Η μακαρονοσαλάτα είναι το τέλειο πιάτο όχι μόνο για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας, αλλά και για να την καταναλώσουμε ως κυρίως πιάτο. Επίσης, είναι ένα εύκολο γεύμα για την παραλία, το πικ νικ ή τη δουλειά που σίγουρα δεν θα βαρεθούμε, γιατί έχει άπειρες παραλλαγές. Όμως, έχει και κάποια μικρά μυστικά που την απογειώνουν, όπως είναι το ντρέσινγκ αλλά και το σχήμα των ζυμαρικών που χρησιμοποιούμε.
Eίναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα σχήμα ζυμαρικών που μπορεί να κρατήσει το ντρέσινγκ και να έχει ωραίο αποτέλεσμα με τα αυτά που θα προσθέσουμε, όπως λαχανικά, μυρωδικά και τυρί. Ας δούμε αναλυτικά τα καλύτερα είδη ζυμαρικών για σαλάτα, και κάποια tips για να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο.
Τα… στριμμένα ζυμαρικά
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα κοντά, στριφογυριστά ζυμαρικά, γνωστά και ως fusilli, rotini, αλλά και το μεγαλύτερο σε μέγεθος cavatappi, είναι εξαιρετικά για σαλάτα ζυμαρικών. Όταν χρησιμοποιούμε σπειροειδή ζυμαρικά για σαλάτα, το ντρέσινγκ εισχωρεί στις εσοχές και στέκεται εκεί. Μάλιστα, όσο πιο περίπλοκο είναι το σχήμα των ζυμαρικών, τόσο περισσότερο θα κολλάει το ντρέσινγκ λόγω της αυξημένης επιφάνειας».
Αγαπημένα φιογκάκια
Οι φαρφάλες, ή «φιογκάκια», είναι μια συχνή επιλογή για τις σαλάτες. Το αγαπημένο σχήμα των παιδιών, παγιδεύει στις άκρες του το ντρέσινγκ και οι πτυχές βοηθούν στη διατήρηση της γεύσης, ενώ αισθητικά, προσθέτει μια χαρούμενη πινελιά στο πιάτο μας.
Ρόδες είναι και γυρίζουν
Τα μικρά και πολύ κοντά ζυμαρικά, όπως οι ροδέλες, κάνουν μια σαλάτα ζυμαρικών που μπορούμε να την φάμε με κουτάλι ή πιρούνι, με την ίδια ευκολία. Οι πολλές γωνίες και εσοχές που έχει, συγκρατούν το ντρέσινγκ, ειδικά όταν έχει ως βάση το ελαιόλαδο.
Σαλάτα… σπυρωτή
Το κριθαράκι, έχει μια συνοχή παρόμοια με το ρύζι ή το πλιγούρι, έτσι οι σαλάτες ζυμαρικών που περιέχουν το συγκεκριμένο ζυμαρικό, ταιριάζει πολύ σε όσους προτιμούν σαλάτες με σιτηρά. Ταιριάζει τέλεια με όλα τα λαχανικά και το τυρί σε κύβους και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Στρουμπουλά και γεμιστά
Η χρήση γεμιστών ζυμαρικών όπως τα τορτελίνια στις σαλάτες, μπορεί να φαίνεται λίγο υπερβολική, όμως με το σωστό ντρέσινγκ και τα σωστά πρόσθετα υλικά, έχουμε ένα νόστιμο συνοδευτικό αλλά και ελαφρύ κυρίως πιάτο. Φρέσκα ντοματίνια, φύλλα βασιλικού και μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους και μια βινεγκρέτ βαλσάμικο θα δώσουν υπέροχο αποτέλεσμα
Μικρά μυστικά
Αν φτιάχνετε μόνοι σας τα ζυμαρικά, πρέπει να τα αφήσετε να στεγνώσουν εντελώς. Τα φρέσκα ζυμαρικά δεν ενδείκνυνται για σαλάτες, γιατί είναι πολύ μαλακά και ευαίσθητα γεγονός από τα μουσκεύουν υπερβολικά από το dressing.
Όταν βάζουμε στη σαλάτα υπερβολικά μαγειρεμένα ζυμαρικά, μπορεί να έχουμε ένα λασπωμένο αποτέλεσμα, ειδικά αν μείνουν πολύ με το ντρέσινγκ πριν καταναλωθούν. Γι’ αυτό, καλό είναι να μαγειρέψουμε πριν από το al dente, κάτι που τους δίνει αρκετή τρυφερότητα για να αντέξει τη διαδικασία ψύξης, αλλά όχι τόσο ώστε το ντρέσινγκ να διαλύσει τη δομή τους.
Αφήνουμε τα ζυμαρικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου αντί να τα ανακατεύουμε με το ντέσινγκ ενώ είναι ακόμα ζεστά. Έτσι, θα απορροφήσουν το ντρέσινγκ καλύτερα. Αυτό επιτρέπει στη σαλάτα να διατηρήσει τη μέγιστη ποσότητα γεύσης και ποιότητα υφής.
Διαβάστε ακόμα:
Όσπρια και ζυμαρικά: Πώς να τα αποθηκεύσετε σωστά
Λέμε ΝΑΙ στα ζυμαρικά ολικής άλεσης
Πώς να φτιάξετε την τέλεια vegan σάλτσα μανιταριών