Μια πανεύκολη συνταγή για πικάντικο ρύζι. Τα μαύρα φασόλια τού δίνουν ιδιαίτερη γεύση ενώ η συνοδευτική δροσερή salsa το κάνει ένα μικρό γευστικό αριστούργημα στο άψε σβήσε!
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 200 γρ. ρύζι για πιλάφι
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- αλάτι
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- 150 γρ. πολύχρωμες πιπεριές, κομμένες σε κύβους
- 150 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 2 κουτ. σούπας σάλτα σόγιας
- 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
- 3/4 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι ή μια πιπεριά τσίλι, λεπτοκομμένη
- ½ κουτ. γλυκού καπνιστό πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ή ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 6 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, λεπτοκομμένες
- 1 ντομάτα, κομμένη σε κύβους και χωρίς τα σποράκια της
- 1 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. μαύρα φασόλια από κοσνέρβα, στραγγισμένα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το πιλάφι με κουρκουμά
Για τα λαχανικά
Για τη salsa
Για το σερβίρισμα
Tips
- Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το ρύζι και με περισσότερα λαχανικά εποχής της αρεσκείας μας για ένα ακόμα πιο χορταστικό πιάτο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη δροσερή salsa ανακατεύοντας τις ελιές, την ντομάτα, το λεμόνι, τον κόλιανδρο, αλατοπιπερώνουμε και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Βήμα 2
Ταυτόχρονα, σε νερό που κοχλάζει προσθέτουμε το αλάτι, το λεμόνι, τον κουρκουμά και το ρύζι. Βράζουμε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 20΄.
Βήμα 3
Σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 5΄. Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, τα μπαχαρικά, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και 150 ml ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέχρι για 10΄, μόλις το ρύζι είναι έτοιμο το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε και κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι.
Βήμα 4
Σερβίρουμε το ζεστό ρύζι με τα μαύρα φασόλια, τη salsa ελιάς, χυμό λάιμ και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη