Vichychoise_200130_0155
clock icon
55'

Βισυζουάζ ή αλλιώς, σούπα με πράσο και πατάτα

Υλικά

  • Μερίδες: 6-8
  • 4 μεγάλα πράσα, μόνο το άσπρο κομμάτι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 μεσαίες πατάτες (περ. 750 γρ.) σε κομμάτια
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 ml. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών
  • 250 ml γάλα
  • 250 ml. κρέμα γάλακτος 36%
  • αλάτι, πιπέρι
  • ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για ντεκόρ στο σερβίρισμα
  • 300 γρ. κρουτόν (προαιρετικά)

Κρύα ή ζεστή, σε κάθε εποχή του χρόνου, η διάσημη Γαλλική βισυσουάζ είναι μια κλασική επιλογή νόστιμης και θρεπτικής σούπας. Με πρωταγωνιστή το πράσο να δίνει χαρακτήρα και νοστιμιά, πάνω σε μια βάση πατάτας που προσφέρει σώμα στη σούπα, έχουμε μια συνταγή με λεπτές γεύσεις και πληθωρική αίσθηση.

Προετοιμάζετε τα υλικά: Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, κόβετε το πράσο σε ροδέλες και τις πατάτες σαν να είναι για φούρνο σε κομμάτια των 3-4 εκ. Επίσης ψιλοκόβετε λίγα φυλλαράκια το σχοινόπρασο.

Σοτάρετε τα λαχανικά: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλετε ελαιόλαδο και βούτυρο να κάψουν και σε μεσαία ένταση προσθέτετε το κρεμμύδι να σοταριστεί για 2-3 λεπτά, στη συνέχεια το πράσο για άλλα 4-5 λεπτά και τέλος τις πατάτες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

 

Βράζετε τη σούπα: Προσθέτετε τον ζωμό και το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Κλείνετε τη κατσαρόλα να πάρει βράση και την αφήνετε να σιγοβράσει για 30’, να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Τελειώνετε τη σούπα: Αφού η σούπα έχει βράσει, με το μίξερ χεριού πολτοποιείτε πολύ καλά το περιεχόμενο, να βγει η υφή βελούδινη. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και πολτοποιείτε μια τελευταία φορά για να ανακατευτεί καλά.

Σερβίρισμα: Αν τη σερβίρετε ζεστή περιμένετε λίγα λεπτά να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και προσθέστε λίγο σχοινόπρασο ή/και κρουτόν στο κάθε πιάτο . Αν τη σερβίρετε κρύα το καλοκαίρι, αφήστε να κρυώσει μόνη της και στη συνέχεια βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα δίωρο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμάζετε τα υλικά: Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, κόβετε το πράσο σε ροδέλες και τις πατάτες σαν να είναι για φούρνο σε κομμάτια των 3-4 εκ. Επίσης ψιλοκόβετε λίγα φυλλαράκια το σχοινόπρασο.

Βήμα 2

Σοτάρετε τα λαχανικά: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλετε ελαιόλαδο και βούτυρο να κάψουν και σε μεσαία ένταση προσθέτετε το κρεμμύδι να σοταριστεί για 2-3 λεπτά, στη συνέχεια το πράσο για άλλα 4-5 λεπτά και τέλος τις πατάτες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

 

Βήμα 3

Βράζετε τη σούπα: Προσθέτετε τον ζωμό και το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Κλείνετε τη κατσαρόλα να πάρει βράση και την αφήνετε να σιγοβράσει για 30’, να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βήμα 4

Τελειώνετε τη σούπα: Αφού η σούπα έχει βράσει, με το μίξερ χεριού πολτοποιείτε πολύ καλά το περιεχόμενο, να βγει η υφή βελούδινη. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και πολτοποιείτε μια τελευταία φορά για να ανακατευτεί καλά.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Αν τη σερβίρετε ζεστή περιμένετε λίγα λεπτά να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και προσθέστε λίγο σχοινόπρασο ή/και κρουτόν στο κάθε πιάτο . Αν τη σερβίρετε κρύα το καλοκαίρι, αφήστε να κρυώσει μόνη της και στη συνέχεια βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα δίωρο.