Αν θέλετε μια μοναδικά νόστιμη συνταγή που φτιάχνεται ιδανικά με leftovers από ριζότο και γέμιση από τυριά, αλλαντικά, αλλά και τον κιμά που περίσσεψε, τότε πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στο τραπέζι σας τα ξακουστά ιταλικά arancini!
Υλικά
- 800 γρ. ριζότο της επιλογής μας, λευκό ή κοκκινιστό, από την προηγουμένη
- 200 γρ. κιμά μαγειρεμένο
- 100 γρ. λαχανικά βρασμένα (αρακά, καλαμπόκι, καρότα)
- διάφορα αλλαντικά και τυριά, ψιλοκομμένα
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 1 μεγάλο αυγό
- 100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- σπορέλαιο καλής ποιότητας
Μερίδες: 6
Για τα κεφτεδάκια ρυζιού (arancini)
Για πανάρισμα και τηγάνισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Κεφτεδάκια ρυζιού: Χρησιμοποιούμε ριζότο της προηγούμενης ημέρας, το οποίο αφήνουμε στο ψυγείο. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα τοποθετούμε στον πάγκο.
Βήμα 2
Λαδώνουμε τα χέρια μας και παίρνουμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας από το ριζότο (70 γρ.), το ανοίγουμε στην παλάμη μας και τοποθετούμε μέσα τη γέμιση της επιλογής μας. Κλείνουμε σε μπαλίτσα, την «περνάμε» από το αυγό και πανάρουμε στη φρυγανιά. Ακουμπάμε τα ρυζοκεφτεδάκια σε πιατέλα.
Βήμα 3
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το σπορέλαιο να κάψει και τηγανίζουμε τα arancini μέχρι να χρυσαφίσουν. Σερβίρονται ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη