kolokithorizo_anoigma
clock icon
60'

Κολοκυθόρυζο λεμονάτο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 80 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε μέτρια κυβάκια
  • 200 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα στον ρεντέ
  • 10 κολοκυθοανθούς, ψιλοκομμένους
  • 2 κουτ. σούπας σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 4 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 650 γρ. ζεστό νερό
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • αλάτι, λεμονοπίπερο
  • Για το σερβίρισμα

  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • χυμό λεμόνι
  • φρεσκοτριμμένο λεμονοπίπερο

Tips

  • Μπορείτε, αν θέλετε, σε μια παραλλαγή της συνταγής να προσθέσετε στο κολοκυθόρυζο αυγολέμονο.

Φανταστικό κολοκυθόρυζο στην κατσαρόλα, απόλυτα καλοκαιρινή, φρέσκια γεύση, αφού είναι η εποχή που βρίσκουμε τα πιο τρυφερά και νόστιμα κολοκυθάκια με ανθούς τους οποίους προσθέτουμε οπωσδήποτε!

Σε μια κατσαρόλα με ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 3΄. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το σέλερι, τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8΄-10΄.

Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το νερό, τον μαϊντανό, τον άνηθο και μαγειρεύουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά για περίπου 25΄.

Λίγο πριν αποσύρουμε προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα. Σερβίρουμε το κολοκυθόρυζο με επιπλέον λεμόνι, άνηθο και λεμονοπίπερο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 3΄. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το σέλερι, τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8΄-10΄.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το νερό, τον μαϊντανό, τον άνηθο και μαγειρεύουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά για περίπου 25΄.

Βήμα 3

Λίγο πριν αποσύρουμε προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα. Σερβίρουμε το κολοκυθόρυζο με επιπλέον λεμόνι, άνηθο και λεμονοπίπερο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη