Μια γιορτή για τους λάτρεις της αρτοποιίας ανά τον κόσμο αποτέλεσε ο παγκόσμιος διαγωνισμός “ΙΒΑ UIBC Bakers Cup 2023”, που φιλοξενήθηκε στο Μόναχο. Με το θέμα του διαγωνισμού, «Ο κόσμος των ζώων», οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα κεράσματα, τα δανέζικα γλυκά και πολλά άλλα αρτοσκευάσματα επίδειξης, που εμπνεύστηκαν από τα ζώα και τη φύση.
Οι κριτές του διαγωνισμού
Η Ελληνική Εθνική Ομάδα, στην παρθενική της εμφάνιση στον διαγωνισμό, κατέκτησε την 5η θέση, ανάμεσα σε 12 χώρες, χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις και στην αφοσίωση της στην τέχνη της αρτοποιίας. Ανέδειξε το υψηλό επίπεδο, την ποικιλία και την πλούσια παράδοση της ελληνικής αρτοποιίας παγκοσμίως, αφήνοντας πίσω της χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ιταλία, η Χιλή, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ισλανδία και το Περού.
Το τραπέζι της Κίνας
Οι χώρες που κατέλαβαν τις πέντε πρώτες θέσεις στον διαγωνισμό, είναι: η Κίνα την 1η θέση, η Ν. Κορέα τη 2η θέση, η Γερμανία την 3η θέση, η Γαλλία την 4η θέση, η Ελλάδα την 5η θέση. Τα ειδικά βραβεία κατανεμήθηκαν ως εξής: Το βραβείο για το καλύτερο γλυπτό από ζύμη απονεμήθηκε στη Γερμανία. Το βραβείο στην κατηγορία Danish pastry απέσπασε η Ιταλία. Το βραβείο στις κατηγορίες Party items και Ψωμιά κέρδισε η Κίνα.
Σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο, η Ελληνική Εθνική Ομάδα διακρίθηκε για την αριστοτεχνία και τη δημιουργικότητά της, παρουσιάζοντας πεταλούδες, μέλισσες, έναν ταύρο, ιδιαίτερα ψωμιά, ξεχωριστά “έργα τέχνης” από ζύμη. Η σπουδαία αυτή διάκριση στον διαγωνισμό αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό ορόσημο για την αρτοποιία της χώρας μας.
Την Ελλάδα αντιπροσώπευσαν στον διαγωνισμό, ο Χάρης Παπαλίτσας και ο Δημήτρης Φραγκογιάννης. Οι δύο Έλληνες αρτοποιοί κατάφεραν να κερδίσουν την εκτίμηση της κριτικής επιτροπής με τις εντυπωσιακές τους δημιουργίες και υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους Stephane Ollivier, διακεκριμένου Γάλλου Chef Boulanger, από το Ritz Paris.
Ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή τη διάκριση ήταν και η συμβολή των βοηθών της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας: Παναγιώτη Κασιμάτη, Γαρύφαλλου Καλύβα και Βασίλη Πανουσάκη. Manager της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας ήταν η Gastronomy Essentials, που με την εξαιρετική οργάνωση, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό που επέδειξε, συνέβαλε σε αυτή τη μεγάλη διάκριση.
Δείτε το βίντεο της βράβευσης εδώ.