Sweet potato muffins

Υλικά

  • Μερίδες: 12
  • 2 μέτριες γλυκοπατάτες
  • (θα χρειαστούμε 300 γρ. πουρέ)
  • 175 γρ. φαρίνα ολικής αλέσεως
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 85 ml ηλιέλαιο
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • αλάτι
  • Για το crumble

  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 70 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 50 γρ. βούτυρο αλατισμένο, σε κύβους
  • 15 γρ. φαρίνα ολικής
  • αλάτι

Αυτά τα μάφιν είναι πολύ ιδιαίτερα. Με τη γλυκοπατάτα σαν βασικό συστατικό και το crumble ως τραγανό στοιχείο στην επιφάνειά τους θα γίνουν ανάρπαστα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τρυπάμε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι και τις βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 45΄ μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Όταν κρυώσουν οι πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε τη σάρκα τους σε μπολ. Αφήνουμε στην άκρη. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C στον αέρα.

Crumble: Όσο ψήνονται οι πατάτες φτιάχνουμε το crumble. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα και μια πρέζα αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να έχουμε μια εύθρυπτη υφή. Προσθέτουμε τη φαρίνα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη φαρίνα, τη ζάχαρη, την κανέλα και μία πρέζα αλάτι. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το λάδι, τα αυγά και τη βανίλια. Ενσωματώνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέσα τον πουρέ γλυκοπατάτας.

Αλείφουμε με ηλιέλαιο τις 12 θήκες μιας φόρμας για muffins. Μοιράζουμε τη ζύμη στις θήκες και πασπαλίζουμε με το μείγμα του crumble. Ψήνουμε για 45΄-50΄ ή μέχρι τα muffins να ψηθούν μέχρι μέσα (ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα). Σερβίρονται χλιαρά.

Φωτογραφία: Karen Thomas

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τρυπάμε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι και τις βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 45΄ μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Βήμα 2

Όταν κρυώσουν οι πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε τη σάρκα τους σε μπολ. Αφήνουμε στην άκρη. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C στον αέρα.

Βήμα 3

Crumble: Όσο ψήνονται οι πατάτες φτιάχνουμε το crumble. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα και μια πρέζα αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να έχουμε μια εύθρυπτη υφή. Προσθέτουμε τη φαρίνα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει.

Βήμα 4

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη φαρίνα, τη ζάχαρη, την κανέλα και μία πρέζα αλάτι. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το λάδι, τα αυγά και τη βανίλια. Ενσωματώνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέσα τον πουρέ γλυκοπατάτας.

Βήμα 5

Αλείφουμε με ηλιέλαιο τις 12 θήκες μιας φόρμας για muffins. Μοιράζουμε τη ζύμη στις θήκες και πασπαλίζουμε με το μείγμα του crumble. Ψήνουμε για 45΄-50΄ ή μέχρι τα muffins να ψηθούν μέχρι μέσα (ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα). Σερβίρονται χλιαρά.

Φωτογραφία: Karen Thomas