Φτιάχνουμε πρωτότυπα μπιφτέκια από ροβίτσα και τα συνοδεύουμε με πέστο λιαστής ντομάτας.
Υλικά
- 420 γρ. άβραστη ροβίτσα
- 40 γρ. λιναρόσπορο σε σκόνη
- 70 γρ. νερό
- 250 γρ. βρώμη σε νιφάδες
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 ντομάτα τριμμένη, περίπου 120 γρ.
- ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
- 1 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά
- 50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 160 γρ. λιαστές ντομάτες
- 45 γρ. αμύγδαλα λευκά ψημένα, χωρίς φλοιό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 200 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
- 15 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή
- αλάτι, φρέσκο πιπέρι
Για το πέστο λιαστής ντομάτας
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζουμε τη ροβίτσα γύρω στα 20΄ ώστε να κρατάει λίγο. Βάζουμε τον λιναρόσπορο σε ελάχιστο νερό. Χτυπάμε στο μούλτι τη ροβίτσα να μην γίνει πολτός, αλλά να έχει και κάποια κομματάκια. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τον χυλό από τον λιναρόσπορο και στο τέλος τις νιφάδες βρώμης
Βήμα 2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο ώστε να σφίξει η ζύμη και πλάθουμε σε μπιφτέκια των 150 γρ. το καθένα. Τα βάζουμε σε 1 ταψί με λαδόκολλα από κάτω και ψήνουμε στον φούρνο στους 170°C στον αέρα για 15’-20΄. Για άλλα 5΄, δυναμώνουμε στους 200°C και βάζουμε στο γκριλ από πάνω.
Βήμα 3
Πέστο λιαστής ντομάτας: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι, εκτός από τον βασιλικό, και τα χτυπάμε ώστε να γίνει μια πάστα. Δεν θέλει πολύ χτύπημα. Στο τελείωμα ανακατεύουμε τον βασιλικό με ένα κουτάλι μέσα στην πάστα.
Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Γιάννης Μπουροδήμος- Φωτογραφίες: STUDIO M