Και ποιος δεν αγαπά τα μακαρόνια με κιμά; Όσων ετών και αν είμαστε, πάντα θα απολαμβάνουμε ένα ή και περισσότερα πιάτα από αυτό το φαγητό που σίγουρα μας γυρίζει πίσω στα παιδικά μας χρόνια. Ωστόσο, οι εποχές αλλάζουν, οι διατροφικές τάσεις και συνήθειες εξελίσσονται και κάποιοι αποφασίζουν να αποβάλλουν το κρέας από τη διατροφή τους. Θα μου πείτε, ας μη φάνε μακαρόνια με κιμά. Κι αν θέλουν; Έχουμε βρει τις λύσεις και τις προτείνουμε παρακάτω!
Μπορεί να μην είναι σαν τον κιμά που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε, αλλά κάποια από τα παρακάτω είναι σίγουρα πεντανόστιμα και θρεπτικά ενώ με τις ανάλογες προσθήκες μπαχαρικών και λαχανικών μπορούν να πλησιάσουν λιγάκι!
Μακαρόνια με κιμά με σάλτσα σόγιας
Είναι ό,τι πιο κοντινό στα μακαρόνια με κιμά που όλοι γνωρίζουμε, ειδικά για εκείνους που αγαπούν πολύ τα μπαχαρικά και την ντομάτα και τα προσθέτουν με γενναιοδωρία στον κιμά από κρέας. Για να γίνει πιο νόστιμη η σάλτσα κιμά σόγιας, χρειάζονται πολλά αρώματα ώστε να είναι η γεύση πιο πλούσια. Η προσθήκη επιπλέον λαχανικών όπως η πιπεριά, το κολοκύθι αλλά και η μελιτζάνα θα δώσει μια άλλη σπιρτάδα στο πιάτο.
Δείτε και μια πρόταση για το πώς να μαγειρέψετε τη σόγια για vegeterian μακαρονάδες.
Μπολονέζ μανιταριών
Ένας κλασικός τρόπος να αντικαταστήσετε το κρέας είναι τα μανιτάρια. Δίνουν νόστιμα αλλά και θρεπτικά πιάτα. Επομένως αντί για κιμά, έχουμε μανιτάρια. Η προσθήκη και άλλων αρωματικών λαχανικών, όπως το καρότο και το σέλερι δίνει επιπλέον αρώματα και νοστιμιά στο πιάτο. Εννοείται ότι η ντομάτα αλλά η δάφνη συμπληρώνει αρμονικά τη γεύση.
Η συνταγή για μπολονέζ μανιταριών από τον Master Chef Λάμπρο Βακιάρο.
Σάλτσα από φακές
Τα όσπρια είναι χορταστικά και θρεπτικά και αποτελούν τη βάση της χορτοφαγικής διατροφής. Οπότε μπορούμε να φτιάξουμε μπολονέζ με φακές. Η προσθήκη μανιταριών κάνει το πιάτο ακόμα πιο νόστιμο, προσδίδοντάς του και περισσότερη ενέργεια, ειδικά για όσους ακολουθούν vegan διατροφή.
Εδώ η συνταγή για σπαγγέτι με σάλτσα από φακές και μανιτάρια.
Κιμάς από κουνουπίδι
Ένας πρωτότυπος τρόπος για να πείσετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν το κουνουπίδι. Να το βαφτίσετε μακαρόνια με κιμά. Απλώς θα είναι από το λαχανικό που δεν είναι και πολύ ελκυστικό με την πρώτη… ματιά σε πολύ κόσμο.
Με το σωστό μαγείρεμα και τα μπαχαρικά, το κουνουπίδι αλλάζει και μετατρέπεται σε ένα πρώτης τάξεως έδεσμα! Για να συμπληρώσουμε και εδώ τη γεύση, είναι καλό να προσθέσουμε μανιτάρια.
Και παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή της Εύας Μονοχάρη για λαχματζούν από κουνουπίδι. Εδώ μπαίνει πάνω σε πίτα, εσείς μπορείτε να το συνδυάσετε με μακαρόνια.