Το tikka masala είναι ένα μείγμα μπαχαρικών της ινδικής κουζίνας με ζωηρό κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα και πλούσια, ελαφρά, αλμυρή γεύση, που του χαρίζουν μπαχαρικά όπως το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, ο κόλιανδρος, το κύμινο κ.ά. Το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα και deli. Tikka στα ινδικά σημαίνει κομμάτι κρέας, οπότε τα πιάτα στα οποία χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο μείγμα περιλαμβάνουν κρέας.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης του συγκεκριμένου μείγματος είναι το κοτόπουλο Tikka Masala. Πώς το φτιάχνουμε; Αναμειγνύουμε το μείγμα με γιαούρτι και στη συνέχεια μαρινάρουμε το κοτόπουλο. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες πριν το ψήσιμο.
Πέρα από τα κρεατικά ωστόσο, μπορείτε να το δοκιμάσετε σε όσπρια, σούπες, πιλάφια, ώστε να δώσετε μια πικάντικη νότα στη συνταγή σας. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα!