Μια θρεπτική σαλάτα με τόφου και ελαιόλαδο είναι η εύκολη και νόστιμη συνταγή του TikTok που όλοι –vegan ή όχι- χρειαζόμαστε για να το βάλουμε σήμερα στη διατροφή μας. Το μαγειρεύουμε σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το συνδυάζουμε με φρέσκα πράσινα λαχανικά, αβοκάντο και κρεμώδη σος ταχινιού και μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά έχουμε καταφέρει να νοστιμίσουμε το τόφου με τρόπο μεσογειακό και υγιεινό.
Τόφου και μαγειρική
Το τόφου (tofu) είναι ένα φυτικό προϊόν που φτιάχνεται από γάλα σόγιας, έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης και μοιάζει με λευκό τυρί. Έχει ουδέτερη γεύση και για το λόγο αυτό πολλοί αποφεύγουν να το χρησιμοποιήσουν στις συνταγές τους. Αυτό που δε γνωρίζουν όμως είναι ότι το θρεπτικό τόφου μπορεί να απορροφήσει πολύ εύκολα τις γεύσεις και τα αρώματα των υλικών με τα οποία μαγειρεύεται και ότι ταιριάζει σχεδόν με όλα, ακριβώς λόγω της ουδέτερης γεύσης του.
Mαγειρεύεται πολύ εύκολα και μπορεί να μπει σε σαλάτες, σε τάρτες ακόμα και σε βάφλες, όπως στη συνταγή για μοναδικές vegan βάφλες από τόφου που έχουμε παρουσιάσει παλαιότερα. Στο TikTok βρήκαμε μια εύκολη και υγιεινή σαλάτα με τόφου μαγειρεμένο σε ελαιόλαδο και με υγιεινά υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας. Η συνταγή αυτή ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες, γιατί δεν περιέχει κάποιο γλυκαντικό (πχ. σιρόπι αγαύης) ή σος του εμπορίου αλλά ελαιόλαδο και χειροποίητη σος ταχίνι.
Παρακάτω παρουσιάζουμε τη συνταγή του @plantbasedschool από το TikTok με όλη τη διαδικασία και τα υλικά που χρειαζόμαστε. Φυσικά μπορούμε να πειραματιστούμε και να αυξομειώσουμε τις ποσότητες (π.χ. των μπαχαρικών) ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις.
Δείτε παρακάτω τη συνταγή:
@plantbasedschool Easy Tofu Salad (healthy & quick dinner idea) #tofurecipe #saladrecipe #healtydinner #easyrecipe #plantbased ♬ original sound – Nico & Louise
Πράσινη σαλάτα με τόφου και σος ταχίνι
Υλικά
Για το τόφου
1 συσκευασία τόφου (ή την ποσότητα που προτιμάτε)
1 φλιτζ. κορν φλάουρ
1 κουτ. σούπας πάπρικα
1 κουτ. σούπας σκόρδου, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
αλάτι και πιπέρι
ε.π. ελαιόλαδο
Για τη σος ταχίνι
1 φλιτζ. ταχίνι
1 φλιτζ. νερό
χυμό από 1 λεμόνι
1 μικρή σκελίδα σκόρδου
λίγο αλάτι
Για την πράσινη σαλάτα
1 μαρούλι
1 ματσάκι ρόκα
10 ντοματίνια
1 αγγούρι
σπόρια από καλαμπόκι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 αβοκάντο, ώριμο
Διαδικασία
Τόφου: Βγάζουμε το τόφου από τη συσκευασία και το ταμπονάρουμε με μια πετσέτα ώστε να αφαιρέσουμε την περιττή υγρασία. Στη συνέχεια το κόβουμε σε κυβάκια μεγέθους το πολύ 1,5 εκ. και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο και ρηχό γυάλινο πυρίμαχο σκεύος.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, την πάπρικα, τη σκόνη σκόρδου, το τσίλι, το αλάτι και το πιπέρι και αναμειγνύουμε τα υλικά με έναν αυγοδάρτη (σύρμα). Προσθέτουμε το τόφου και στη συνέχεια κουνάμε με κυκλικές κινήσεις το σκεύος ώστε να καλυφθούν πλήρως τα κυβάκια με τα μπαχαρικά και το αλεύρι.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα κυβάκια τόφου ομοιόμορφα σε αυτό, προσέχοντας να μην κολλάνε μεταξύ τους. Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 12 λεπτά, φροντίζοντας να αναποδογυρίζουμε τα κυβάκια κάθε 2 με 3 λεπτά. Όταν γίνουν τραγανά και χρυσοκίτρινα, το τόφου μας είναι έτοιμο.
Σος ταχίνι: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε με έναν αυγοδάρτη το ταχίνι, το νερό, τον χυμό λεμονιού, τη σκελίδα σκόρδου και το αλάτι, ώστε να έχουμε μια ομοιογενή ρευστή σος.
Πράσινη σαλάτα: Κόβουμε το αγγούρι, τα ντοματίνια και το κρεμμυδάκι και τα βάζουμε μαζί με το μαρούλι, τη ρόκα και το καλαμπόκι σε ένα μεγάλο μπολ.
Λίγο πριν το σερβίρισμα, προσθέτουμε με τη σειρά το αβοκάντο, το τόφου και τη σος ταχίνι και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.