και διαρκείς πειραματισμούς για δημιουργίες που παντρεύουν ιδανικά την παράδοση του νησιού –διαρκής πηγή έμπνευσης και για τους δύο- με τις τελευταίες τάσεις του χώρου. Κάπως έτσι, ένας ολόκληρος χειμώνας ατέλειωτων παρασκευών, είχε σαν αποτέλεσμα τα διάσημα γαλλικά macaron, αυτές οι αέρινες αλλά και απαιτητικές στη σωστή παρασκευή τους γλυκές μπουκιές, όχι μόνο συστήθηκαν στη Νάξο, αλλά κατάφεραν να φυλακίσουν τη γεύση του Αιγαίου σε μια ανάλαφρη μπουκιά.
«Χρειάστηκαν αμέτρητες δοκιμές μέχρι το αποτέλεσμα να αγγίζει την τελειότητα, να είναι εφάμιλλο των macaron που είχαμε δοκιμάσει σε κορυφαία παριζιάνικα ζαχαροπλαστεία» θυμάται η Καλίτσα και το αποτέλεσμα σίγουρα τους δικαίωσε: παντρεύοντας το macaron με ελληνικές γεύσεις και προϊόντα της ναξιακής γης και δίνοντας σαφή ελληνική ταυτότητα στο γαλλικής προέλευσης γλύκισμα, ο Σταμάτης βραβεύτηκε από την Γαλλική πρεσβεία το 2018 για αυτήν του την προσπάθεια και το Ακταίον δικαίως επιδεικνύει περήφανα το αργυρό βραβείο για τις γεύσεις Γλυκάνισος με ανθό αλατιού και Ελαιόλαδο με βασιλικό και περγαμόντο.
Τα φημισμένα γλυκά είχαν βρει πλέον έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους τους εκτός Γαλλίας, αλλά και μια θέση δίπλα στα παραδοσιακά νησιωτικά αμυγδαλωτά που δεν έπαψαν ποτέ να παρασκευάζονται στο Ακταίον. Πλέον, η γεμάτη ποπ χρώματα βιτρίνα του ψυγείου, μια αληθινή απεικόνιση της καλοκαιρινής ευφορίας, περιλαμβάνει μια διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα 20 αυτή τη στιγμή γεύσεων, όπου ξεχωρίζουν αυτές που τιμούν τις κυκλαδίτικες ρίζες του Ακταίον: το Θυμαρίσιο μέλι με βιολογική λεβάντα Νάξου, το Κίτρο, το Σκάμνο –αξιώτικο μαύρο μούρο- με σοκολάτα και ρούμι και η ολοκαίνουργια δημιουργία Γραβιέρα με σύκο και πιπέρι. Κι αν καθένα ζυγίζει μερικά μόνο γραμμάρια, η ισορροπημένη έκρηξη γεύσης και αρωμάτων που κρύβει κάθε δαγκωνιά του τραγανού κελύφους, μένει πραγματικά αξέχαστη.
Φαντασία, έμπνευση και signature γλυκές δημιουργίες
Οι παθιασμένοι άνθρωποι που αφοσιώνονται σ΄αυτό που αγαπούν δεν εφησυχάζουν ποτέ κι αυτό είναι εμφανές στην περίπτωση του δημιουργικού ζεύγους. Κάθε σεζόν οι βιτρίνες του Ακταίον, εκτός από τις πολύχρωμες σειρές ολόφρεσκων macaron, είναι γεμάτες γλυκές δημιουργίες που αποτελούν τον ορισμό της υψηλής ζαχαροπλαστικής αλλά και των ακαταμάχητων πειρασμών. Η ενασχόληση και της τέταρτης γενιάς πλέον με την οικογενειακή επιχείρηση, η εξακολούθηση παρακολούθησης σεμιναρίων σε Γαλλία και Ιταλία, τα ταξίδια αναζήτησης γευστικών συγκινήσεων, χαρίζουν σε όσους βρεθούν στη Νάξο, γλυκά κομψοτεχνήματα της καλύτερης ποιότητας, υψηλής αισθητικής και δυνατών γευστικών συγκινήσεων.
Το ολόιδιο μ’ εξωτική καρύδα Exotic, ένας δροσερός καλοκαιρινός συνδυασμός από φρούτο του πάθους, μάνγκο, ανανά και μους καρύδας, πάνω σε τραγανή βάση μαρέγκας που σχεδόν λυπάσαι να το φας, το πλουσιότατο Hukabi ένα κέικ φουντουκιού με σοκολάτα που υποδέχεται την καραμέλα βουτύρου και την πραλίνα φουντουκιού, το Yuzu Valrhona η απόλυτη ισορροπία κρέμας yuzu με τα εσπεριδοειδή καλαμάνσι και lime και το Secret Φιστίκι που εκτός από κρέμα φιστικιού εκπλήσσει με την υγρή πραλίνα φιστικιού στο κέντρο, είναι μερικές από τις ξεχωριστές φετινές δημιουργίες, που βρίσκει κάποιος δίπλα στα διαχρονικά αγαπημένα προφιτερόλ, τιραμισού, τάρτες και τις πρωτότυπες πάστες.
Κι επειδή καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν γίνεται κι η φαντασία του Σταμάτη δεν εξαντλείται στα μακαρόν, το ψυγείο του Ακταίον είναι γεμάτο ολόφρεσκα, αγνά παγωτά σε γεύσεις κλασικές και πειραγμένες, από Μακαρόν, Βιολέτα, Φραγκόσυκο Νάξου και Σοκολάτα-Grand Μarnier, ως το καταπληκτικό παραδοσιακό παρφέ που σε ταξιδεύει στην εποχή του παππού Νικολή ή τα sugarfree σορμπέ ροζ γκρέιπφρουτ, σοκολάτα-πορτοκάλι και γιαούρτι-αγριοκέρασο, πραγματικό δώρο σε όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη ή προσέχουν τη γραμμή τους.
Την πολυδιάστατη γευστική απόλαυση που μας περιμένει στο Ακταίον συμπληρώνει φέτος και η συνεργασία με την εικαστικό Λούλα Λεβέντη, με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων λειτουργίας αυτής της μοναδικής γκαλερί γλυκών. Οι νέες συσκευασίες που η καλλιτέχνης φιλοτέχνησε για το Ακταίον, παρουσιάζουν τα πολύχρωμα μακαρόν ως λαχταριστές οντότητες που ακροβατούν μεταξύ φαντασίας και ναξιακής πραγματικότητας, αναμειγνύοντάς τα με εμβληματικά πολιτιστικά σύμβολα και σημεία του νησιού. Το αποτέλεσμα είναι ένας χαρούμενος, πρωτότυπος, σουρεαλιστικός χάρτινος κόσμος, έτοιμος να γεμίσει με βραβευμένα macaron, το magnum opus των εξαιρετικών γλυκών δημιουργιών του Ακταίον. Δεν έχετε παρά να διαλέξετε τις γεύσεις που σας φαίνεται πιο δελεαστικές και να απολαύσετε κάθε αρωματική μπουκιά βολτάροντας στα σοκάκια της αγαπημένης Νάξου.
info
Π. Πρωτοπαπαδάκη, Χώρα Νάξου & Επαρχιακή οδός Νάξου-Εγγαρών