Αυτή η ινδική σάλτσα δίνει εξωτικό χαρακτήρα στο κοτόπουλο και το μεταμορφώνει γευστικά.
Κοτόπουλο σε ινδική σάλτσα με ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 800 γρ. φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε μπουκιές
- 100 στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
- 30 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας λεμόνι
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- 30 γρ. βούτυρο ή λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 50 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
- 50 γρ. κάσιους ή αμύγδαλα ασπρισμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
- 1½ κουτ. γλυκού garam masala ή κάρυ
- 1/4 κουτ. γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι, προαιρετικά
- 300 γρ. αποφλοιωμένες ντομάτες με τον χυμό τους
- 150 γρ. γιαούρτι, για το τελείωμα της σάλτσας
- αλάτι
Για το μαρινάρισμα του κοτόπουλου
Για τη σάλτσα Μasala
Διαδικασία
Βήμα 1
Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το μαρινάρισμα του κοτόπουλου, το οποίο προσθέτουμε μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Μαρινάρουμε στο ψυγείο για 30΄ ή και περισσότερο, αν έχουμε χρόνο.
Βήμα 2
Κατόπιν βάζουμε το κοτόπουλο σε πυρίμαχο σκεύος ή αντικολλητικό ταψί ψήνουμε στον φούρνο και το ψήνουμε στους 200°C για 25΄ στις αντιστάσεις.
Βήμα 3
Σάλτσα Μasala: Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι καρύδας και σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 10΄ τα κρεμμύδια, τα οποία αλατίζουμε. Προσθέτουμε τα σκόρδα και το τζίντζερ σοτάροντας για 2΄ ακόμη και συνεχίζουμε προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Βήμα 4
Τέλος, προσθέτουμε 150 ml νερό και μαγειρεύουμε για 10΄ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πολτοποιούμε τη σάλτσα, την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και αφού την αφήσουμε να πέσει η θερμοκρασία της, ενσωματώνουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας πολύ καλά.
Βήμα 5
Μόλις βγάλουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο, το προσθέτουμε αμέσως στη σάλτσα και κουνάμε την κατσαρόλα.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη