Τώρα που τα παιδιά μας επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες, πρέπει να έχουν μαζί τους ένα καλό, υγιεινό σνακ, ώστε να μείνουν μακριά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι η εύκολη λύση όταν πεινούν. Γι’ αυτό ετοιμάζουμε γρήγορα και πολύ εύκολα μπανανόψωμο που το αγαπημένο κολατσιό των παιδιών και το ψήνουμε σε φριτέζα αέρος. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε πεκάν για έξτρα γεύση ή όποιον ωμό ξηρό καρπό αγαπούν τα μικρά μας.

Επίσης μια πολύ καλή προσθήκη είναι φυσικά και τα κομματάκια σοκολάτας που κάνουν το μπανανόψωμο ακόμα πιο δελεαστικό. Αυτός άλλωστε είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσουμε τις ώριμες μπανάνες. Πόσο εύκολο είναι; Θα χρειαστεί να αφιερώσουμε περίπου 10 λεπτά στην προετοιμασία και περίπου 1 ώρα στο ψήσιμο. Παιχνιδάκι δηλαδή, αφού όλη τη δουλειά την κάνει η φριτέζα αέρος. Ας δούμε πώς να το ετοιμάσουμε:

Υλικά:
150 ml ηλιέλαιο ή φυτικό λάδι, συν επιπλέον για το ταψί
150 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
2 πολύ ώριμες μπανάνες
50 γρ. πεκάν, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
50 γρ. κομματάκια σοκολάτας (προαιρετικά)

Διαδικασία:
Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του 1 λίτρου και στρώνουμε λαδόκολλα. Προσοχή! Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η φόρμα χωράει στο καλάθι της φριτέζας. Αν δεν έχουμε στο επιθυμητό μέγεθος, χρησιμοποιούμε φορμάκια για μάφινς ή ένα ταψάκι που να ταιριάζει στη συσκευή μας.

Ζεσταίνουμε τη φριτέζα στους 160°C. Ανακατεύουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα αυγά σε ένα μπολ. Πολτοποιούμε τις μπανάνες και στη συνέχεια τις προσθέτουμε στο κουρκούτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα μισά πεκάν και όλα τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα και από πάνω ρίχνουμε τα υπόλοιπα πεκάν.

Ψήνουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο μίγμα μας, όπως κάνουμε και όταν ψήνουμε στον φούρνο. 20 λεπτά αφότου αρχίσει το ψήσιμο ελέγχουμε αν έχει ροδίσει περισσότερο από ότι πρέπει. Αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 140°C ή καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί.

Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το σερβίρουμε. Διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο για έως και τρεις ημέρες.

Δείτε όλες τις συνταγές για φριτέζα αέρος εδώ.