Βουτυράτη ζύμη, άρωμα κανέλας και βελούδινη κρέμα κάστανο (σπιτική ή του εμπορίου). Αυτά τα ρολά θα τα ψήσουμε ξανά και ξανά και θα τα συνδυάσουμε με ένα καυτό ρόφημα κακάο που τους ταιριάζει απόλυτα.
Υλικά
- 5 γρ. μαγιά στιγμής ή 15 γρ. μαγιά νωπή
- 1 ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
- 120 ml γάλα φρέσκο, χλιαρό
- 350 γρ. αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 μεγάλο αυγό
- 120 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 80 γρ. μαύρη ζάχαρη μαλακή
- 3/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
- 350 γρ. βρασμένα κάστανα
- 80 ml ζεστό γάλα
- 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Μερίδες: 5-6
Για τη ζύμη
Για την κρέμα κάστανο
Για την κρέμα τυριού
Διαδικασία
Βήμα 1
Κρέμα κάστανο: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Ζύμη: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και την κρυσταλλική ζάχαρη στο γάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 10΄. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και τη μαγιά, κατόπιν το αυγό, το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας. Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40΄.
Βήμα 3
Τοποθετούμε στον πάγκο μας αντικολλητικό χαρτί περίπου 50 εκ., τοποθετούμε επάνω τη ζύμη και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα με τα χέρια μας ή με πλάστη. Απλώνουμε την κρέμα κάστανο σε όλη την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη και την κανέλα. Τυλίγουμε σε ρολό και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 5-6 ρολά, τα οποία φροντίζουμε να έχουν το ίδιο πάχος.
Βήμα 4
Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί, φροντίζοντας να μην τα στριμώξουμε γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο, και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20΄ να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και ψήνουμε περίπου για 30΄.
Βήμα 5
Κρέμα τυριού: Στο μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά για 2΄-3΄. Όσο είναι ζεστά τα ρολά κανέλας τα περιχύνουμε με την κρέμα και σερβίρουμε.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη